Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 13:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomieszane kanały
PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 22:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1548
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Panowie i Panie,
Witajcie, już jakiś czas temu zadawałem podobne pytanie i w końcu udało mi się jakoś problem rozwiązać ale pojawił się kolejny i nie wiem dlaczego.
Nie rozumiem jak mogło cokolwiek się "samo" zmienić. Otóż jakiś czas temuwymontowałem moją NAZE23v5, rzuciłem w kąt razem z odbiornikiem i tak sobie leżało aż wkońcu okazało się, że mam fajną ramę i silniki więc poskładałem sobie szybko quadzika którego nie będzie mi szkoda a na którym mogę sobie spokojnie podciągnąć umiejętności w akro.
Ale po podłączeniu i odpaleniu radia .... kurcze nic mi się nie zgadza. Jest to o tyle dziwne, że ani nie zmieniałem kolejności kanałów ani też nie przelutowywałem niczego.
I teraz mam Throttle na lotkach Aileron, Elevator na Throttle i zdziczałem bo skoro niczego nie zmieniałem .... to niby dlaczego miało by tak być ?
Silniki są prawidłowo, przynajmniej tak wynika z BeeFa tylko kanałów jakoś ni cholery. Przelutuję kable od odbiornika bo chyba tylko to mogę zrobić prawda ?
Podobną sytuacjęmiałem na Turnigy po zmianie Firmware'u i odbiornika który wogóle był/jest S-BUS więc tu nie ma opcji zmiany kolejności kanałów ... chyba ?
Czy mimo wieku i doświadczenia dalej nic nie wiem ?

Edyta Poprawska:
jakoś sobie poradzilem, mimo,że nie wiem jakim cudem kolejność kabli byłą zła. Metodą PiB doszedłem i ustaliłem kolejność. Jutro dalej :P

Pozostaje problem uzbrajania, uzbroić się daje ... rozbroić już nie :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomieszane kanały
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2019, 07:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 439
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Wystarczy zmienić EATR na TAER lub co tam innego. To jest takie proste mapowanie kanałów. Nie trzeba nic lutowania ani przełączać.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomieszane kanały
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 20:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1548
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Dzięki Japim, powoli zaczynam rozkminiać ale wciąż napotykam jakieś problemy.
I tak na przykład trymery mam też pomieszane np trymer od Thr <=> Pit
i Rol <=> Yaw
Nie wiem jak to ustawić ....
Najbardziej mnie irytuje fakt, że stiki i trymery powinny być jednocześnie przypisywane, nic w tym firmware nie jest oczywiste i nic nie działa tak jak by się można spodziewać fo programie dedykowanym pod określone radio. Wszak to jest Er9X dla Turnigy 9X ... a może wrzucilem jakąś skopaną wersję i stąd moje problemy ?
Załącznik:
IMG_3745[1].JPG
IMG_3745[1].JPG [ 2.72 MiB | Przeglądane 102 razy ]

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 18:39 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomieszane kanały
PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 17:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 439
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Eee. Podstawą jest mieć czysty nadajnik. W sensie aby trymer odpowiadały odpowiednim kanałom. Resztę mieszania robi się dopiero w becie. Inaczej będzie pomieszanie z poplątaniem.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomieszane kanały
PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 19:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1548
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
@Japim:
no niewiele to wyjaśnia bo w końcu po flashowaniu i wrzuceniu nowego firmware'u wszystko ustawiałem od zera ... tak ?
To dlaczego mam tak popierniczone trymery ?
A może ja coś popierniczyłem w kablach ? możliwe żeby np wtyczki od potów i trymerów były zamienione miejscami ?
Normalnie zaraz rozbiore radio chyba

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

67,263,826 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL