Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 08:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 09:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1875
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Parę dni temu konfigurowałem takie połączenie, więc coś jeszcze pamiętam, napiszę aby z głowy nie wyparowało a inni mogli skorzystać. Nowości nie odkrywam, bo jest to opisane na różnych forach modelarskich, ale czytanie opasłych wątków o eleresie taranisie i AP nie nastraja zachęcająco i optymistycznie, zwłaszcza jak radio mamy od kilku dni a chcemy polatać.
Na wstępie napiszę że da radę tak połączyć.
Najpierw schemat.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 34.49 KiB | Przeglądane 1877 razy ]


Aby frsky dogadał się z eleresem potrzebny jest inwerter sygnału sbus, zrobione to jest na dwóch opornikach i tranzystorze.
Wartość rezystorów jak i typ tranzystora nie są krytyczne, tranzystor npn, rezystory od 1kΩ do 10kΩ. Tak wygląda sygnał sbus przed i po inwerterze.
Załącznik:
sygnał sbus.jpg
sygnał sbus.jpg [ 87.5 KiB | Przeglądane 1877 razy ]

Następnie sygnał podany jest na złącze uart pin Tx, to do którego podłączamy konfigurator. Jak już uporamy się z kabelkami to pozostała nam konfiguracja. W konfiguratorze nadajnika wybieramy uart speed na sbus. Odhaczamy też ptaszek telemetry enabled, telemetry output format na frsky. Po tych zabiegach nadajnik eleres powinien wysyłać sygnał.
Załącznik:
Schowek01 (2).jpg
Schowek01 (2).jpg [ 152.24 KiB | Przeglądane 1877 razy ]


Następnie konfigurujemy odpowiednio odbiornik. W zakładce receiver configuration odhaczamy sbus oraz negative ppm/sbus. Po tych zabiegach powinniśmy uzyskać połączenie nadajnika i odbiornika.
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 267.75 KiB | Przeglądane 1877 razy ]


Teraz pora na AP Pitlaba, w sumie tu sprawa prosta, zaznaczamy serial sbus input 1 i powinno działać.
Załącznik:
ap.jpg
ap.jpg [ 130.88 KiB | Przeglądane 1877 razy ]


Jeśli nie działa to sprawdzamy wersję AP, w starszych wersjach sygnał sbus z portu 1 nie przechodzi do AP. Wtedy podłączamy się do złącza z zieloną wtyczką, pin środkowy.
Załącznik:
PitLab.JPG
PitLab.JPG [ 173.93 KiB | Przeglądane 1877 razy ]


W sumie sprawa prosta, a mnie zabrało to trzy popołudnia. Zagłębiając się w tematy z forum FPV i konsultując się z różnymi osobami.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis, eleres ap Pitlab retransmisja po sbus.
PostNapisane: środa, 27 lutego 2019, 20:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2592
Wiek: 54
Lokalizacja: Milanówek
Proponuję również spojrzeć na spód płytki jest tam zworka S-BUS - UART
Załącznik:
DSC_0457.JPG
DSC_0457.JPG [ 81.8 KiB | Przeglądane 518 razy ]

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

66,233,185 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL