piotrek75 napisał(a):
..Bo podpinając np: dwa akumulatory powiedzmy 2200mAh 3s, ustawiam ładowarkę na prąd 1C czyli 2200x2=4400 i to rozumiem , ale ni cholery mi nie pasuje że pomimo że mam w ładowaniu dwa aku to dalej ustawiam na ładowarce 3 cele. Jak się to ma do samego procesu balansowania przecież fizycznie ładuje się 6 cel..
Nie wiem jaki jest rozkład ścieżek w tym ustrojstwie, ale z Twojego opisu działania podczas ładowania wszystko się zgadza - masz dwa osobne pakiety 3S (3 cele połączone szeregowo), ale po ich wpięciu w ustrojstwo robi się jeden pakiet 3S2P - i taki "wirtualny" pakiet jest już obsługiwany przez ładowarkę bez problemu. Ból bo wtedy każda para cel (pierwsza cela z pierwszego i drugiego pakietu, druga z pierwszego i drugiego pakietu..) jest traktowana jako jedna, a to raczej nie pomaga w prawidłowym zbalansowaniu..
Ja jednak rozwiązałem ten problem inaczej - mam porobione dodatkowe przewody do ładowania w takim układzie, że mogę podłączyć np. 2 pakiety 2S jako jeden 4S, 2 pakiety 3S jako jeden 6S, 3 pakiety 2S jako jeden 6S, oraz kilka przejściówek pod 1S - dzięki temu każda z cel jest widoczna jako osobna dla balansera.