Teraz jest niedziela, 8 grudnia 2019, 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 08:43 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Pierwsze próby nie powalają. Na razie odtwarzanie nagrań. Polutowałem elementy, podłączyłem dwa paluszki. I właściwie jestem zawiedziony. Ten głośniczek ma bieguny?! Wymieniłem na inny głośniczek 8 Ohm chyba z komputera. Tez działa. Przyciski na razie to gołe kabelki dotykane do siebie. Najpierw wydawało mi się, że po dotknięciu i trzymaniu odtwarzania robi to bez końca. Ale najwyraźniej za delikatnie trzymałem i połączenie drgało. Potem znalazłem zimny lut.
W ogóle lutowanie idzie fatalnie. Pola nie łapią cyny i odrywają się. . Tania chińszczyzna. Trzeba by zrobić chyba dodatkową płytkę do której można przylutować zewnętrzne kabelki.
A rozczarowany jestem jakością nagrania. Szumi mocno. Może to wina mikrofonu, wadliwy? Albo kabelki, nawet krótkie trzeba ekranowane puścić? A może mikrofon taki się nie nadaje?
Załącznik:
IMG_20190810_102937.jpg
IMG_20190810_102937.jpg [ 348.03 KiB | Przeglądane 467 razy ]

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2019, 18:46 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6436
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Grzegorz mikrofon (elektretowy) trzeba było lutować bezpośrednio do płytki. Co do techniki lutowania to zawsze używam FLUX'a ułatwia robotę. Natomiast jak Ci się pola odrywają to masz zdecydowanie za dużą temp grota lutownicy.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 14:12 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Zrobiłem wg porady Marcina. I właściwie nie ma różnicy. Najwyraźniej ten typ tak ma. Albo mam felerny egzemplarz. Oczywiście rozumiem, że to jednak prymitywny układ nadający się do zabawek, gdzie dziecko, gdy usłyszy, że coś wśród szumów mówi jak ono, to będzie w niebo wzięte. Próbowałem na różne sposoby: bliżej, dalej, głośniej, ciszej i cięgle podobnie. Są różnice w głośności ale jakość taka sama, ciągle szumi.
Dlatego myślę, żeby spróbować z modułem odtwarzającym gotowy plik np. MP3 wgrany z zewnątrz przez USB, lub na karcie.
Taki moduł chyba załatwiałby sprawę https://abc-rc.pl/product-pol-6478-Modul-odtwarzacza-MP3-ze-wzmacniaczem-2W-i-czytnikiem-kart-TF-i-USB-Arduino.html#close
Obrazek
Obrazek

"Po podłączeniu zasilania moduł wyszukuje prawidłowe formaty plików i zaczyna je odtwarzać automatycznie, a także zapamiętuje odtwarzany plik po odłączeniu zasilania. Po skończeniu wraca na początek listy i odtwarza od początku".
Nagram na kartę plik dźwiękowy i kawałek ciszy po nim. Jak przekaźnik czasowy po minucie włączy to moduł zacznie odtwarzać pierwszy znaleziony plik. Jeszcze nie wiadomo, ale raczej chyba tak, po zaniku zasilania moduł nie dokończy odtwarzania pliku, tylko go przerwie. I po ponownym zadziałaniu przekaźnika czasowego moduł wróci do początku pierwszego znalezionego pliku, czyli tego samego.
Pewnym kłopotem może być znalezienie w złomie małego 4 Ohm głośniczka 3 W. Chyba nie zabiłoby modułu 8 Ohm, ale nie mam takiej mocy. Mam 0,5 W. Jak połączę takie dwa równolegle, będzie 4 Ohm i ok. 1 W. Jakby nie ustawiać max głośności mogłoby działać. Ale czy po odłączeniu zasilania ustawienie głośności nie zresetuje się?

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 15:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Zawsze można ustawić metodą prób i błędów głośność samego utworu mp3 np za pomocą audacity, tak żeby było dobrze.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 15:58 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Nie, no to ja wiem. Używałem już tak tego programu. Ale czy kombinuję ogólnie w dobrym kierunku?

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2019, 17:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Wygląda na to, że tak

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2019, 17:32 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Wspomniany moduł już mam. Próby trwają. Min. wyszło, że plik nie może się nagle kończyć zaraz za ostatnim słowem, bo odtwarzacz obcina to słowo. Wystarczy pół sekundy ciszy dodać. Komunikaty nagrałem syntetyzatorem głosu online. Nagrywa je jako mpeg, więc musiałem innym konwerterem online przełożyć na mp3. Potem poskładałem je w audacity i zapisałem w różnych układach. Komunikaty ogólnie s co 30 sekund i w miarę upływu czasu robią się coraz bardziej zirytowane. Zaprezentowałbym próbkę pokazową, ale tu nie daje się wstawić pliku mp3. Albo ja nie umiem.
Poza tym wymyśliłem coś takiego, że nie muszę chyba mieć już przekaźnika czasowego. Uruchomienie silnika poda napięcie na odtwarzacz z jednym dłuższym plikiem. Z tym, że na początku będzie miał np. minutę ciszy i potem pierwszy komunikat. A potem przerwy-cisze 30 sekundowe i jeszcze 3 komunikaty. Napięcie podawane przez przekaźnik z podtrzymaniem. Włączenie świateł ma przerwać podtrzymanie. Jeśli nie włączy świateł, odtwarzacz zacznie odtwarzać od nowa plik.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 20:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Znalazłem jeszcze taki moduł ISD1820 https://pl.aliexpress.com/item/32622009120.html na yt wygląda, że całkiem sensowny jest. Gdyby te poprzednie nie dały rady, to może akurat ten?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 08:37 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Nie było jak wstawić tutaj pliku dźwiękowego, to wstawiam filmik. uwierzcie na słowo, że dźwięk wydobywa się s tego modułu :D
Plik jest w wersji demonstracyjnej, czyli między komunikatami poskracane odcinki ciszy z pół minutowych do kilku sek.
Próby i wymyślanie trwa, a przypominajka wyraźnie się irytuje ;)

Trochę cicho się odtwarza i rozgłaszanie działa tylko do zaniku zasilania. Ponowne zasilenie powoduje start pliku od początku ale głośność na średnim poziomie. Będę musiał nagrać głośniej plik, jak radzi Hubert.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 08:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2818
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Rewelacja, chyba zakupię i zamontuję do szMatiza :mrgreen:
Przydał by się jeszcze drugi, przypominający o wyłączeniu świateł :nieufny:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 09:09 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
No alarm do wyłączenia to mają chyba wszystkie od 30 lat.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 09:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2818
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
SzMatiz nie ma :evil:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 11:04 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Z tego co wiem, to są małe moduliki z brzęczykiem do przypominania o wyłączeniu. Wpina się je w kabelki. Ale się nimi nie interesowałem.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 11:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2818
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Wiem że są, nawet mam, ale ni gada, tylko piszczy :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 11:58 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1309
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
A chcesz żeby mówiło np. " a światła durniu to kto wyłączy, co??!!" Hehe

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 11:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2818
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
O to, to, tak mi mów, a będę wyłączał :lol:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 20:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4168
Wiek: 57
Lokalizacja: Wrocław
Grzegorz rewelacja. Ja tylko bym odwrócił komunikaty i zaczął od razu od ostatniego. Jestem przekonany że wystarczyłby tylko ten jeden komunikat. :D

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zrobić aktywny układ czasowy a może inaczej to nazwa
PostNapisane: niedziela, 15 września 2019, 09:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Czad :D

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

69,916,787 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL