Teraz jest niedziela, 25 października 2020, 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: spawanie duraluminium?
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 22:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2727
Wiek: 55
Lokalizacja: Milanówek
Ukruszył mi się kawałek duraluminium ( chyba) jest to element/fragment stacyjki odpowiedzialny za załączanie rozrusznika.
Załącznik:
20190912_230730_resized.jpg
20190912_230730_resized.jpg [ 41.36 KiB | Przeglądane 987 razy ]

Jakieś pomysły jak to naprawić?

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 23:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1229
Wiek: 71
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
Andrzeju,na sąsiednim forum - pfmrc -jest kolega Mariusz w W-wy (f2cmariusz).Widziałem naprawiane,spawane korpusy silników modelarskich.Moze On coś pomoże lub podpowie...

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 23:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5441
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Niezbyt to duże, nie lepiej kupić używkę i przełożyć dobry element?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 06:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 286
Wiek: 61
Lokalizacja: Poznań
Myślę że to jest tzw. "znal " to mieszanina cynku z aluminium lub innym materiałem i raczej tego się nie naprawi .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 08:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2104
Wiek: 53
Lokalizacja: Pleszew
Niedaleko siebie mam dość ładny szrot, na którym jest sterta różnych różniastych autek w różnym stanie - ale najfajniejsze że ceny mają niewiele wyższe niż normalnego złomu. Jest to moje (i nie tylko :D) źródełko części do mojego Polo, więc jest szansa że coś się znajdzie - podaj tylko model autka oraz - jeśli możesz - fotkę, bo często autka są tak pogniecione że ciężko rozpoznać model :)

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 11:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5441
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Polecam szrot Sławka, mechanizm wycieraczek przód do Asterki za 6,50zl to chyba niezła oferta

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 17:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2999
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Obstawiam, że nowy wkład stacyjki, to koszt 20-30zł, więc chyba nie ma sensu kombinować (:)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 19:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2727
Wiek: 55
Lokalizacja: Milanówek
Artu napisał(a):
Obstawiam, że nowy wkład stacyjki, to koszt 20-30zł, więc chyba nie ma sensu kombinować (:)

No nie do końca, 30 ale $ i nie w Polsce ale w stanach.
Tak czy inaczej , jeszcze podziała.
Załącznik:
20190913.jpg
20190913.jpg [ 40.86 KiB | Przeglądane 862 razy ]

Kolega dotoczył mi pierścień wchodzący na wcisk ( ale bez przesady) , pierścień osadziłem na CA, dokleiłem odłamany element a potem to już tylko kołkowanie cięcie, szlifowanie i składanie. Zobaczymy ile wytrzyma...

Dziękuję wszystkim za porady :D

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 20:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2350
Wiek: 42
Lokalizacja: Sompolno
Andrzejowi krajzega się zepsuła

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: spawanie duraluminium?
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 20:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2727
Wiek: 55
Lokalizacja: Milanówek
Ojtam ojtam do razu zepsuła.
Wystąpiła tylko pewna, chwilowa niedogodność w odpalaniu silnika.
Rozrusznik jest z przodu i odpalenie zajęło mi poniżej minuty a że trzeba było położyć się pod autem , trudno zdarza się.
Miałem do wyboru zostać domowym kierowcą lub szybko naprawić więc już wszystko normalnie działa. :lol:

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

75,159,747 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL