Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 13:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Witam

Otóż buduję sobie oto taki quadrocopter:

Rama H4 680 Alien Carbon Fibre
Silniki Sunnysky V3508 700KV
ESC Hobbyking 30A
Kontroler APM 2.6
GPS LEA-6H
Aparatura Frsky Tranis

Chce się zabrać za złożenie wszystkiego w jedną całość, lecz nurtują mnie trzy rzeczy:

1. W Internecie jest wiele power distributiom board, ale w większości mają wyjście max na 20A czy to wystarczy na mój zestaw?? A może nie bawić się w power board tylko po prostu zrobić pajęczynkę. Do tego mógłbym użyć hub 4 wejścia 3.5mm bullet connectors. Macie jakieś propozycje??

2. Jeżeli mam wyjętego zworka JP1 z APM to znaczy, że mogę podłączyć wszystkie ESC bez konieczności odłączenia +? Czy nadal muszę odłączyć go z 3 a zostawić w 1??

3. ESC, które posiadam hobbyking 30A wiem już jak wgrać w nie soft simon k, ale nie wiem jak potem mogę je przeprogramowywać i jakie będą miały ustawienia po wgraniu softa simon k.

4. Czy ktoś by mógł podać linka, jakie podstawowe parametry trzeba ustawić w APM dla quadrocoptera??

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 23:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Rama ładna ale przez to ciężka w diabły. Nie piszesz nic o śmigłach a do tych silników można je założyć od 10x3,8 do 13x4 i poborem prądu przy pelnej mocy od 9,3A do 22,5A (dane)

ad.1. Dodatkowe płytki zasilające niby wprowadząją porządek ale znów swoje ważą więc warto rozważyć zlutowanie wszystkich przewodów razem. Na to termokurczka i już.
ad.2. Szybka odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE. Nie łączymy BECów razem a żeby nie przepisywać internetu, tu masz o JP1 i właściwie krok po kroku o wszyćkim innym:
http://code.google.com/p/arducopter/wiki/APM2board
http://copter.ardupilot.com/wiki/introduction/quick-start-guide/
A ad.3. Firmware simonk'a nie ma ustawień dlatego jest taki fajny. Podłączasz i ma działać.
ad.4. Podstawowe? Hmm ten tego, WSZYSTKO musi być ustawione tu nie ma miejsca na przypadkowe wartości.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 23:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Co do wagi ramy to 480g wiec nie wiem czy to taka zła waga.

Śmigła zakupiłem 12x3.8 oraz 12x5.5 chce wszystko zważyć i przed założeniem silników wykonam test ciągu z różnymi śmigłami.

Dzięki za info.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 23:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
12x5,5 może być trochę za dużo dla tych silników.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 01:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Przeczytałem informacje zawarte w linkach które wysłałeś i chciałbym cię prosić o ocenę czy to dobrze rozumiem.

Zrobiłem oto schemat jak ja to widze podłączone. Czy to jest dobrze ? co jest źle ? Czy trzeba i gdzie na schemacie wstawić ten reduktor szumów o którym mowa w artykule z linku 1.

Obrazek

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 10:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Zupełnie nie tak :) Blisko ale nie tak. Chyba, że część tego schematu zawiera jakieś skróty myślowe.

Zintegrowany czujnik prądu z zasilaniem płytki czyli tzw "Power module" Obrazek wpina się w głównej "linii zasilania" do ESC/silników natomiast ten zwitek paru przewodów do płytki APM.
4 przewody do odbiornika RC? To albo za mało jeśli używasz PWM, albo za dużo jeśli używasz PPM.
Nebieska strzałka znów zawiera informację o łączeniu +5V z wszystkich ESC a pisałem, że tego nie robimy...

Nie wiem ile przeczytałeś ale na stronie Ardu dają naprawdę wszystkie informacje, poniżej jest dokładnie opisane tylko zasilanie.
http://copter.ardupilot.com/wiki/common-apm25-and-26-overview/#Powering_the_APM_2526_Board Prawdopodobnie najbardziej Cię dotyczy podpunkt "Power Module and No Servos"

Najprościej rzecz ujmując płytka ma 1 wspólną pętlę GND dookoła wszystkiego - szara linia na rysunku. Ten minus musi być podłączony do każdego ESC, do odbiornika RC, do serw jeśli będą, do power module, do GPS, do kompasu i do każdego urządzenia które tam będzie.

Teraz plusik. Są dwie "pętle" Lewa strona płytki (koło outputs) i prawa, czyli tak naprawdę cały dół, góra i prawa strona - punktem styku jest właśnie JP1 która łączy te 2 pętle. Jeśli jest wpięta to jest tylko 1 pętla zasilania +5V. Jeśli jest ściagnięta to trzeba dostarczyć +5V na lewą stronę i osobno na prawą. Wybór zależy od tego co będzie na pokładzie i na powyższej stronie są opisane najbardziej popularne konfiguracje. Powodem istnienia 2 pętli zasilania jest to że 1 z nich jest zabezpieczona bezpiecznikiem. Jeśli więc w całym układzie będzie coś co bierze więcej prądu - nie można tego podłączyć przez tak mały bezpiecznik. Ot cała filozofia.

Obrazek

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 13:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Wiem że power module podpina się tylko tym małym kabelkiem do APM a x60 czy x90 zależy do baterii.

Co do kanałów tylko obrazowo namalowałem 4 kabelki ja będę miał wszystkie 8 gdyż X8R nie pozwala podpiąć sygnału ppm, znaczy się pozwala ale trzaba kupic moduł pod smart port.

Czyli ogólnie wszystko dobrze, mam podpiąć tylko jeden 5v z ESC do Lewej strony. Prawa dostanie prąd z power module.

A czy lepsze rozwiązanie mieć dwie baterie czy pod jedną podpinać wszystko ?

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 15:29 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
To zależy czy masz możliwość "powozić" 2 pakiety tzn czy model bez problemu podniesie drugi pakiet. Druga sprawa to wydajność BEC'a.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 18:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Tylko pytam na przyszłość na razie mam jadną 8000 mAh .

Lista ukończonych prac:
-ESC wgrałem dzisiaj firmware Simonk
-przeróbka anteny w taranis na wejście sma, antena 5dB w drodze. nie wiem czy dobrze zrobiłem wlutowując w płytkę connector U.FL a do tego podłączyłem to :
Interface Cable RP-SMA to U.FL
- przygotowałem także kabel do regulacji ESC.
- zrobiłem podstawowe kalibracje w APM.
-złożyłem quada (samo frame :D).
-zlutowałem kable do baterii i ESC tzw. pajączek.
użyłem do tego hub 4 x 3.5mm bullet connectors.
-GPS (podstawka przykręcona na stałe z obudową GPS, pomiędzy piankowa podkładka aby nie było wibracji)

Powstawiam zdjęcia jak znajdę czas.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Ostatnio edytowano czwartek, 21 sierpnia 2014, 06:33 przez Rafal1986, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 20:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Rafal1986 napisał(a):
-złożyłem Ramę.

Ostatnio pojawiły się wątki czytelnicze na Forum no więc nie mogłem się powstrzymać: :lol:
Spotkanie z Ramą
Rama II
Ogród Ramy
Tajemnica Ramy

A wracając do głównego wątku,
Rafal1986 napisał(a):
- przygotowałem także kabel do regulacji ESC.

To tego nie rozumiem :) Przewód do czego?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 06:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Chciałem napisać że zlutowałem sobie kabelek dzięki któremu nie będę musiał podłączać każdego esc osobno aby dokonać regulacji gazu.

Rama serce jak dzwon ;D

Musisz mi wybaczyć dopiero się uczę nazewnictwa modelarzy.

A właśnie miał bym do ciebie takie pytanko małe.

Czytałem ten cały manual na temat podłączenia zasilania w APM i dalej nie rozumiem jednej rzeczy Jest inputs to dla odbiornika.
Outputs i Analog.

Wszedzie idze + 5v wiec dlaczego jak podłączymy Servo to pisze że plusa trzeba podać do serva z Outputs


Chciał bym sobie na przyszłość podłączyć diody na każdym z ramion aby coś tam świeciło w nocy czy je też mam podpiąć pod Analog ale plus wziąć z Outputs ??

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 17:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Nie bardzo rozumiem kombinacje z kabelkiem itede, gdyż robi się to tak:
http://copter.ardupilot.com/wiki/initial-setup/esc-motor/
I żadne dodatkowe kabelki nie są potrzebne...

Wracając do zasilania. Jeśli założysz JP1 tzn, że masz tylko 1 obwód z +5V i ono pochodzi z "czujnika prądu", dodatkowo to oznacza, że ten obwód jest zabezpieczony bezpiecznikiem 500mA. Do tego obwodu wcześniej miałeś mieć podłączony tylko odbiornik RC a teraz chcesz dodatkowo podłączyć jakieś serwa i ledy. To zdecydowanie więcej niż 500mA obciążenia więc po takim podłączeniu odparujesz bezpiecznik...
Jeśli chcesz podłączyć coś więcej czyli np te serwa i ledy, to wtedy rozdzielasz obwody nie zakładając JP1. Część z odbiornikiem RC jest zasilana z "czujnika prądu" i dalej jest zabezpieczone bezpiecznikiem 500mA, druga część nie jest niczym zabezpieczona a wydajność zależy od BECa z regulatora. TYLKO JEDNEGO oczywiście.
Co więcej, większość ledów ma teraz zasilanie na 12V a z linii zasilania Nr2 będziesz miał 5V
Więc zastanów się co te LEDy mają robić czy mają byc sterowane & takie tam.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 20:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Nie wiem jeszcze, na pewno chciał bym je włączać poprzez radio.

Właśnie dostałem info z GLB ze wysłali mi zwrot za silniki bo nie maja na stanie :x wszystko teraz się wydłuży oczekiwanie na pierwsze odpalnie itp. :cry:

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 23:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jest na to parę różnych sposobów właściwie to setki :D
Jeśli to ma być proste włącz/wyłącz to wystarczy prawie dowolny RC switch, np taki k l i k
albo bardziej rozbudowany k l i k

Można wykorzystać jeszcze bardziej rozbudowany sterownik oświetlenia: k l i k

Wszystkie powyżej można zrobić samemu i tu na forum mamy na nie sprawdzone przepisy, a wujek Gugle ma ich jeszcze więcej.

Można też wykorzystać zwykłe serwo jako włącznik mechaniczny:
Obrazek

Można też na bazie elektroniki serwa zrobić taki RC switch samemu - wtedy obciążalność wynosi ok 1A mamy wtedy takiego pajączka:


Można też bardziej profesjonalnie wykorzystać porty APM 2.6 a dokładniej piny A4 ~ A11 potrzebujemy też do tego ULN2803:
Obrazek

Lub już zupełny hitech za pomocą płytki: http://store.jdrones.com/jD_IOBoard_p/jdioboard11.htm
podłączyć oświetlenie reagujące na protokoł Mavlink - da nam coś takiego:


Czyli będzie z nami gadało błyskając nam różne rzeczy. Dwa ostatnie opisane jak zwykle na stronie którą już podawałem parę razy..... http://copter.ardupilot.com/wiki/nav-leds/

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 18:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Po dłuższej nieobecności ukończyłęm budowę oto parę zdjęć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wykonałem także pierwszą próbę lotu. I co do tego wszystko wyszło ok. Jednak nie mogę tego powiedzieć o moich uszkodzeniach ciałą :D.

Otóż nie wiem, dlaczego po wylądowaniu odłączeniu baterii, podłączeniu pod komputer w celu dokonania paru ustawień, podłączyłem wszystko z powrotem + zainstalowałem czujnik napięcia z buzzerem

Gdy podłączyłem baterię nie usłyszałem typowego piknięcia ESC, że otrzymały prąd. Sprawdziłem wszystkie podłączenie wyglądało ok. Poszedłem do kuchni napić się, kiedy wróciłem usiadłem koło laptopa (quad obok na podłodze) miałem się zabrać za dokonanie testu silników chciałem sprawdzić czy wszystko ok z nimi (przypominam, że od podłączenia baterii minęło jakieś 6min). W momęcie, w którym podłączyłem kabel USB quad włączył silniki na MAX!. Nie muszę mówić, co się działo dalej. (Szczęście w nieszczęściu jestem w miarę cały, jedna szklanka potłuczona oraz taranis, który leżał na stole oberwał tak, że LCD pękło lekko w rogu. Co do mnie to tylko parę ran ciętych na rękach i z tyłu głowy.).

Quad nie uległ uszkodzeniu tylko 2 śmigła się uszczerbiły.

Teraz po kilku testach i sprawdzeniu zauważyłem że coś nie tak jest chyba z APM albo może to tak ma być, gdy chce uzbroić silniki to kontrolki niebieska i czerwona szybko migają ale silniki się nie uzbrajają, po chwili kontrolki powracają do normalnego świecenia to znaczy czerwona miga a niebieska świeci ciągle. Dopiero jak ponowie uzbrojenie to silniki się uzbrajają.

Czy ktoś ma jakieś sugestie dlaczego tak się stało i dlaczego teraz tak wygląda uzbrajanie?

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 20:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Zrób test sprawdzający przez CLI.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quadrocopter przed rozpoczęciem budowy
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 12:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:20
Posty: 11
Wiek: 32
Lokalizacja: UK Leicester
Sprawdziłem wszystkie testy jakie są możliwe i wygląda że wszystko działa poprawnie.

Wczoraj polatałem z 10min i wszystko ok.

Wydaje mi się że problem tkwił w tym że gdy uzbrajam silniki a nie ma sygnalu GPS to one się nie uzbroją. Podejrzewam że gdy złapało sygnał GPS to uzbroił silniki ale nie wiem jeszcze dlaczego wkręcił je na max obroty.

Póki co się to nie powtarza a co najważniejsze zdejmuję teraz śmigła za każdym razem jak nie latam czy podłanczam pod kompa.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi... :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

56,971,786 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL