Teraz jest piątek, 27 stycznia 2023, 05:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 09:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2420
Wiek: 57
Lokalizacja: Szczytniki
Parę dni temu konfigurowałem takie połączenie, więc coś jeszcze pamiętam, napiszę aby z głowy nie wyparowało a inni mogli skorzystać. Nowości nie odkrywam, bo jest to opisane na różnych forach modelarskich, ale czytanie opasłych wątków o eleresie taranisie i AP nie nastraja zachęcająco i optymistycznie, zwłaszcza jak radio mamy od kilku dni a chcemy polatać.
Na wstępie napiszę że da radę tak połączyć.
Najpierw schemat.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 34.49 KiB | Przeglądane 9728 razy ]


Aby frsky dogadał się z eleresem potrzebny jest inwerter sygnału sbus, zrobione to jest na dwóch opornikach i tranzystorze.
Wartość rezystorów jak i typ tranzystora nie są krytyczne, tranzystor npn, rezystory od 1kΩ do 10kΩ. Tak wygląda sygnał sbus przed i po inwerterze.
Załącznik:
sygnał sbus.jpg
sygnał sbus.jpg [ 87.5 KiB | Przeglądane 9728 razy ]

Następnie sygnał podany jest na złącze uart pin Tx, to do którego podłączamy konfigurator. Jak już uporamy się z kabelkami to pozostała nam konfiguracja. W konfiguratorze nadajnika wybieramy uart speed na sbus. Odhaczamy też ptaszek telemetry enabled, telemetry output format na frsky. Po tych zabiegach nadajnik eleres powinien wysyłać sygnał.
Załącznik:
Schowek01 (2).jpg
Schowek01 (2).jpg [ 152.24 KiB | Przeglądane 9728 razy ]


Następnie konfigurujemy odpowiednio odbiornik. W zakładce receiver configuration odhaczamy sbus oraz negative ppm/sbus. Po tych zabiegach powinniśmy uzyskać połączenie nadajnika i odbiornika.
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 267.75 KiB | Przeglądane 9728 razy ]


Teraz pora na AP Pitlaba, w sumie tu sprawa prosta, zaznaczamy serial sbus input 1 i powinno działać.
Załącznik:
ap.jpg
ap.jpg [ 130.88 KiB | Przeglądane 9728 razy ]


Jeśli nie działa to sprawdzamy wersję AP, w starszych wersjach sygnał sbus z portu 1 nie przechodzi do AP. Wtedy podłączamy się do złącza z zieloną wtyczką, pin środkowy.
Załącznik:
PitLab.JPG
PitLab.JPG [ 173.93 KiB | Przeglądane 9728 razy ]


W sumie sprawa prosta, a mnie zabrało to trzy popołudnia. Zagłębiając się w tematy z forum FPV i konsultując się z różnymi osobami.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: środa, 27 lutego 2019, 20:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2781
Wiek: 58
Lokalizacja: Milanówek
Proponuję również spojrzeć na spód płytki jest tam zworka S-BUS - UART
Załącznik:
DSC_0457.JPG
DSC_0457.JPG [ 81.8 KiB | Przeglądane 8369 razy ]

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2020, 08:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3552
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za poradnik! Będzie zdecydowanie mniej przekopywania się przez internety :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2023, 22:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3552
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Jurek, Andrzej, bardzo Wam dziękuję za ten poradnik. Dziś udało się uruchomić retransmisję sygnału do elersa za pośrednictwem modułów FrSKY. Bez poradnika zapewne poległbym gdzieś w czeluściach internetu.

EDIT

Tak sobie patrzę po postach, zrobiebie retransmisji z poradnikiem zajęło mi 2 lata i ciut. Tak że tego...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2023, 10:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2420
Wiek: 57
Lokalizacja: Szczytniki
To jeszcze napiszę o niespodziance jaka mnie spotkała z pół roku temu. Przełożyłem ze Sky Surfera cały zestaw, no i zrobił się problem. Odbiornik eleresa postanowił opornie bindować się z nadajnikiem, wchodził w opcję bindowania, bądź tryb serwisowy, po zalogowaniu nie pamiętał failsafe. Znowu ze dwa dni mi zajęło ustalenie przyczyny. Sprawę rozwiązał rezystor 1k5 wstawiony w szereg z sygnałem sbus, a dokładniej pomiędzy eleresa a AP pitlab. Nie umie sobie tego wytłumaczyć w jaki sposób kilka lat było dobrze a potem problem.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2023, 10:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
A moze inna długość przewodów?

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2023, 14:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2420
Wiek: 57
Lokalizacja: Szczytniki
Przewód na pewno był innej długości, krótszy o 15cm. Obstawiam że nie tu problem. Kilka lat temu gdy kupiłem drugi odbiornik eleres miałem podobny problem, podmieniłem na pierwszym ok, na drugim źle. A że nówka była, to reklamowałem i otrzymałem taki co działał od razu, więc nie doszedłem wtedy o co chodziło. Może tu chodzi o wersje AP, lub eleresa, sam nie wiem do końca.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

103,926,993 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL