Teraz jest czwartek, 22 października 2020, 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DLE 35RA ?
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 10:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Zapytam w nowym wątku, bo może będzie bardziej widoczny niż w relacji z budowy.
Do budowanej obecnie makiety Z-37 cmelak.
planuję użyć DLE 35RA.
Większy DLE 55 nie mieści się pod maską.

Odnośnie tego mam kilka pytań do użytkowników tego silnika:

1- Czy wystarczy do napędu, waga modelu nie powinna przekroczyć 9 kg.

(ciąg statyczny - 7kg na wysokości 1800m npm, 9 kg na wysokości 100m npm)

2- Czy montując silnik głowicą do góry (choć to nie konieczność), wyloty z tłumika ominą gażnik i mocowanie silnika?

3- Jakie jest zużycie paliwa w/w silnika (pytanko pod kątem zakupu odp. zbiornika)

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 10:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 662
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Robert - nie znam się na benzynowych silnikach, ale jedno nie daje mi spokoju. O ile mi wiadomo to samoloty latają dzięki sile nośnej powstałej na skrzydłach a nie ciągu silnika wynoszącym 1:1 do masy samolotu.

Jeżeli nie chcesz startować tym modelem pionowo ani wykonywać akrobacji 3D (ani ogólnie akrobacji) to po co Ci silnik dający 1:1 ciągu?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 10:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2999
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Lepiej mieć za dużo, niż za mało :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 18:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Przemek, masz rację,ale na plus przemawia, że jest wydech z tyłu, no i jak zaznaczył Artur mocy nigdy za wiele, tym bardziej że będzie startował z balastem w postaci "środków chemicznych" do symulacji oprysku.
Pewno DLE-30 też by starczył:
ciąg statyczny - 7.5kg na wysokości 1800m npm, 8,5kg na wysokości 100m npm

Tylko że trzeba by pokombinować z wydechem, ale przy masce cmelaka to chyba nie byłby problem.

Do kupna silnika jeszcze trochę czasu.
Jak skończę prace nad pokryciem i wykończeniem skrzydeł to będę już z grubsza wiedział jak wyjdę z wagą.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2019, 16:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4242
Wiek: 58
Lokalizacja: Wrocław
Mam DLE30 starszy model z wydechem obok. Kultura pracy bardzo fajna. Co do spalania to benzyniaki DLE są dość ekonomiczne. Na standardowym zbiorniku bodaj 300-350ml silnik chodził bodaj 30min tyle, że nie na maks obrotów.
Kurde z tym zbiornikiem to się muszę zastrzec żeby nie walnąć w przysłowiowy płot. :) Nie mniej jeśli chodzi o paliwo to myślę że nie musisz się martwić.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2019, 20:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Ok. Dzięki.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 20:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Mam jeszcze pytanko:
Jak powinny być rozmieszczone otwory mocujące śmigło na piaście (o ile ma to znaczenie)?

Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 18.82 KiB | Przeglądane 3358 razy ]

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2019, 07:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:18
Posty: 99
Wiek: 72
Lokalizacja: Słupsk
Mam 1i2 bardziej mi pasuje 2


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2019, 10:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Jakich używacie przewodów paliwowych?
Te co kupiłem (oczywiście do benzyny) są strasznie sztywne.
O ile w połączeniu zbiornik-silnik czy odpowietrzenie i tankowanie nie ma to znaczenia, to już ten odcinek w zbiorniku z filtrem/ciężarkiem wolałbym, żeby był bardziej elastyczny.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: piątek, 1 marca 2019, 08:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 10:18
Posty: 30
Wiek: 50
Lokalizacja: Kraków
http://pfmrc.eu/index.php/topic/78478-dle-35ra/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 22:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Dwa pytanka co do montażu silnika:
Montować silnik bezpośrednio do wręgi czy za pomocą amortyzatorów gumowych?
Cięgno gazu z tłumikiem drgań?
Jak robicie to w swoich modelach.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 22:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 listopada 2012, 18:35
Posty: 98
Wiek: 67
Lokalizacja: Kutno
Zawsze mocowałem bezpośrednio , cięgno też bez niczego.
Kolega miał jeden silnik na amortyzatorach i z tłumikiem drgań
, chyba hydraulicznym. Rewelacji nie było

_________________
Pozdrawiam.
Kazik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 10:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 22:05
Posty: 846
Wiek: 53
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ja stosuje sztywny popychacz sterowania przepustnica z plastikowymi snapami kulowymi, mocowanie silnika na sztywno bez żadnej amortyzacji. Równego rodzaju amortyzatory tłumik powoduje pływanie modelu zwłaszcza przy zmianach obrotów silnika.
Mam ten silnik i lata w modelu Cosynier o wadze koło 7, 5 kg na śmigle 18x10 mocy mu nie brakuje a można jeszcze dać większe śmigło.
Cmelak to raczej spokojna maszyna więc silnik całkowicie wystarczy.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
krzysztofbajer01@gmail.com
mniej gadania więcej latania


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2020, 18:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Mam kolejne pytanko. Od zakupu silnika minęło już sporo czasu ( ok. roku ) i w końcu przyszedł moment ( koniec budowy modelu blisko) na odpalenie silnika. Czy długi czas jego nieużytkowania ma wpływ na jego elementy, np. membrany w gaźniku ?
Lać paliwo i odpalić czy wpierw przegląd? W silniku po wyjęciu z poprzedniego modelu nie było nic kręcone lub rozbierane.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2020, 20:34 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6556
Wiek: 38
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Mam ten silnik od tygodnia :) kończę model i mam nadzieję ze do 2 tygodni będzie gotów do lotu. Ale wracając do temu miałem dokładnie takie same dylematy jak ty.

Silnik zamontowałem na sztywno, serwo gazu na domku cięgno to znap zwykły metalowy na orczyku i snap kulowy na dźwigni gazu.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2020, 07:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 22:05
Posty: 846
Wiek: 53
Lokalizacja: Bydgoszcz
Lać paliwo i odpalać, jak będzie oporny to sobie zrobisz przegląd a jak odpali to po problemie. Syn odpalał DLE-30 po 3 latach nie użytkowania musiał gaźnik tylko przeczyścić bo się jakieś brudy osadziły i potem bez problemów. :)

ps. mój też nie palony 1 rok czekam na dobry moment z nadzieją posłuchania miłego dźwięku.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
krzysztofbajer01@gmail.com
mniej gadania więcej latania


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2020, 17:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Jeszcze jedno:
jak macie rozwiązane zasilanie silnika i RC.
Silnik przez wyłącznik zdalny ( https://www.ef3m.pl/pl/p/Kill-switch-radiowy-wylacznik-zaplonu-V-2.0/131 )
z jednego pakietu, a RC z drugiego?
Czy całość z większego li-pola 2s , a wył. przez beca (wyłącznik to nax 6V ) ?

Wiem, że jest instrukcja, ale chciałem się dowiedzieć jak to jest w praktyce. :D

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2020, 18:23 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6556
Wiek: 38
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Ja postanowiłem wsadzić dwa pakiety NiMH 4,8 2500mah jeden do elektroniki , drugi do zapłonu , oczywiście zapłon przez killswitch'a

Dodatkowo mam pakiet 3s do zasilania oświetlenia.

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2020, 19:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 listopada 2012, 18:35
Posty: 98
Wiek: 67
Lokalizacja: Kutno
Daj dwa pakiety.Zasilanie z jednego nie jest dobrym pomysłem .Mogą być zakłócenia.
Zapłon generuje spore przepięcia .Z lipolem i becem też kombinowałem.Jeden lot i po becu.
Zepsuł się w momencie zgaszenia silnika. Cztery enelopy i masz zasilanie zapłonu na wiele lat z głowy.
Za to radiowy wyłącznik to dobry pomysł.

_________________
Pozdrawiam.
Kazik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: DLE 35RA ?
PostNapisane: środa, 29 lipca 2020, 00:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 424
Wiek: 54
Lokalizacja: Płock
Ok, dzięki.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

75,102,175 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL