Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 18:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Szukam czegoś co by mi pokazywało współrzędne i odległość modelu od bazy. Prosiłbym o cały komplet kamerka i do tego mały LCD i żeby mi na tym się pokazywały właśnie te dane. obecnie posiadam frsky dht-u i gps, ale nie zdaje egzaminu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 19:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1643
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
pablojarocin napisał(a):
..obecnie posiadam frsky dht-u i gps, ale nie zdaje egzaminu.

Chętnie zanabędę te elementy za jakieś 30 zetek - ale nie więcej, bo skoro nie działają to po co przepłacać .. :cry:

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 19:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 21:20
Posty: 54
Wiek: 20
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nie chodzi Ci przypadkiem o OSD?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 21:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Kondiz. Chyba tak chodzi mi o jakieś OSD. Tylko żeby było sprawdzone, głównie to mi chodzi o odległość od bazy i współrzędne . No i żeby było to ładnie pokazywane na jakimś LCD. Masz namiary na coś takiego??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 23:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 592
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
pablojarocin napisał(a):
Masz namiary na coś takiego??

Do wyboru do koloru :)
http://www.pitlab.pl/pitlabsklep/system ... etail.html
http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=4719
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=2045
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _v1_1.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: środa, 18 września 2013, 16:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Posiada ktoś tego pitlab?? Chciałbym kupić i do tego autopilota. Czy to trzeba jeszcze programować?? Jak się spisuje autopilot???


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: środa, 18 września 2013, 18:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6313
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kurcze pablojarocin, czy ty masz zamiar zrobić jakiś atak na jednostkę marynarki wojennej to twoją łodzią, czy wybrać się tylko na ryby !

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: środa, 18 września 2013, 18:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 592
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
pablojarocin napisał(a):
Posiada ktoś tego pitlab?? Chciałbym kupić i do tego autopilota. Czy to trzeba jeszcze programować?? Jak się spisuje autopilot???

Ja mam wszystkie klocki PitLab-a :)
Nie mam żadnych zastrzeżeń ani do AP ani do OSD
Programować w zasadzie nic nie trzeba.
Zajrzyj do instrukcji ;)
http://www.pitlab.pl/do-pobrania.html

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: środa, 18 września 2013, 22:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
Meloow napisał(a):
Kurcze pablojarocin, czy ty masz zamiar zrobić jakiś atak na jednostkę marynarki wojennej to twoją łodzią, czy wybrać się tylko na ryby !


Meloow to nie zwykły wyjazd na rybki!! Jest to taka odmiana co się nazywa Karpiowanie, łowienie dużych karpi. Taka łódka jest mi potrzebna, a na niektórych wodach nie wolno pływać. A zazwyczaj z brzegu to daleko się nie rzuci maks. 100m. I myślę że zestaw FPV by się przydał żeby dopłynąć pod jakiś krzaczek albo drzewo a z brzegu czy przez lornetkę tak tego nie widać. I myślę że autopilot by się też przydał szczególnie w nocy wpisujesz sobie współrzędne i po problemie. Chyba o nic trudnego nie pytam na forum skoro są tu sami fachowcy z modelarstwa. Ja na forum karpiowym też bym wam pomógł. Ja szukam tylko pomocy.

A takiego autopilota można zamontować do łódki?? Łódka posiada 2 silniki, bez steru. Łodzią kieruje się za pomocą silników. Istnieje możliwość zastosowania AP do takiej konfiguracji??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: czwartek, 19 września 2013, 23:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 592
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
pablojarocin napisał(a):
A takiego autopilota można zamontować do łódki?? Łódka posiada 2 silniki, bez steru. Łodzią kieruje się za pomocą silników. Istnieje możliwość zastosowania AP do takiej konfiguracji??

Wydaje mi się że to nie zadziała :(
AP ma za zadanie stabilizować model czego Ty nie potrzebujesz.
Realizuje tą stabilizację poprzez lotki, ster wysokości i obroty silnika.
Nie można wyłączyć stabilizacji i uruchomić lotu do punktu docelowego czy powrotu do bazy.
Piszę to o AP Zbigowym ponieważ to mam i wiem jak i na jakiej zasadzie działa.
Jest co prawda mikser lotki na ster kierunku ale przy przechyłach na burty będzie machał sterem nieustannie albo przełączał silniki lewy prawy.
Wydaje mi się że nie ma takiego Ap jakiego potrzebujesz a przynajmniej ja o takim nie słyszałem.
Coś mi się wydaje że był podobny temat poruszany na sąsiednim forum i nawet Zbig czyli twórca całego systemu zabierał w nim głos.

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 06:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4699
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jeśli coś ma obsługę waypoint'ów, RTH, obsługę latającego skrzydła i sterowanie trybem zachowania pewnie udałoby się to zrobić. Były już dawno udane próby ze sterowaniem robotem balansującym na bazie oprogramowania MultiWii. Czy używanie OpenPilota Revo też do innych zastosowań niż pierwotnie wymyślone... Tylko, czy warto wydawać kasę na system który jest dużo bardziej skomplikowany gdyż jego pierwotne zadanie było inne? Wieloosiowe żyroskopy, akcelerometry, czujniki ciśnienia itd - to wszystko po nic bo nie będzie wykorzystywane...
A tym czasem sieć jest pełna projektów sterowania robotem/czołgiem/autem/czymkolwiek na podstawie danych z GPS i RC. Masa projektów na arduino, na Raspberry Pi, czy składanych od podstaw. Niektóre z nich nawet teraz pływają autonomicznie po oceanie. A projekty są otwarte i ogólnie dostępne. Więc TAK da się.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 21:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 21:42
Posty: 70
Wiek: 33
Lokalizacja: Jarocin
rycerz100 napisał(a):
Coś mi się wydaje że był podobny temat poruszany na sąsiednim forum i nawet Zbig czyli twórca całego systemu zabierał w nim głos.



Podeślij linka do tego tematu.

Ellipsis napisał(a):
Niektóre z nich nawet teraz pływają autonomicznie po oceanie. A projekty są otwarte i ogólnie dostępne. Więc TAK da się.


Jakie masz pomysły?? Jak to najlepiej zrobić.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 21:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 592
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
http://www.goodluckbuy.com/jabo-3cg-rem ... -boat.html :roll: :D

http://www.fishing-bait-boats.com/china ... 33565.html :roll: :D

pablojarocin napisał(a):

Podeślij linka do tego tematu.

Niestety nie mogę tego znaleźć :x

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 22:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2503
Wiek: 54
Lokalizacja: Milanówek
pablojarocin napisał(a):
rycerz100 napisał(a):
Coś mi się wydaje że był podobny temat poruszany na sąsiednim forum i nawet Zbig czyli twórca całego systemu zabierał w nim głos.



Podeślij linka do tego tematu.


proszę bardzo http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=9340&p ... a&start=90

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 08:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4699
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A wracając do meritum... Stoisz sobie na brzegu czegoś takiego (pewnie znasz ten zalew):

Obrazek

I chcesz żeby łódka wypłynęła na lewo do przodu tam gdzie jest teraz na zdjęciu łódka z wędkarzami.... Załóżmy optymistycznie, że Twoja łódka posiada to co chcesz - czyli umie dopłynąć do dowolnego miejsca na Ziemi pod warunkiem, że będzie miała odpowiednią ilość prądu i wprowadzone współrzędne, no właśnie i co jej wpiszesz?
N??.?????
E??.?????

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 10:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2503
Wiek: 54
Lokalizacja: Milanówek
W autopilocie Pitlaba byloby to bardzo proste, punkty do których chcemy lecieć/płynąć zwyczajnie zaznacza się na mapie.
Załącznik:
menager.JPG
menager.JPG [ 65.05 KiB | Przeglądane 6035 razy ]
Można by to ustawić w domu, albo będąc nad wodą mając, konieczny dostęp do internetu.

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 10:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5651
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Obawiam się, że chodzi o to, by móc dopłynąć łódeczką zanętową w jakieś miejsce i wtedy wprowadzić to określone miejsce do komputerka pokładowego. Współrzędne można by chyba odczytać z OSD i wtedy je wklepać po powrocie do bazy. Da się? O to chodzi autorowi wielu tematów rozrzuconych po forum zamiast założenia jednego konkretnego? Będzie potem tego szukał, a miałby "wsie" w jednym temacie...

Gdybym dalej łowił i chciałbym łódkę zanętową to chciałbym tak móc zrobić:
-dopłynąć w wybrane miejsce
-zaznaczyć to miejsce
-móc tam wracać tyle razy ile będę potrzebował :lol:

EDIT:
Komplikując sobie życie to jeszcze chciałbym mieć możliwość oznaczenia co najmniej dwóch takich miejsc, no bo dwie wędki.

Czasami się cieszę, że już nie wędkuję, ale tęsknota za wodą, pozostała :nieufny:

_________________
"... Żubr i pewność to dwa pojęcia które nie zawsze da się pogodzić przy tym poziomie dokumentacji..."
cyt. autor jędrek (pwm.org.pl)
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 10:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 592
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
Osa napisał(a):
Obawiam się, że chodzi o to, by móc dopłynąć łódeczką zanętową w jakieś miejsce i wtedy wprowadzić to określone miejsce do komputerka pokładowego. Współrzędne można by chyba odczytać z OSD i wtedy je wklepać po powrocie do bazy. Da się? O to chodzi autorowi wielu tematów rozrzuconych po forum zamiast założenia jednego konkretnego? Będzie potem tego szukał, a miałby "wsie" w jednym temacie...

Gdybym dalej łowił i chciałbym łódkę zanętową to chciałbym tak móc zrobić:
-dopłynąć w wybrane miejsce
-zaznaczyć to miejsce
-móc tam wracać tyle razy ile będę potrzebował :lol:

Da się to robić jednym kliknięciem będąc w miejscu docelowym :)
Edytka
Chyba 8 punktów tak można.

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 10:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5651
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
rycerz100 napisał(a):
Da się to robić jednym kliknięciem będąc w miejscu docelowym :)



Tak też myślałem :lol:
No chyba, że źle przedstawiam problem. Wydaje mi się, że jak wspomniałem w moim pierwszym wpisie w tym temacie, można taką ilość problemów do rozwiązania skupić w jednym temacie, a nie mnożyć je na potęgę, znaczy te tematy.

Wystarczyło dokładnie i krótko przedstawić problem:
-koledzy mam to i to, chcę móc tym zrobić to i to. Da się? Jak się da to jak...

EDIT:
Ja bym jeszcze rozbudował o opuszczaną kamerę do zdjęć podwodnych, tak poważnie piszę.
Zawsze mnie ciekawiło co tam jest pod wodą, jakie dno, jaka roślinność itp. Sondy chyba tego nie mówią?

_________________
"... Żubr i pewność to dwa pojęcia które nie zawsze da się pogodzić przy tym poziomie dokumentacji..."
cyt. autor jędrek (pwm.org.pl)
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Współrzędne i odległość modelu od bazy.
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 11:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4699
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Tak, chodziło mi o pokazanie, że trasę przepływu trzeba zaplanować mając współrzędne. Tylko będąc w domu, można za pomocą internetu ustalić sobie takie współrzędne. Miałem nadzieję na odpowiedź kolegi pablojarocin. :)
I to właśnie jest duży minus tego rozwiązania, gdyż:
1. do zaprogramowania punktu docelowego / ścieżki poruszania się jest potrzebny komputer - do wpisania danych "do łódki"
2. musimy wcześniej mieć współrzędne, do któych chcemy płynąć w formacie zrozumiałym dla danego systemu - czyli ustalenie ich w polu już nie jest takie łatwe
3. na raz można wprowadzić tylko 1 ścieżkę, czyli po wprowadzeniu ścieżki o 4 punktach gdzie punkt 1 to miejsce startu (brzeg), punkt 4 to miejsce docelowe, a punkty 2 i 3 są pomocniczymi do omijania np wysepek czy mielizn; da się tylko tam dopłynąć ale już nie da się wrócić bo do powrotu potrzebujemy drugiej ścieżki. Użycie RTH też najczęściej nie zda egazminu bo ścieżka powrotu tylko czasem jest linią prostą.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

61,693,481 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL