Cześć
Dawno tu nic nie pisałem, więc czas to nadrobić, model jest po drugim crash-teście, tym razem połamałem oczywiście śmigło oraz ster kierunku, to na szczęście była szybka naprawa oraz prawą końcówkę skrzydła, powodem takiej sytuacji było założenie śmigła 8x4 które jak się okazało ma za słaby ciąg do masy tego modelu, i w związku z powyższym model dwa razy zaraz po starcie przepadł, z tym że ten drugi start był ze szkodą dla w/w.
Skrzydło jest już w zasadzie po naprawie, jeszcze okleję krawędź natarcie folią samoprzylepną dla jej wzmocnienia i jak tylko pogoda na to pozwoli dalej do przodu.
Załącznik:
1.jpg [ 156.99 KiB | Przeglądane 21932 razy ]
Załącznik:
2.jpg [ 41.8 KiB | Przeglądane 21932 razy ]
Załącznik:
3.jpg [ 40.24 KiB | Przeglądane 21932 razy ]
Podczas tego ostatniego pobytu na lotnisku w Chwałowicach koło Rybnika, miałem też okazję pooglądać loty motoszybowcem Vento, więc zapadła decyzja kupna "latadła" tego typu do nauki, i stało się kupiłem model motoszybowca Gama 2100 wersja ARF.
Teraz wiem że za podobne pieniądze mogłem mieć Volantex Phoenix 2400, według tego co widziałem u kolegi który go kupił (zaraził się obrzydliwie i jest teraz już dwóch nowicjuszy) jest lepiej dopracowany, ale to jest moja opinia.
W Gamie zamierzam dorobić dodatkową półkę w kadłubie na pakiet, ponieważ wyczytałem że przy montażu pakietu w oryginalnym miejscu powoduje że ciężko jest go wyważyć, oraz sugerując się jednym z opisów w necie zlikwiduję oryginalne zawiasy a wkleję zawiasy kołkowe (fi 2,5mmx4mm) w usterzeniach, to też było widoczne zresztą podczas prób, serwa steru wysokości i steru kierunku mają co pchać, ster kierunku nawet próbuje lekko wyginać ogon przy skrajnych wychyleniach.
I już wyciąłem, teraz pytanie jakim klejem to wkleić?
Załącznik:
20220403_210705.jpg [ 81.01 KiB | Przeglądane 21899 razy ]
Załącznik:
20220403_210722.jpg [ 156.66 KiB | Przeglądane 21899 razy ]