Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2012, 12:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2271
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Od pewnego czasu zauważyłem dziwne zjawisko w swojej ładowarce. Napięcie na poszczególnych celach nie zgadza się z sumą napięc pokazywana przez nią.
Zdjęcia może węcej wyjaśnią. :shock:
Załącznik:
DSC_0138.JPG
DSC_0138.JPG [ 197.57 KiB | Przeglądane 3288 razy ]

Załącznik:
DSC_0137.JPG
DSC_0137.JPG [ 186.43 KiB | Przeglądane 3288 razy ]


Jak ładowanie się kończy to pojawia się sytuacja kiedy napięcie na celach jest np. po 4,18V a suma napieć to np. 8.63V (:)
Po zakończeniu ładowania napięcia na celach wynosza po 4.2V a suma 8.4V więc niby wszystko w porządku, ale niepokoją mnie te błędne wskazania. Identyczna sytuaja jest przy ładowaniu pakietów 3S
Czyżby to powolny koniec tej ładowarki :evil:

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2012, 12:57 
Wszystko jest 'ok :)
Na pierwszym foto pokazuje napięcie jakie jest obecnie "podawane" do pakietu, a na drugim jakie jest obecnie na poszczególnych celach.
Można z tego wywnioskować, że obecnie pakiet jest ładowany napięciem 8,27V i prądem 0,5A a wartość napięć na celach wynosi 4,03V i 4,04V.
Takie jest moje zdanie (być może błędne... :nieufny:)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2012, 13:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2271
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Wydaje mi sie a właściwie jestem przekonany, że wcześniej suma napięć zgadzała sie ze wskazaniami na celach :o

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2012, 15:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5462
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
W trakcie ładowania czy po jego ukończeniu? Darku wydaje mi się, że Artu ma rację. Sprawdzę dzisiaj u siebie.

_________________
"...wybuchamy, wybuchamy bo ja my ich nie wybuchniemy to one nas wybuchną..."
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 08:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 grudnia 2010, 19:41
Posty: 347
Wiek: 43
Lokalizacja: Gliwice
Mam identyczną ładowarkę i u mnie zawsze się to zgadza, wczoraj jeszcze sprawdzałem.
Ciężko wnioskować z czego to wynika, ale wydaje mi się Darek że możesz mieć rację z tym końcem jej życia.
Na początek radziłbym Ci dokładnie zmierzyć napięcia na zasilaniu i poszczególnych celach podczas ładowania, porządnym woltomierzem.

_________________
Pozdrawiam Adam
Aktualna pogoda i prognoza


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 15:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 113
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Podpinam się pod temat, bo "nieraz" też mam taki problem. Da się ją jakoś "naprawić" .?

Czytałem coś kiedyś o kalibrowaniu, może to coś da?

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 grudnia 2010, 19:41
Posty: 347
Wiek: 43
Lokalizacja: Gliwice
Faktycznie bawiłem się tym przecież, można to skalibrować, ale (ale będzie na końcu)
Kalibracja wygląda tak:
1. Menu serwisowe
- podłączenie zasilania ładowarki przy naciśniętych przyciskach drugim i czwartym (czyli "-" i "enter")
2. Sprawdzenie miernikiem zewn. napięcia przykładowej naładowanej baterii np 12,48V
3. Podłączenie baterii do głównego zasilania od ładowarki, balancer nie podłączamy
4. Ładowarka pokazuje 12,58 V korygujemy wskazanie za pomocą przycisku "-", na 12,48 V
5. Zapis "Enter"

Po wyjściu z menu serwisowego podłączamy pakiet do ładowania i patrzymy na napięcia na ładowarce i co się okazuje.
Ładowarka wyłącza napięcia przy 4,2V na celi, ale napięcie na wtyku głównym pokazuje 12,5V zamiast 12,6V
A więc możecie kalibracji użyć do wyrównania napięć na poszczególnych celach do napięcia na wtyku zasilającym.
I pytanie czy wasza ładowarka wyłącza ładowanie ogniw przy 4,2V, ale to już inny temat.

_________________
Pozdrawiam Adam
Aktualna pogoda i prognoza


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 15:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 113
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Najczęściej ładuje pakiety 2s, ładowarka wyłącza mi je przy 8,4V.


Troszkę nie rozumiem... Warto jest to skalibrować czy zostawić tak jak jest .? (napięcie na celach takie samo, wyjściowe 0,01V mniej niż suma 2 celi)

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 08:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 grudnia 2010, 19:41
Posty: 347
Wiek: 43
Lokalizacja: Gliwice
matrik123 napisał(a):
(napięcie na celach takie samo, wyjściowe 0,01V mniej niż suma 2 celi)


No to co ty chcesz kalibrować skoro masz poprawne wskazania.

Darek porównałeś napięcia na ładowarce z jakimś miernikiem ?

_________________
Pozdrawiam Adam
Aktualna pogoda i prognoza


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ACCUCEL błedne wskazania napięcia
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 09:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2271
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj sprawdzałem poprawność napięć wskazywanych przez ładowarkę. Miernik może nie był najwyższych lotów, ale niestety innego nie posiadam.
Okazuje się że napięcia na celach są identyczne przy pomiarze miernikiem z tymi które pokazuje ładowarka. Wskazywana przez ładowarkę suma napięc jest błędna.
Ładowarka pokazujee sumę napięć zawyżoną o około 0.2V. Co jeszcze ciekawe suma napięć cały czas rośnie ale zatrzymuje sie na wskazaniu 12.60V (przy pakiecie 3S) pomimo że na celach jest np. po 4.15 i takie napięcie jest juz do końca
Wygląda to tak jakby przy końcu ładowania, różnica pomiędzy sumą i poszczególnymi celami malała, i w chwili zakończenia ładowania wszystko jest ok.
Próbowałem kalibrować wskazania ładowarki zgodnie z Twoja sugestią, ale też jest coś nie tak. Po wejściu w tryb serwisowy wskazania napięcia pływaja od kilku V do kilkunastu i tak w kółko. Po podłączeniu pakietu wygląda to tak samo. Cyferki wskazujące napięcie zmieniają sie jak w kalejdoskopie, raz jest 9V i dość szybko rośnie do 12V potem nagle zaczyna maleć i z powrotem. Nie ma szans na jakąkolwiek kalibracje bo co chwilę jest inny wynik :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,978,994 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL