Teraz jest sobota, 13 lipca 2024, 02:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: środa, 10 lipca 2024, 07:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kupiłem "po taniości" czeski agregat prądotwórczy. Nie ma on stabilizatora napięcia AVR, i mam pytanie: czy można taki regulator dołożyć/zamontować, czy dać sobie spokój, i zastosować zewnętrzny stabilizator napięcia :roll:
I czy w ogóle taki stabilizator jest potrzebny, przy zasilaniu lodówki turystycznej, ładowarki do telefonu/pakietów :roll:

Załącznik:
GG950DC.jpg
GG950DC.jpg [ 135.19 KiB | Przeglądane 261 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: środa, 10 lipca 2024, 11:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6077
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Są lodówki turystyczne bardziej skomplikowane niż promy kosmiczne więc to zależy...
Jak sam producent pisze:

Cytuj:
"Charakterystyka wyjściowa napięcia z elektrowni różni się od charakterystyki normalnej sieci elektrycznej. Napięcie wyjściowe może zmieniać się w zależności od obciążenia. Do zasilania bardziej wrażliwych urządzeń zalecamy zakup elektrycznej jednostki sterującej ze sterowaniem AVR lub jednostki sterującej inwerterowej. Dlatego wskazane jest skonsultowanie się z ich producentem lub sprzedawcą w sprawie możliwości zasilania zwykłym agregatem szczególnie wrażliwych urządzeń elektronicznych."


W praktyce jeśli mu nie dokładasz to taki alternator całkiem nieźle trzyma napięcie a to jest największy problem dla większości zasilaczy, no i tą jego przemiennością jest nieco gorzej. Zasadniczo im starsze urządzenie podłączasz tym większe szanse, że pójdzie i żyć będzie. Fajny stabilizator będzie kosztował parę razy tyle co to urządzenie...
Ja bym dołożył miernik z wyświetlaczem np taki: https://www.aliexpress.com/item/1005006003020249.html
To da na bieżąco parę odpowiedzi

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: środa, 10 lipca 2024, 11:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Oddałem dziada sprzedawcy (na szczęście zdążyłem przed wysyłką :mrgreen:), bo to więcej problemów, niż warte (:)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 08:49 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
zawsze można bylo zastosować zewnętrzny AVR

https://tooles.pl/pl/menu/stabilizatory-napiecia-373

:)

PS. tez mam taki i używam do prac gdzie nie mam prądu, kątówki, wiertarki , lutownice etc chodzą bez problemu.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 13:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Chyba kupię ten wynalazek Agregat prądotwórczy AVR EURO 5 7 kM 2,2 kW WEBER.
Tak wiem, że 100% "chińczyk", ale może nie rozsypie się od razu :nieufny: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 13:31 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Artur te chniczyki mają mocy 50% tego co piszą.

popatrz tu
https://toya24.pl/pol_m_Wyszukiwanie_Ag ... 24894.html

lub poszukaj czasem na marketplace albo OLX idzie trafić sensowne urządzenie.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 13:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Marcin, mi wystarczy 500W i to z naddatkiem :)
Awaryjne zasilanie "na polu", zanim prąd podciągną, więc lodówka/chłodziarka jakieś 50W, ładowarka do telefonu, prostownik do akumulatora... Czyli pewnie w sumie jakieś 250W

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 13:58 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
no to jak bym kupił mały kompaktowy 800w :)

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 16:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
No dobra, a ten wynalazek: Agregat INWERTOROWY BLACK :roll:
Wygląda jak Yato YT-85481 Agregat prądotwórczy inwertorow 800W

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2024, 19:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1596
Wiek: 71
Lokalizacja: Bestwinka
Agregat inwertorowy to na pewno dobry wybór, ale podane parametry są bardzo wątpliwe. Silnik spalinowy 1,5 KM (1,11kW) raczej nie da na wyjściu inwertora 1kW. Ale skoro potrzebujesz tylko 250W to nie ma problemu (pamiętaj, że niektóre urządzenia mają prąd startowy dużo większy niż nominalny pobór i mogą być problemy z ich wystartowaniem).
Ja bym raczej jednak pomyślał o sprawdzonym agregacie o mocy ok. 3kW, który może przydać się w domu i w razie potrzeby zasili większość urządzeń potrzebnych do przetrwania w przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2024, 13:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Niech mi ktoś wytłumaczy czemu taka różnica w cenie, czyli drożej za słabszy :shock:
Agregat generator inwerterowy rato Cedrus IN1200R 829zł
Agregat generator inwerterowy rato Cedrus IN1000R 1429zł

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2024, 17:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1596
Wiek: 71
Lokalizacja: Bestwinka
Ten droższy ma jeszcze to:

"Złącze USB: Tak
Gniazdo ładowania akumulatorów: Tak
Automatyczne wyłączanie przy niskim poziomie oleju: Tak"

No cóż, drogie te pierdołki ;)

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: "ulepszenie" spalinowego agregatu prądotwórczego
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2024, 18:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3732
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
MarekJ napisał(a):
...No cóż, drogie te pierdołki ;)

No właśnie, chyba sobie odpuszczę :evil:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

122,924,927 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL