RcClub.eu
https://rcclub.eu/

Otoczenie sieciowe w WIN 10
https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=7&t=10455
Strona 1 z 1

Autor:  Piotr_G [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:53 ]
Tytuł:  Otoczenie sieciowe w WIN 10

Nie mam już siły i Was cała moja nadzieja :)
Podłączyłem do routera dysk zewnętrzny, żeby gromadzić na nim filmy, zdjęcia, oraz udostępniać w sieci lokalnej. Dysk jest widoczny w laptopach, telewizorze, smartfonie... mogę przeglądać i zmieniać zasoby, ale jest jeden gagatek z WIN 10, który widzi udostępniony dysk jako urządzenie multimedialne (w routerze jest ustawiony serwer UPnP), ale nie widzi go w sieci. Nie widzi też pozostałych laptopów, chociaż one widzą wszystko, łącznie z moim stacjonarnym. Mogę wbić się w po sieci do laptopów po IP, ale w podglądzie sieci ich nie ma.
Odnajdowanie sieci ustawione jest tak jak w pozostałych, grupa robocza taka sama, wyłączana zapora, antywirus (z resztą w pozostałych są powłączane i nic nie koliduje).
Jedyna różnica jest taka, że po wpisaniu w URUCHOM adresu IP routera, wyskakuje komunikat jak na załączonym obrazku
https://photos.app.goo.gl/fZ9Vw3pZWHboNMCJ2
System jest aktualny...
Pomysły mi się już wyczerpały.

Autor:  Ellipsis [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 20:24 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Do dysku możesz użyć polecenia net use i przypisać mu jakąś wolną literkę np Z:

Autor:  Piotr_G [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 20:50 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Dysk jest podłączony do routera po USB. Nie mogę przypisać mu nic, bo nie mogę go zmapować skoro nie jest widoczny w sieci. W cmd po wpisaniu net use nie widać żadnych udziałów, a próba nadania litery/udziału, skutkuje tym samym komunikatem co na zdjęciu.
Niestety nie mogę postawić systemu na nowo, bo chyba tylko to mi pozostało.

Autor:  Ellipsis [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:43 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

A ruter ma sambę?

Autor:  Piotr_G [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:51 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

tak

Autor:  Meloow [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 22:42 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Piotr na początek kilka pytań.


1/ czy tek komp/lapek widzi inne kompy lub cokolwiek w sieci ?
2/ mapowanie zasobu poprzez net use wygląda także podajes \\adres IP dysku\udział lub \\nazwa_dysku\udział - udział ustawiasz na dysku
3/ ping idzie na adres IP dysku ?
4/ jakie masz ustawienia DNS , IP, rodzaj sieci (publicza , firmowa, prywatna)

Na razie tyle

Autor:  Piotr_G [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:09 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Komputer nie widzi komputerów w sieci. Pingi laptopów odpowiadają i mogę na "krótko" połączyć się z nimi wpisując w URUCHOM adres IP.
Sieć prywatna. IP automatyczne, DNS uzyskiwane automatycznie.
Z mapowania nic mi nie wychodzi. Ciągle wywala błąd o SMB

Jak na laptopie w uruchom wpisuję adres IP \\192.168.0.1 to od razu widzę zasoby dysku.

Autor:  Meloow [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:20 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Dobra ,
PPM myszki na komputer, manager urządzeń i odinstaluj kartę sieciową.

jak nie pomoże to w CMD (jako admin) uruchom te komendy

netsh advfirewall reset
netsh branchcache reset
netsh winsock reset

daj znać o efektach.

znalazłem artykuł o podobnych problemach może coś pomoże
https://support.wdc.com/knowledgebase/a ... 94&lang=pl

Autor:  Piotr_G [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:36 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Odinstalowałem kartę sieciową, komendy wykonane poprawnie, restart systemu i... bez zmian :(

Autor:  Meloow [ poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:59 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

hmm ciekawa sytuacja.

popatrz jeszcze tutaj
http://banita.pl/konf/smbhasla.html

u mnie jak miałem problem z mapowaniem zasobów to pomagała zmiana polityki bezpieczeństwa dla NTLM
https://richardkok.wordpress.com/2011/0 ... vironment/

Autor:  Piotr_G [ wtorek, 13 lutego 2018, 00:12 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Poczytam lekturę, ale obawiam się, że mogę napsuć więcej niż naprawić.

Autor:  Piotr_G [ wtorek, 13 lutego 2018, 15:45 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Uporałem się z problemem. Nie dawał mi spokoju brakujący protokół SMB. Dogrzebałem się do Funkcji systemu Windows i włączyłem go ręcznie. Wykonałem restart systemu, pobrały się aktualizacje i moim oczom ukazało się całe otoczenie sieciowe :) Na wszelki wypadek wyłączyłem automatyczne usuwanie.

Załączniki:
funkcje.jpg
funkcje.jpg [ 63.34 KiB | Przeglądane 603 razy ]

Autor:  Ellipsis [ wtorek, 13 lutego 2018, 18:32 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Zuch.

Autor:  Piotr_G [ wtorek, 13 lutego 2018, 18:41 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

:D

Autor:  bobik [ wtorek, 13 lutego 2018, 19:11 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

Piotr - super,gratulacje.Na pewno przyda się innym użytkodnikom Win10,na przykład mnie... :D

Autor:  Meloow [ wtorek, 13 lutego 2018, 20:24 ]
Tytuł:  Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10

O kurcze na to nie wpadlem ze nie masz klienta smb :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/