Teraz jest poniedziałek, 21 maja 2018, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 11:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Witam,

Od dłuższego czasu myślę nad nowym modelem, jednak tym razem nie chce kupować "gotowca" tylko zrobić coś samemu.
Jakiś czas temu w TV widziałem reklamę Spitfire proponowanego przez DeAgostini i muszę przyznać, że mocno mnie zainteresowała. Jednak przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji postanowiłem trochę powęszyć i przeczytać opinie nt modelu sprzedawanego przez wydawnictwo. Teraz już wiem, że to zły pomysł i model nie nadaje się dla początkujących modelarzy - takich jak ja.
Niemniej jednak sam Spitfire bardzo mi się podoba i właśnie takim model chciałbym zrobić.

Znalazłem w necie jego plany i tutorial przedstawiający jego budowę http://flitetest.com/articles/ft-spitfire-build, jako materiał chce użyć płyty kapa foam x o grubości 5mm.
Myślicie, że to dobry model na początek? Oczywiście mowa tutaj o budowie, nie o lataniu (latać uczyłem się na pioneerze 1400 i muszę nieskromnie przyznać, że całkiem dobrze mi idzie:))
Co do wyposażenia to wygrzebałem z mojego starego helikoptera
Regulator: ALIGN RCE-BL35X 35 A, BRUSHLESS ESC, GOVERNER MODE, zasilanie XT60, połączenie z silnikiem 3 x gold 3,5mm
Silnik: TURNIGY TYPHON 2215H
Serwa: 3 x TURNIGY TGY-90S
Coś z tego się nada?

I jeszcze jedno małe pytanie off-topicowe - czy pioneerem dam radę zrobić beczkę lub korkociąg? Chodzi mi o to czy samolot nie "rozłoży" mi się w powietrzu? Skrzydła mam usztywnione rurką węglową (była w zestawie) do której dodatkowo wsadziłem 4mm pręt węglowy, dodatkowo skrzydła trzymają się jeszcze na 2 neodymkach.

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 12:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 12 sierpnia 2012, 21:40
Posty: 149
Wiek: 50
Lokalizacja: Gdańsk
Witam, myślę że z budową dasz sobie radę, natomiast jeżeli chodzi o wyposażenie to silnik raczej się nie nada, ma za duże kV, regulator jeżeli ma możliwość ustawienia normalnego startu powinien być OK, serwa też. Z resztą masz tam podane wyposażenie jakiego użyli:

Equipment used in this build:
FT Control Horns
NTM Prop Drive Series 28-26A 1200kv / 250w
Hextronic 9 Gram Servo
TURNIGY Plush 25amp Speed Controller
Turnigy 1800mAh 3S 20C Lipo Pack - See more at: http://flitetest.com/articles/ft-spitfi ... L0Yyo.dpuf

Pozdrawiam Krzysiek.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 13:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3326
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
Trochę mnie dziwi ...zasilanie XT60... ;)
Możesz wyjaśnić?

...czy pioneerem dam radę zrobić beczkę lub korkociąg? ...

A pętlę zrobisz?

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 13:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 971
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Oj, Karol. Przecież to w opisie regulatora więc chodzi o złącze od strony zasilania :)

Co do meritum - ten TURNIGY TYPHON 2215H to silnik do heli, czyli wysokoobrotowy (3550kv) i przewidziany pod przekładnię.
Do samolotu, do śmigła z napędem bezpośrednim się nie nada.
kv to taki parametr określający ile obrotów na minutę z 1 volta zasilania zrobi silnik. Plus minus :)
Jeśli w projecie użyli 1200kv to Twój ma ~3 razy za dużo.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 18:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
karlem napisał(a):
A pętlę zrobisz?

Przepraszam moja niewiedza trochę namieszała.. chodziło mi o pętle i o beczkę :). Na chwilę obecną jeszcze nie próbowałem - tak jak wcześniej pisałem boje się że samolot rozleci się w powietrzu - dlatego wolałem zapytać tutaj.

A wracając do głównego tematu tak jak napisał MiQ27 z TX60 chodziło o typ złącza do pakietu - po prostu leniwie skopiowałem opis regla, który gdzieś tam znalazłem :)

Macie jakieś sprawdzone metody przenoszenia planów na depron? Mam je sobie w jakiś sposób przerysować czy po prostu nakleić je na arkusz depronu i dopiero wycinać?
Mam jeszcze jedno pytanie może niezbyt rozsądne ale co tam.. marzy mi się podwozie wysuwane :) czy jest sens w ogóle próbować wsadzić takie do tego modelu? W jednym ze sklepów internetowych znalazłem gotowy mechanizm do samolotów o masie nieprzekraczającej 1,5kg więc będzie spory zapas do tego wymiary są całkiem całkiem bo 25x25x15 (15 głębokości) więc do skrzydła powinny się zmieścić.

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 19:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3326
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
Niepotrzebnie obciąży model, bo nie tylko waga podwozia, ale i konieczne wzmocnienia; niby można, ale po co?
Lepiej nauczyć się latać i wtedy kombinować z ambitniejszym modelem.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 18:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Szkoda, bardzo chciałem mieć podwozie.. no ale nie ma co się upierać :)

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie samego budowania modelu. Ponieważ moja przesyłka z płytami kapa foam coś nie może dotrzeć, a wczoraj "przez przypadek" byłem w castoramie postanowiłem poćwiczyć na podkładach pod panele, które tam znalazłem.
Zabrałem się dzisiaj do wycinania i.. strasznie mi się to wszystko strzępiło - raczej nie była to kwestia noża do wycinania.
Dodatkowo materiał był dość sztywny a próba jakiegokolwiek zgięcia go kończyła się jego pęknięciem..
Jesteście w stanie mi podpowiedzieć czy ja coś źle robiłem czy problemem był niewłaściwy materiał?
Co do samego materiału był to niebieski podkład pod panele z castoramy (5mm) - nic więcej nie potrafię o nim powiedzieć.. mogę ewentualnie wrzucić jego fotkę jeśli coś to pomoże.

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 19:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5461
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Żadnej innej nazwy nie miał? Na przykład XPS?

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

_________________
"...wybuchamy, wybuchamy bo ja my ich nie wybuchniemy to one nas wybuchną..."
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Niestety nie :(
Było to zakup na szybko i nawet nie zwróciłem uwagi.. za arkusz płaciłem 5zł z groszami więc w sumie nawet się nie zastanawiałem.. i to był chyba błąd. Co gorsza była to castorama w Częstochowie więc nie dam rady podjechać sprawdzić..
Jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy następnym zakupie?

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A czym to tniesz (szarpiesz)?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5461
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Boję się, że kupiłeś styrodur niebieski, a to bydle nie bardzo się wygina, tylko czemu jako podkład pod panele? Ot dziwnota jakaś.
Szukam w Castoramie na stronie internetowej i nie bardzo mogę znaleźć, jest coś firmy Arbiton i to niebieskie. Z "depronu" Arbitonu zielonego budowało się modele i tego po podgrzaniu gięło się dobrze.

EDYTA:
Wiem co kupiłeś ale nie znam tego materiału. Kupiłeś coś o nazwie AB Logic z gazetki opis :"Mata izolująca AB Logic o szerokości 1,37 m, w kolorze niebieskim. Wyprodukowana z pianki z ekorecyklingu, grubość materiału wynosi 5 mm."

EDYTA2:
Szukaj czegoś takiego http://www.arbiton.com/strony/1/i/245.php w odpowiedniej grubości tu jest akurat 6mm

_________________
"...wybuchamy, wybuchamy bo ja my ich nie wybuchniemy to one nas wybuchną..."
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Osa napisał(a):
EDYTA:
Wiem co kupiłeś ale nie znam tego materiału. Kupiłeś coś o nazwie AB Logic z gazetki opis :"Mata izolująca AB Logic o szerokości 1,37 m, w kolorze niebieskim. Wyprodukowana z pianki z ekorecyklingu, grubość materiału wynosi 5 mm."


To może być to, aż się zaraz pofatyguje do garażu sprawdzić czy ma 1,37m żeby mieć pewność :) ale głowę bym sobie dał uciąć że na cenówce pisało "Podkład pod panele"..
Ale przynajmniej na przyszłość będę wiedział..
Ellipsis napisał(a):
A czym to tniesz (szarpiesz)?

Dzisiaj ciąłem to zwykłym nożykiem do ciecia - coś a la nóż do tapet, w sumie to szło tym całkiem sprawnie, ale tak jak pisałem wyżej w kilku miejscach poszarpał mi materiał.. Jutro powinien dotrzeć do mnie zestaw skalpeli modelarskich.

EDIT:
Nie to nie to.. moje arkusze mają 117 x 48 cm. Szukałem ich w ofercie castoramy ale nic takiego nie znalazłem.

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5461
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Zwykłym nożykiem do tapet (łamanym) też się da ale trzeba ciąć pod większym kątem i powoli oczywiście właściwy materiał, a nie to co kupiłeś. :roll: Tutaj się nie wypowiem bo nie wiem co za materiał nabyłeś.

_________________
"...wybuchamy, wybuchamy bo ja my ich nie wybuchniemy to one nas wybuchną..."
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 22:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Jasna sprawa pozytyw jest taki, że teraz wiem co kupować :)

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 07:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3326
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
Nóż musi być ostry, nawet lekko przytępiony rwie materiał.
Prowadź pod kątem 30 -45 st.; im bardziej pionowo, tym większe szanse na wyszarpywanie kawałków.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 07:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 września 2012, 09:16
Posty: 7
Wiek: 41
Lokalizacja: Mysłowice
Chłopcy z flitetest budują z pianki oklejonej papierem. Jest taka w Katowicach na Opolskiej, w sklepie dla plastyków - arkusz 100x70 kosztuje 16 zł. A jak chcesz zobaczyć spita z ich planów na żywo, to dryngnij do mnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 09:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1699
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Może kupiłeś coś takiego. Jak jestem w większym mieście to zaglądam do marketu budowlanego, takie skrzywienie. No i oczywiście kupuję podkłady pod panele. Ostatnio takie coś nabyłem.
Załącznik:
DSC00282.JPG
DSC00282.JPG [ 148 KiB | Przeglądane 6962 razy ]
Załącznik:
DSC00284.JPG
DSC00284.JPG [ 146.75 KiB | Przeglądane 6962 razy ]
Załącznik:
DSC00285.JPG
DSC00285.JPG [ 171.2 KiB | Przeglądane 6962 razy ]
Niebieskie 6mm, szare 5,5mm. Cena niewielka 12zł za paczkę (10szt 1000x500). Rowki na tym dość płytkie, mniejsze niż w tradycyjnym zielonym "depronie". Natomiast giąć tego za bardzo się nie da. Będę miał chwilę czasu to popróbuje coś powyginać, ale już widzę że nie da rady. Najlepiej to się wyginają takie podkłady, które wyglądają na "sflaczałe". Miałem kiedyś takie, kolor zgniła zieleń. Dało się je giąć jak się chciało, nawet bez taśmy klejącej.

ED
Obiecałem że sprawdzę przedstawione przeze mnie panele na wyginanie.
Więc tak, panele firmy Cezar dają się wyginać i kształtować, bez większego problemu.
Załącznik:
Cezar 5,5mm.jpg
Cezar 5,5mm.jpg [ 79.31 KiB | Przeglądane 6715 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jurek


Ostatnio edytowano czwartek, 18 września 2014, 10:11 przez gjery, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 10:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Do co ja kupiłem wygląda dość podobnie do Twojego (niebieskiego) tyle, że miało grubość 5mm. Kupowałem na sztuki więc nie mam jak ustalić co to było, a rachunek już dawno w koszu.
Dzisiaj może uda mi się podjechać do sklepu o którym mankoot pisał - ręce mnie świerzbią mnie do pracy :)

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 18:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 października 2013, 08:04
Posty: 55
Wiek: 56
Lokalizacja: Zamość
Kupowałem coś takiego ostatnio w Castoramie. Leży i czeka na swą kolej. Moja delta ma pęknięty kręgosłup , więc lada moment wezmę się i będę toto giął. Da się ciąć ostrym nożem (nowe ostrze łamane) trzymanym pod niewielkim kątem

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pierwszy własny model
PostNapisane: środa, 17 września 2014, 21:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 kwietnia 2014, 16:27
Posty: 28
Wiek: 29
Lokalizacja: Mysłowice
Witam po krótkiej przerwie :)
Muszę się pochwalić - samolot już prawie zbudowany - zostało wkleić serwa ogonowe i "przykryć" kadłub. Co prawda wyszedł trochę krzywo ale może uda mi się nim parę razy polecieć. Jak skończę to pochwale się fotami. Między czasie naszło mnie pytanie - może trochę głupie ale.. kto pyta nie błądzi. Mianowicie samolot ląduje na brzuchu i trochę martwi mnie jak zachowa się śmigło bo jak na moje oko to będzie ono chyba trochę wystawać poniżej kadłuba.. nie uszkodzę go podczas lądowania?

_________________
Pozdrawiam
Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,942,731 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL