Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 09:37 
Cały problem opisany w tytule :mrgreen:
Padł był mi kiedyś tam UPS, w którego wnętrznościach siedział sobie akumulator "żelowy" 12V 7Ah.
Wydłubałem dziada z obudowy, i chcąc go wykorzystać (nie sexulanie), postanowiłem go naładować... i zonk (:)
Po podłączeniu do ładowarki, program Pb, wyświetla się komunikat connection break :o
Miernik w garść, i na złączach akumulatora, jakieś dychawiczne 5V (:) To przestawiam w ładowarce z 12V, na 7V (nadal Pb) i powinien "ruszyć". Ni ciorta, nadal connection break.
To "dzwonimy" kabelki, bo może jakowaś przerwa się trafiła... :nieufny: ale nie, przejście jest :)
Podpinam voltomiarkę do akumulatora, wraz z przewodami z ładowarki, i startuję ładowanie... chwilowy skok napięcia, tak jak by "miał chęć", ale prawie natychmiast wyskakuje znany już connection break :evil:

Czyżby akumulator odszedł do szczęśliwej krainy wiecznych prądów :roll: :cry:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 09:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 43
Lokalizacja: Konin
Masz uszkodzony akumulator.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 10:17 
Też tak myślałem... ;) Trzeba kupić nowy, i mam nadzieję, że UPS "ożyje" :nieufny:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 10:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 43
Lokalizacja: Konin
Jeśli to APC to raczej ożyje.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 10:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5670
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Jak grzechocze w środku to zapomnij.
A jeszcze rozladowany poniżej 10volt to stawiam na kosz czyli utylizacje.

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

_________________
"... Żubr i pewność to dwa pojęcia które nie zawsze da się pogodzić przy tym poziomie dokumentacji..."
cyt. autor jędrek (pwm.org.pl)
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 11:37 
Nic to, w takim razie trzeba kupić nowego "żelka" :D Jak UPS też się popsiuł, to "żelek" zostanie do zasilania "bazy" :mrgreen:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 12:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Zelowe teoretycznie wytrzymuja bardzo glebokie rozladowanie - wszystko rozbija sie o to - jak dlugo on tam byl rozladowany.
Chcesz sie bawic to podlacz inny aku rownolegle i zobacz czy mu sie polepszy.
Chociaz marnie to widze.

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 15:00 
Nie będę kombinował :nieufny: Co prawda pokój niby do remontu, ale nie natychmiast :mrgreen:
Nowy, to koszt poniżej 50zł, więc po co ryzykować... rozwód :lol:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 18:29 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6319
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
podłącz pod jakikolwiek stabilizowany zasilacz 12V i niech chwile po-reanimuje tego żelka. Jak się podniesie do 12V ładowarka powinna wystartować.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 18:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1322
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Ten żelek ma pewnie upalony mostek i napięcie przenosi się poprzez pozostałości po nim (pewnie jakieś tlenki). Dla ładowarki to będzie bardzo duża rezystancja i traktuje to jako przerwę. Tu raczej nic już nie pomoże.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: iMaxB6 connection break przy ładowaniu "żelka"
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 20:24 
Żelkowi zrobiłem Obrazek, i pogrzebałem go na lokalnym skupie złomu :mrgreen: Ma tam teraz dużo "zdechłych" kolegów :lol:


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

62,313,918 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL