Teraz jest piątek, 22 czerwca 2018, 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 19:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
A tego autopilota to nie można jakoś przeprogramować żeby nie balansował(poziomował) modelem tylko żeby działały silniki???
I drugie pytanie:
Mam ten cały komplet FrSky i jakie do tego OSD. Nie chciałbym kupować drugiego gps i innych czujników tylko podłączyć to co mam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 19:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5958
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
pablojarocin napisał(a):
Meloow napisał(a):
A takiego autopilota można zamontować do łódki??
Łódka posiada 2 silniki, bez steru. Łodzią kieruje się za pomocą silników. Istnieje możliwość zastosowania AP do takiej konfiguracji??

To może dorób ster napedzany serwem, a pozostałe możliwości AP podłącz do serw, które nic nie napędzają. Wtedy tylko ster poprowadzi łódkę do zamierzonych punktów.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 20:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1537
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
W takich konstrukcjach nie używa się steru bo może on zachaczyć o jakieś roślinności, zaś same śruby napędowe są umieszczone w tunelach zabezpieczonych siatką - więc montaż steru zmniejszy jej funkcjonalność..

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5958
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
W dużych łodziach też, jeśli to konieczne ze względu na ich przeznaczenie, stosuje się ostrogi zabezpieczające ster przed zabieraniem wodorośli.
Można to przemyśleć i w wylotach tuneli, dziękuję za informację jak są zbudowane takie łodzie, założyć stery. Wtedy zwiększy to nawet ich funkcjonalność.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Stery odpadają. Kierowanie łodzią odbywa się za pomocą silników. Łódka ta zawraca prawie w miejscu( jak chcę skręcić np. lewo to jeden silnik się obraca się w lewo a drugi w prawo).
A co tym OSD do FrSky posiadam odbiornik D8R-II Plus.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5958
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Mam "kupny" jacht motorowy dł. 70 cm. Pływamy nim czasem z wnuczkami na Jeziorku Czerniakowskim. Nieźle posuwa.
Skręcanie jest na takiej samej zasadzie jak Piszesz, ale jak bym musiał to bym go przerobił na sterowanie kierunku sterem jw. Z tym, że w nim śruby nie są w tunelach. Bo też nie znam się na możliwości przeprogramowania elektronicznych AP.
Może spróbuj się skontaktować z pitlabem?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 21:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
no chyba będe musiał do nich napisać albo zadzwonić.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 11:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4535
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A tu jeden z pierwszych linków z gugla. Czyli nieco inne podejście do sterowania

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 14:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
arduino to trzeba chyba samemu programowac


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 17:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 21:20
Posty: 54
Wiek: 20
Lokalizacja: Jelenia Góra
pablojarocin napisał(a):
arduino to trzeba chyba samemu programowac

W sumie- tak :geek:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 17:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4535
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Ja nad swoim arduino trochę postoję, trochę pokrzyczę, trochę poproszę i się sam programuje. :ugeek:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 21:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
chyba zostanę przy samym GPS-ie i będę zapamiętywał współrzędne. Ten autopilot to do łodki to i tak raczej nie wypali. Trzeba się pogodzić z losem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 11:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Żeby wprowadzić do arduino waypointy to trzeba mieć laptopa nad ze sobą?? Czy jest może jakaś aplikacja na androida i przez np. blutooth??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 17:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4535
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Tak.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,819,303 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL