Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26 Posty: 1062 Wiek: 57 Lokalizacja: London
Może ktoś się zna na tego typach samochodów i powie co sie dzieje że podczas przyspieszania szybkiego falują obroty a wcześniej co jakiś czas gdy silnik jest ciepły podczas szybkiego ruszania jakby nie miał siły i się dusił.?
Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26 Posty: 1062 Wiek: 57 Lokalizacja: London
U mnie to chyba raczej sprzęgła nie ma w automacie. Ale tak coraz więcej czytam że brak mocy przy gwałtownym przyspieszeniu to może być cewka. Tylko która z sześciu? Kurde samo podłączenie do kompa to 100 funtów chyba sobie sam kupię zestaw do testowania samochodu za 270zł.
Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46 Posty: 6478 Wiek: 48 Lokalizacja: Kraków
No więc tak, cewka/i raczej nie. Gdyż ponieważ padająca czy padnięta cewka daje ciała w całym zakresie obrotów. Podłączenie pod komputer raczej obowiązkowe. I masz rację, że 100 funtów to dużo za dużo za taką usługę, ale na ebay znajdziesz całą masę interfejsów za dużo mniejsze pieniądze. A przydaje się to mieć, oj przydaje. Rozumiem, że sygnalizacja "check engine" się nie świeci?
Nie znając tego jakie kody błędów mogą już być zmagazynowane: - jaki masz poziom paliwa? Ten model chłodzi listwę paliwem ze zbiornika i potrzebuje go dużo.... Serio Jeśli jeździsz na 1/4 baku dolej więcej problem zniknie. - brudna przepustnica, wyczyścić, potem zresetować ECU (wyjmij 2 bezpieczniki od EFI / ETCS) - rozwalona mapa wtrysków, zresetować ECU (j.w.)
Reset można też zrobić odłączając akumulator ale wtedy trzeba dość długo poczekać aż wszyćkie kondensatory oddadzą napięcie no i dochodzą problemy z pozostałymi odbiornikami jak radia, etc.
- brudny przepływomierz, zdemontować, delikatnie wyczyścić alkoholem izopropylowym najlepiej zbiornik w sprayu - niedrożny układ doprowadzenia paliwa czyli np zasyfiony filtr paliwa lub padająca pompa paliwa, wymienić filtr, pompy już tak łatwo nie sprawdzisz sam... - czujnik podciśnienia i/lub któryś z wężyków - nieszczelności szukamy stetoskopem a ktoś drugi dodaje gazu, jeśli coś świszczy to szukamy gdzie - wtryskiwacz paliwa - grubsza sprawa - zaworek od sterowania ciśnieniem paliwa - j.w - czujnik położenia wału, często gdy się kończy też daje taki objaw - potencjometr gazu, mógłby ale chwilowo jest najmniej podejrzany - no i na koniec nieśmiertelna sonda lambda, która też może wzbudzać takie objawy
Bezpieczniki mieszkają tam(oczywiście nie wszystkie):
Bezpieczniki to wiem. Przerabiałem je podczas wymiany xenon bo koszt bez zarówke to sam 150 plus 100 żarówki. A mi to zajeło 30min. Coś za duża lista. Cewka też może być gdy wypada zapłon ale tego komputer może nie wychwycić podobno. To się dzieje gdy silnik jest ciepły. Najpierw bylo sporadyczne a teraz nagminnie. I więcej spala. Chyba bez znachora się nie obejdzie.
A u mnie jest pod korek Do tego nie ma u mnie listwy zapłonowej tylko na 6garów takie cuś po jednym.
Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46 Posty: 6478 Wiek: 48 Lokalizacja: Kraków
To coś to cewka i fakt masz ich 6. Ot takie inne rozwiązanie niż te popularnie znane.
A listwa to listwa wtrysków, tam są zaworki, itede. Tak wygląda połówka na 3 gary. Co do cewek to rzeczywiście żaden komputer ich nie ma sprawdza bo tak już się historycznie utrwaliło, że tego elementu nie da się zdiagnozować, więc żaden koncern się wybija przed szereg.
cewki można sprawdzić omomierzem porównując wartości poszczególnych cewek, oczywiście nie da to 100% odpowiedzi ale może wskazać tą z uszkodzonym uzwojeniem komputery w samochodach najczęściej diagnozują te części ale tylko na zasadzie zwarcie/przerwa
Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29 Posty: 5574 Wiek: 49 Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Gdzie te czasy, ze jak obroty falowaly to znaczylo ze: przepustnica brudna, lapie lewe powietrze albo "ten typ tak ma !!!" ???
_________________ Pozdrawiam Robert vel mammuth . Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem. Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc jesli pomoglem - to kliknij >>>POMOGL<<<
Czasy są takie że właśnie skończyłem auto siostry - mechanik stwierdził pompowtryskiwacze w VW wycenił na 2700 zł. demontaż, mycie w myjce, nowe uszczelki regulacja i całość naprawy to 150 zł plus robocizna.
_________________ Roman.
Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.
No ja pitole podłączyłem czarodziejska skrzynkę i dopa. Brak błędów. Coraz bardziej optuje na delikatnym walnięciu efki bo troszkę więcej pali. A podobno ona potrafi oszukać kompa. Tak wyczytałem Aaaaa zresztą ja się nie znam.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości