Teraz jest sobota, 29 lutego 2020, 13:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 16:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4627
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Zadziałamy poszukamy

_________________
Wiem... Marudzę bo jestem stary
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 17:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6034
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
No faktycznie nie możesz. Nie wiem czemu.

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 21:01 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6447
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Już ogarnięte :) omyłkowo "nadałem" grupę domyślną.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 21:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2019, 07:39
Posty: 39
Wiek: 38
Lokalizacja: Limanowa
Dziękuje

_________________
Tomasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 08:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2019, 07:39
Posty: 39
Wiek: 38
Lokalizacja: Limanowa
Z ofert które przeglądałem wytypowałem 2 modele.
Który będzie odpowiedni dla mnie?

https://allegro.pl/oferta/samolot-cessn ... e=facebook


https://allegro.pl/oferta/samolot-motos ... e=facebook

Cessna ma podwozie i obawiam się że w miejscu w którym mogę polatac będzie miała problem z ladawaniem jest nierówny teren zarośnięty trawą.

_________________
Tomasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 08:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6944
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Sugeruję sky surfera

Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam - Wojciech; POL - 7728
Jantar Themisto, Futaba 8FG
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 09:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6494
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
Cessna za mała i silnik z przodu.Trudne naprawy żeby odzyskać prawidłową geometrię.
SKY SURFER 1400mm już dużo lepiej z lotem i naprawami sobie radzi.
Jego wybierz. :)

[Równocześnie z Wojtkiem.]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano niedziela, 1 grudnia 2019, 09:07 przez Stema, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 09:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 2 czerwca 2015, 13:19
Posty: 158
Wiek: 50
Lokalizacja: Katowice
Zdecydowanie Sky :)
Ja latałem Pionierem( to to samo) na baterii 2S - 900mAh :) a jak zacząłem kumać o co chodzi w lataniu to założyłem 3S- 1300 mAh i posadziłem go na najbliższym drzewie tak szybko było :opad: :mrgreen:

Później latałem na 3S- 2200 mAh wyważał się idealnie a przy większym wietrze drugi akku jako balast + 2 klucze "13" :nieufny: :D

_________________
Ideal V
Fox 2300
Filip 600 Sport
Jak 3 - Aircombat

Pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 09:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6494
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
Tomek, na razie kluczy nie dokładaj. :D

Pamiętaj, że model ma regulację gazu/prędkości.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano niedziela, 1 grudnia 2019, 09:17 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 09:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4627
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Ten sky surfer to klon easy star od multiplexa , bety od pelikana , pioniera od r-planes itd itd.

Sprawdź dostępność czesci zamiennych bo chińskie klony czesto szybko znikają a te modele nie są w 100% identyczne

_________________
Wiem... Marudzę bo jestem stary
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 10:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2019, 07:39
Posty: 39
Wiek: 38
Lokalizacja: Limanowa
Jest i pionier w wersji kit

https://allegro.pl/oferta/motoszybowiec ... e=facebook


I chyba przy nim zostanę. Mam w szufladzie silnik 2200kv i 1400kv regulator 30A też gdzieś leży więc bez dodatkowych kosztów może uda się skompletować.

_________________
Tomasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 10:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6494
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
mlody1-1981 napisał(a):
Jest i pionier w wersji kit
...
I chyba przy nim zostanę. Mam w szufladzie silnik 2200kv i 1400kv regulator 30A też gdzieś leży więc bez dodatkowych kosztów może uda się skompletować.


Jakie to silniki? kv mało ważne, jaka moc, ile A potrzebuje?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 11:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6944
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
To kv jest bardzo ważne przy doborze śmigła, podobnie jak Waty. Tym bardziej, że w Sky Surferze rozmiar śmigła ogranicza belka ogonowa. Wartość Amperów silnika jest istotna przy doborze ESC i pakietów. Kolega się wdraża, dlatego proszę nie przekazujmy nie do końca słusznych, sprawdzonych i prawdziwych teorii.

Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam - Wojciech; POL - 7728
Jantar Themisto, Futaba 8FG
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 11:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2019, 07:39
Posty: 39
Wiek: 38
Lokalizacja: Limanowa
pierwszy silnik A2212/6T
Max wydajność 75%
Maksymalna wydajność prądowa 14 - 22A (>72%)
Prąd bez obciążenia: 1.4A @10V
Opór 0.045 ohms
Prąd MAX 28A for 60S
Watt 220W
Waga modelu 300 - 1000g / 10.5 - 35 oz

Drugi silnik A2212/10T
Maksymalna wydajność prądowa: 6-12A (>75%)
Pobór prądu obciążenia 10V: 0.5A
Max watt: 180W
Prąd maksymalny: 16A / 60s
Zalecana waga modelu: 300 - 800g
Zalecane minimalne ESC: 20A

_________________
Tomasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 12:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6494
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
Wojtku, chodziło mi o to, że kv jest mało ważne bez nazwy itd.
Mając nazwę i inne dane można znaleźć jaki regulator i śmigło do silnika.
Mając tylko kv nie można.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 13:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6944
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
I teraz Stefciu informacja jest pełna, bo poprzednia mogła lekko zdezorientować.
Pierwszy silnik A2212/T6 ze śmigłem APC E 6x4 ma ponad 830g ciągu przy prędkości 73km/h i prądzie 25A.
Drugi silnik A2212/T10 ze śmigłem APC E 8x4 ma ponad 830g ciągu przy prędkości 66km/h i prądzie 16A.
Na drugim silniku dłużej się polata ale czy wejdzie śmigło 8x6?

Charakterystyka dla silnika A2212/T10
Załącznik:
A2212 T10.png
A2212 T10.png [ 53.17 KiB | Przeglądane 576 razy ]


Charakterystyka dla silnika A2212/T6
Załącznik:
A2212 T6.jpg
A2212 T6.jpg [ 165.38 KiB | Przeglądane 576 razy ]

_________________
Pozdrawiam - Wojciech; POL - 7728
Jantar Themisto, Futaba 8FG
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 13:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6034
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Chyba Wojtku poproszę Cię o podobne wyliczenia dla posiadanego napędu. Mogę?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 13:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6944
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Dawaj, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

_________________
Pozdrawiam - Wojciech; POL - 7728
Jantar Themisto, Futaba 8FG
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 13:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6494
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
wojcio69 napisał(a):
I teraz Stefciu informacja jest pełna, bo poprzednia mogła lekko zdezorientować.
...

Pochopne opinie Wojtku wydajesz. :D
To nie była żadna informacja dla Kolegi, a jedynie pytanie do dalszej twórczej konwersacji.

To jedynie dodam jeszcze Koledze tabelkę dla doboru regulatora
Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 52.63 KiB | Przeglądane 558 razy ]

Wygląda że Twój regulator 30A do tego silnika będzie dobry.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: I wkoncu jest mój 1 model
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 16:23 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6447
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
ech po co kombinować , nie lepiej kupić ARF?

https://sklep.modelarnia.pl/p4414,beta- ... estaw.html

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

70,895,557 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL