Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 22:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2281
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Jak w poniższym układzie zrealizować sygnalizację (oczywiście LED-ami), które żródło napięcia jest wykorzystywane?

Załącznik:
diody.png
diody.png [ 2.36 KiB | Przeglądane 436 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 23:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Nie jestem supe elektronikiem ale wydaje mi się ze wystarczy ze dasz między każdym źródłem G1 i G2 a diodami D1 równolegle diody sygnalizacyjne z dużym rezystorem.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 23:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4537
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
http://www.falstad.com/circuit/ a to chyba wciąż działa?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 06:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 973
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
japim napisał(a):
Nie jestem supe elektronikiem ale wydaje mi się ze wystarczy ze dasz między każdym źródłem G1 i G2 a diodami D1 równolegle diody sygnalizacyjne z dużym rezystorem.

"między" i "równolegle" spowoduje, że te diody będą zwarte i żaden prąd nimi nie popłynie.
Jeśli to miało być "między" i "szeregowo" to też nie polecam, LEDy działają na kilku, góra kilkunastu mA i powodują spadek napięcia >=2V

Zasadniczo potrzebujesz 2 czujniki przepływu prądu, z możliwie małym spadkiem napięcia. Spróbuję czegoś poszukać w wolnej chwili

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 08:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1725
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Jak Michał napisał, w szereg z każdym źródłem rezystor niskoomowy. Przy przepływie prądu mamy spadek napięcia na rezystorze, później jakiś komparator i wskaźnik w postaci diody led.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 09:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 973
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Zgodzę się z Jurkiem, coś w ten deseń będzie konieczne :)

Do czego to potrzebujesz - w sensie czy to ma być małe/duże, jak najprostsze czy bardziej skomplikowane?
Bo jeśli nie chcesz dłubać jakiegoś układu typu DIY i nie jesteś specjalnie ograniczony rozmiarem i wagą, to możesz zastosować nieśmiertelne Arduino (jakieś małe, typu Nano) i do tego dwa gotowe moduły pomiaru prądu. Są analogowe, więc próg zadziałania sobie ustawisz w programie.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 09:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1537
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
A może z innej strony? Kiedyś popełniłem i działało, jedynie co to trzeba było doświadczalnie dobrać ilość zwojów..
Obrazek

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 09:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Faktycznie mój pomysł nie zadziała - moja niewiedza nie ma granic :P

Zgaduję, że to ma być zdwojony układ zasilania z dwóch BECów w modelu. Po to dwie diody blokujące wybiórczo źródło o niższym napięciu.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 09:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1725
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Poczekamy co Darek napisze, ale ja bym poszedł w prostotę układu, czego nie ma to nie może się zepsuć.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 10:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 973
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
E, ten patent z kontaktronem jest niezły, pytanie tylko od jakiego prądu da się to zastosować i ile to pochłonie napięcia.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wskazanie żródła napiecia
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 18:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 106
Wiek: 40
Lokalizacja: Poznań
A może tak https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235254.html
Przypomniał mi się jeszcze jeden na tranzystorze, spadek napięcia na rezystorze (0,6V) otwiera tranzystor i zapala leda.
Namazany tak na szybko.


Załączniki:
wskażnik.jpg
wskażnik.jpg [ 16.95 KiB | Przeglądane 304 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,846,362 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL