Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 21:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej,
Kupiłem coś takiego na próbę ... no i się nieco wkurzyłem bo dostarczyli to badziewie bez odpowiednich kabelków.
Czy ktoś już z tym modułem walczył ?
Jeśli tak to jaki był efekt końcowy ?
Czy istnieje możliwość innego podłączenia RX-TX z OSD do APM ?
Jest co prawda na płytce złącze opisane UART0 i UART2 ale czy zadziała ?
...
Pomierzyłem .... ale chyba niestety nie ...
Mam jednak nadzieję, że ktoś ma lub miał podobny i walczył z podpięciem tego do Ardupilot'a/Arducopter'a

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 00:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Tu nie ma co walczyć. :nieufny:
Działa pięknie czy to z Ardu czy z innymi protokołami.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 07:26 
Obrazek


Góra
  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 12:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Ellipsis napisał(a):
Tu nie ma co walczyć. :nieufny:
Działa pięknie czy to z Ardu czy z innymi protokołami.

Hehehe niema co walczyć mówisz ?
Nie zupełnie ;)
Kiedy otworzyłem woreczek i wyjąłem OSD okazało się, że kabelek który miał niby być APM/Pixhawk compatible nie był ;) dodatkowo
po podłączeniu zasilania i 5V i 12V na ekranie pojawiła się ..... szrość i nic więcej :)
Dopiero gdy zespawałem pady i podałem tylko 5V na ekranie pojawiły się pierwsze efekty :)
Dalej już było tylko lepiej, teraz pozostaje kewstia czy i jak będzie to działało po podpięciu do UART0

Według opisu powinno być OK ;)
Walczę ;)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 14:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Tradycyjnie: RTFM

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 20:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
??

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 21:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1617
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
https://pl.wikipedia.org/wiki/RTFM :lol: :lol: :lol:

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 10:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Dziękuję Rumcjasie :)

Ellipsis:
Nie zadawał bym pytania gdybym takowy posiadał albo żeby choć FHK umieścił na stronie choć jedno zdanie na ten temat, nie byłoby tematu ;)
Niestety FHK ma DITA swoich klientów na to wychodzi i zlewa ich nawet gdy o instrukcję poproszą.

----------------------------------------------------------------------------------
*FHK - FuckingHobbKing
*DITA - DeepInTheAss

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 17:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3400
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
Ooo, widzisz, bardzo ładnie, że wstawiłeś (drobnym drukiem, ale dojrzeć można) rozwinięcia skrótów; niechby się to przyjęło ;)

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 21:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hehehe a "proszę Cię bardzo" :)
Jak by coś to mam kilka w zapasie :)

A tak poważnie, to poradziłem sobie w końcu - bez 'RTFM'
Poszedłem za przykładem jednego Pana z YT'u gdzie ten objaśnił dlaczego nie podpinać 12V i co zrobić, żeby zasilane 5V działało.
Sprawdziło się, jestem zadowolony ;)
Chociaż jeszcze nie wiem jak sytuacja będzie się przedstawiała z wyświetlaniem danych z APM'a ale to nie problem.
Narazie jednak zostawiłem OSD na chwilę aż do otrzymania FTDI i kolejnego kawałka układanki czyli power module bo wydaje mi się iż bez tego nie pokaże mi napięcia baterii :)
Czy nie ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 21:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Załącznik:
minim.jpg
minim.jpg [ 316.68 KiB | Przeglądane 3158 razy ]


Jedno z parunastu zrobionych i uruchomionych. Ten akurat z czujnikiem prądu Pitlaba oraz konfiguracją umożliwiającą poprawną pracę z Mobiusem. I owszem zasilane jest 12V tak jak powinno być. Znalazłeś stary opis, który opisuje inną płytkę.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 22:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Oczywiście dzięki Ellipsis, jutro pstryknę kilka zdjęć tego co mam i poproszę o poradę.
W kwestii tego zasilania, nie neguję że zadziała z podpiętym 5V i 12V. W moim przypadku ... i tu naprawdę nie mam pojęcia dlaczego, kiedy podłaczyłem według znalezionych opisów. Na ekranie nie było NIC .... "czarna dziura"
Mierzyłem po obu stronach i wszystko było OK mimo to nie chciało wyświetlać niczego.
Ciekawe jest to, że po podpięciu 12V nie zaświeciła się nawet dioda wskazująca, że ten kawałek modułu jest zasilany.
Może padnięty regulator ?
Jeśli tak to trudno, nie mam ani ochoty ani zamiaru walczyć z HobbyKingami o wymianę. Czekałem 3 tygodnie aż łaskawie wymienią mi pierwszy który dostałem. Zamówiłem jeszcze 2 od mojego Chińczyka. Jak dotrą .... będę się bawił. Zamówiłem też FTDI to może naprawię moją telemetrię ;)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MinimOSD z Hobby King vs Arducopter 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 20:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1384
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
W międzyczasie HK w końcu przysłało mi nowy moduł i ten działa "od strzała" :)
Nie próbowałem wymieniać softu, narazie chyba zostawie jak jest "bo działa" ale patrząc na to co można z tym zrobić .... chyba jednak się pobawię. W wersji "oryginalnej" za wiele nie widać.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

59,100,877 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL