Teraz jest wtorek, 19 marca 2019, 06:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1507
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Panowie ... i Panie,
Kolejne pytanie z cyklu ....... "czy"
Wala mi się p chacie takie radio Futaba T6EXA stare ale wciąż działające tyle że 35MHz do którego mam jeden tylko odbiornik.
Widziałem w sieci jakieś podobne w temacie, przeróbki z 35 do 2.4 ale ponieważ nie jestem specjalistą w tym temacie chciałem zasięgnąć jęzora.
Czy się da to radio przerobić (wykorzystałbym moduł od Turnigy 9X - ten oryginalny - mam też kilka odbiorników więc do latania samolocikami albo do samochodu pod warunkiem że się nadaje).

Co wy na to ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2410
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Się da. musisz poszukać na płytce nadajnika 35MHz poszukać sygnału PPM, podpiąć, nalepiej za pośrednictwem przełącznika do modułu 9x + zasilanie i będzie działać.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1507
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Czyli zasadniczo trzy kabelki powinny załatwić sprawę :P
Nie mam oscyloskopu a przydał by się do znalezienia który to. Poszukam w sieci, może gdzieś znajdę opis modułu Turnigy - to powinno być łatwe gorzej z Futabą ....
Ale jest nadzieja jak mawiają więc do dzieła :P

Dzięki Artu

Edytor:
Hah, znalazłem bardzo ciekawy poradnik, zachowam i 35MHz i 2.4GHz :)
przełacznik zasilania i ...
Jeśli to zadziała i nie będzie problemów będzie bardzo korzystnie :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano wtorek, 5 marca 2019, 18:50 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2410
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Otwórz tą Futabę, i zrób dobre foto... aby było dokładnie widać moduł TX35MHz
Jeśli chodzi o 9x, to:

Załącznik:
2019-03-05 18_41_40-Wyniki Szukania w Grafice Google dla http___www.itluxembourg.lu_site_wp-content_.jpg
2019-03-05 18_41_40-Wyniki Szukania w Grafice Google dla http___www.itluxembourg.lu_site_wp-content_.jpg [ 34.81 KiB | Przeglądane 212 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 18:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1507
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Tak Artur, znalazłem opis wyprowadzeń Turnigy. Dziękuję
Na płytce Futaby mam opisane i to raczej będzie to "MOD" (rf module?).

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2410
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Może być MODulacja i pewnie biały kabelek :)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1507
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Tak "biały"
Załącznik:
IMG_3498.JPG
IMG_3498.JPG [ 2.9 MiB | Przeglądane 192 razy ]

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 19:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2410
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To sprawdź jeszcze napięcia, bo masz tam 2 VCC Czerwony i niebieski kabelek. Do zasilenia 9x potrzebujesz jakieś 12V.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przeróbka Futaba T6EXA 35MHz do 2.4GHz?
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 21:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1507
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Oba VCC daja to co bateria czyli 12V
ale cos zakresy sa kulawe.
Moja "Nowa" Futaba, śmiga
Załącznik:
IMG_3500.JPG
IMG_3500.JPG [ 2.95 MiB | Przeglądane 152 razy ]


pozostała kwestia .... wyzerowania ustawień, wszystkich trymerów, EXPO i innych mixerów.
Martwi mnie tylko jedno, mianowicie i nie wiem o co kaman, mam pomieszane kanały niezależnie co zrobię w BetaFlighcie i Throttle mam jak w Modzie 1
Yaw i Pitch mam na lewej manetce
a Roll i Throttle na prawej. Nie pamiętam, żebym zmieniał kolejność kanałów pomiędzy odbiornikiem a FC i jakieś szopki mam.
W sumie podobną sytuację mam na nowym module FrSky XTJ, też nie mogłem z kanałami dojść do ładu.
No ale to zupełnie inny temat.
Poradzimy sobie...

najważniejsze, że Futaba przeszła modernizację i działa :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

65,146,575 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL