Teraz jest niedziela, 27 maja 2018, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 10:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1120
Wiek: 53
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Zupełna partyzantka laika. Czy to da się łatwo przerobić?
Załącznik:
pictur 007.jpg
pictur 007.jpg [ 263.94 KiB | Przeglądane 424 razy ]
Załącznik:
pictur 003.jpg
pictur 003.jpg [ 309.44 KiB | Przeglądane 424 razy ]

Chciałbym zmodyfikować ten pseudo czujnik ruchu. Oryginalnie element światłoczuły osłonięty czarną rurką robi się „kierunkowy” i reaguje na zmianę oświetlenia włączając melodyjkę lub komunikat zależnie od ustawienia przełącznika. Melodyjki są zapewne w tej pionowej płytce.
Załącznik:
pictur 001.jpg
pictur 001.jpg [ 186.38 KiB | Przeglądane 424 razy ]
Załącznik:
pictur 002.jpg
pictur 002.jpg [ 183.17 KiB | Przeglądane 424 razy ]

Chciałbym zamiast tego mieć minilampkę z diody LED, która będzie oświetlać termometr w ciemności. Oczywiście ciemność nie jest nigdy zupełna. Zawsze na zewnątrz jakiś oświetlenie z dworu wpada, więc sylwetka, albo ręka zbliżona coś będzie odbijać, a zapewniam-cholerstwo jest czułe. Próbowałem stłumić (ograniczyć) wpadające światło zaklejając wlot rurki kilkoma warstwami białej taśmy gąbczastej i nic.
Załącznik:
pictur 005.jpg
pictur 005.jpg [ 178.74 KiB | Przeglądane 424 razy ]
Załącznik:
pictur 006.jpg
pictur 006.jpg [ 307.34 KiB | Przeglądane 424 razy ]

Nieważne, że to działałoby też za dnia. Zależy mi na tym oświetleniu bateryjnym. A tu chodzą trzy paluszki.
Zdjęcia oczywiście mogę powtórzyć z lepszą ostrością.

edit: poprawiłem pomyłkę - zasilanie jest z 3 paluszków.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Ostatnio edytowano piątek, 19 stycznia 2018, 13:07 przez krankor, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 11:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Czujnikiem jest fotorezystor, więc aby go przytempić mógłbyś go przesłonić jakimś przezroczystym przyciemnionym kawałkiem tworzywa lub folii. Ewentualnie w szereg z nim dołączyć rezystor lub potencjometr (będzie regulacja czułości).
Wygląda mi na to, że ta pionowa płytka jest odpowiedzialna za generowanie melodii. Zapewne jest wysterowywana przez jeden z tranzystorów i tam mógłbyś wyciągnąć sterowanie LEDy.
Napisz jakie są funkcje przełącznika (np. co daje przesunięcie w stronę czerwonego przewodu). Ma 2 czy 3 pozycje?

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 13:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1120
Wiek: 53
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Chodzi o zasilenie jednego LEDa i to nie musi być maksymalne świecenie.
Są trzy położenia. Środkowe położenie wyłącza wszystko. Górne i dolne czyli skrajne włączają pierwszą lub drugą melodyjkę- chyba nie ważne jakie ;)
Czułość nie jest ważna.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 13:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4520
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Tylko Ty chcesz na odwrót. Bo melodyjka włączała się jak było jaśniej a nowe światło ma się włączyć jak będzie ciemniej

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 14:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1120
Wiek: 53
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Nie tak. LED ma się włączyć, jak będzie jaśniej. Światło odbite od twarzy, reki itp.
A właściwie jeszcze inaczej. Ja nie wiem jak to działa. Reaguje na zmianę, jakiś cień na ścianie 2m naprzeciw czujnika uruchamiał go.
Dla pewności sprawdzę jak działa wieczorem tak, jak jest. Tylko muszę przytłumić głośnik, bo przeraźliwie brzmi, jak na dworcu dzingiel do komunikatów.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 15:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Jak spojrzysz od strony druku na piny wyłącznika: po środku są 2- do jednego idzie + zasilania a drugi moim zdaniem powoduje wyzwolenie melodyjki. Zmierz jakie jest napięcie w tym punkcie przy zadziałaniu i jakie w stanie spoczynku.
Ze zdjęcia wygląda, że tem punkt idzie bezpośrednio do jednej z nóżek tranzystora Q1. Możesz sprawdzić jakie ma oznaczenie?

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 22:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1120
Wiek: 53
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Koledzy, akcja niestety odwołana. Jednak oko jest lepsze od elektroniki. Okazało się, że to, co wydawało się mi się jakimś tam światłem i półmrokiem, dla tego ustrojstwa okazało się za mało. Czyli nie ma z czego przerobić.

Spróbuję może coś z tego wykorzystać

https://extronic.pl/content/110-czujnik-zblizeniowy-ir-3 nie wiem tylko jak długo pochodzi na bateryjkach.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy da się przerobić
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 22:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1120
Wiek: 53
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Polowałem na inne (większe) a znalazłem małe, które pasują jak ulał.
Załącznik:
IMG_20120120_021629.jpg
IMG_20120120_021629.jpg [ 20.81 KiB | Przeglądane 237 razy ]

Chodzi na dwóch pastylkach litowych. Dodałem gniazdko JST dla podłączenia drugiej zewnętrznej LED
Załącznik:
IMG_20120120_023118.jpg
IMG_20120120_023118.jpg [ 22.66 KiB | Przeglądane 237 razy ]

i dodałem jeszcze coś a'la lusterko, żeby odbijało światło z powrotem na ścianę, na której wisi termometr a obok niego ta lampka. Ta lampka zapala się z ok. metra. I ma jeszcze sensor oświetlenia, żeby lampka nie zaświecała się w dzień.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

57,090,505 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL