Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 09:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Ostatnio podczas ładowania pakietów powyżej 2s zaobserwowałem niepokojące objawy - a mianowicie - zwiększony czas ładowania oraz problem z balansowaniem ogniw, podejrzane wahania napięcia (ładowarka Imax b6)
Zresztą zobaczcie sami:

Ładowanie pakietu 3s:


Ładowanie pakietu 4s:


I dla porównania ładowanie pakietu 2s:


Co o tym sądzicie? Jak dla mnie, to chyba przyszedł czas na wymianę ładowarki :evil:

_________________
pozdrawiam Jacek


Ostatnio edytowano piątek, 21 marca 2014, 20:20 przez wojcio69, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem linki do filmów - http a nie https


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 czerwca 2010, 21:01
Posty: 231
Wiek: 24
Lokalizacja: Pszczyna-Poręba
Jak to mówią - nie znam się, ale się wypowiem. Może to źródło zasilania zawodzi ?

_________________
Pozdrawiam,
Karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1528
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Też na to wygląda.. Z czego bierzesz 12V?

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Ona jest razem z zasilaczem - dual pover
Słyszałem, że można podłączyć do niej zasilacz komputerowy albo od X-box

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 czerwca 2010, 21:01
Posty: 231
Wiek: 24
Lokalizacja: Pszczyna-Poręba
Od Xboxa 360 zasilacz szczerze polecam :). Używam dwóch ładowarek jednocześnie - w sumie 10A i śmiga aż miło.

_________________
Pozdrawiam,
Karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1528
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Komputrowe mogą być za słabe - jeśli myślisz o zewnętrznym zasilaniu to tylko od X-Boxa, ale poszukaj takiego mającego 203W. Przeróbka jest banalna - wystarczy spiąć kabelki dające 5V (lub założyć na nie wyłącznik).

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 42
Lokalizacja: Konin
Jak masz możliwośc to podepnij do aku samochodowego - to chyba najstabilniejsze źródło zasilania ładowarek - najlepiej sprawdzisz, czy tu jest przyczyna.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Spróbuję najpierw zmierzyć napięcie zasilacza podczas ładowania pakietu 3s jeśli będzie niższe jak 12v odlutuję zasilacz i podepnę aku i sprawdzę efekt.
Dzięki za podpowiedzi. Dam znać o wynikach.

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 22:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Mierzyłem napięcie na przewodach dochodzących do ładowarki podczas ładowania 2s, 3s, 4s - jest takie samo - 12,2V; podłączyłem samą ładowarkę pod akumulator i znów ładowanie - wahania napięcia na celach bez zmian :(
chyba jednak ładowarka padła.
Skoro zasilacz mam dobry, poszukam samego Imax-a (ładowarkę).

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 22:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Doloz troche I wez icharger - duzo lepciejsza ladowarka

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 21:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Fajna - ale chciałbym przeznaczyć na zakup nie więcej jak 300,-
Biorę pod uwagę coś takiego: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=17_18&products_id=11860
lub http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=17_18&products_id=4911, czy może ktoś korzystał z którejś z nich?
Ciekaw jestem Waszych opinii.

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 110
Wiek: 41
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Raytronica użytkownicy chwalą.
IChargera w HK też kupisz w tych funduszach.

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 22:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6563
Wiek: 49
Lokalizacja: Śrem
Proponuję tą http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html lub mniejszą i tańszą http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
Do tego zasilacz od XBox'a 203W http://allegro.pl/zasilacz-203w-orygina ... 73445.html (przeróbkę robi Rumcajs, coś tam trzeba zewrzeć, nie ogarniam tego) i będziesz Pan zadowolony

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 23:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1528
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Mój już dawno przerobiony, więc fotki były by nieco za mało czytelne. Na dniach zrobię fotorelację od momentu rozkręcenia oryginału do finału, więc powinno być łatwiej.

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czyżby ładowarka miała już dość?
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2014, 13:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 272
Wiek: 49
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Problem rozwiązany - winna była nadpalona ścieżka (-) gniazda balansera - po wlutowaniu zastępczego przewodu (zworki) problem zniknął :D . Wieczorem wstawię zdjęcie
Jest wieczór - wstawiam zdjęcie naprawionej ścieżki masowej
Obrazek

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,971,959 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL