Teraz jest niedziela, 20 września 2020, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: środa, 2 września 2020, 10:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 maja 2013, 21:36
Posty: 230
Wiek: 71
Lokalizacja: Skawina-Kraków
Mam pytanie rozebrałem baterie Lion z kamery.
I chciałbym wykorzystać z niej moduł do ładowania.
Dać nowe lion 2s. Czy to się nada i jak podłączyć? aby zrobić pakiet.


Załączniki:
Komentarz: Czy kupić nowy moduł?
IMG_20200902_104302.jpg
IMG_20200902_104302.jpg [ 203.96 KiB | Przeglądane 351 razy ]
Komentarz: Jak połączyć 2s?
IMG_20200902_104125.jpg
IMG_20200902_104125.jpg [ 172.83 KiB | Przeglądane 351 razy ]
Komentarz: Czy się da?
IMG_20200403.jpg
IMG_20200403.jpg [ 241.44 KiB | Przeglądane 351 razy ]

_________________
Lata biegną a to my dostajemy zadyszki.
pozdrawiam Leszek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: środa, 2 września 2020, 11:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2173
Wiek: 55
Lokalizacja: Szczytniki
Czyli jak, bo nie rozumie? Chcesz mieć pakiet poza obudową i wykorzystać elektronikę aby to ładować, czy dać do obudowy nowe ogniwa, bo dotychczasowe się zużyły?
ED
Chyba wiem o co chodzi, taka rzeźba wyjdzie :lol:
Załącznik:
Hehehe.jpg
Hehehe.jpg [ 480.01 KiB | Przeglądane 329 razy ]

Na alegro kupisz BMS i można tak zrobić jak na tym obrazku, do tego ładujesz prawie z byle jakiego zasilacza i nie potrzeba kabla do balansowania.
Załącznik:
BMS.jpg
BMS.jpg [ 218.94 KiB | Przeglądane 329 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 08:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 maja 2013, 21:36
Posty: 230
Wiek: 71
Lokalizacja: Skawina-Kraków
Chodzi aby wykorzystać te BMS-y, a nie kupować. Dzieki za rysunek tak połącze.
Wiem że można kupić mam kilka kupionych. Ale skoro są?

_________________
Lata biegną a to my dostajemy zadyszki.
pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 16:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5440
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Tak sobie myślę, że to niezbyt dobry pomysł. Z dość określonego powodu pakiety modelarskie nie mają modułów BMS, gdyby były potrzebne to pewnie byśmy je mieli. Stosuje się je tylko w kamerach czy elektrosprzęcie jak wkrętarki (i to nie wszystkie)
gdyż moduł zabezpiecza w dwie strony (ładowanie i rozładowanie) i ma dość ciekawą funkcję, jeśli wykryje rozbieżność w czasie rozładowywania to odcina całość...
Na pewno chcesz tak mieć w modelu??

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 19:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2013, 17:19
Posty: 419
Wiek: 26
Lokalizacja: Pszczyna
Jeśli planujesz mieć BMS w modelu to wiedz że w układzie jest "wpisane" odcięcie napięcia zapobiegające rozładowaniu poza bezpieczny próg.
W modelu latającym to nie zbyt dobre rozwiązanie :lol:

_________________
Pozdrawiam Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 20:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 maja 2013, 21:36
Posty: 230
Wiek: 71
Lokalizacja: Skawina-Kraków
Myślałem że BMS odpowiada za ładowanie. To mam problem Liony nie nadają się na pakiety rc?
Pływałem na jednym i miałem problemy.

_________________
Lata biegną a to my dostajemy zadyszki.
pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 20:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5440
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Nikt nie powiedział, że ten typ ogniw się nie nadaje. Tylko nie zakładaj modułu. Regulator modelarski zadba żeby ich nie zniszczyć a ładowarka modelarska zadba o prawidłowe ładowanie.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Moduł BMS ładowania liona
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 08:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 maja 2013, 21:36
Posty: 230
Wiek: 71
Lokalizacja: Skawina-Kraków
Dzięki za podpowiedzi zrozumiałem.

_________________
Lata biegną a to my dostajemy zadyszki.
pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

74,396,755 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL