Teraz jest sobota, 4 lipca 2020, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3468
Wiek: 32
Lokalizacja: Warszawa
Te, elektryk! Czarny to masa a nie żadne -12/-5!

Tu jest dobry opis: http://www.stormdust.net/rc/pl/psu/intro.html , sam będę wg tego poradnika przerabiał zasilacze: jeden dla taty i jeden dla siebie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 26
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
no tak, xle sie wyrazilem :) masa, masa ;)

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 43
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Zaraz wpadnie ABW albo ochrona Obamy za uzywanie slowa "czarny" :nieufny:

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
Obrazek

Czyli muszę się pozbyć tych kabli co trzymam w ręce, te które idą do wentylatora są na 12 V - ich użyje do wpięcia w ładowarkę ?. Te kable z czarną grubą izolacją też wywalić ?


Obrazek
Trzeba połączyć ten zielony z czarnym. Ale zielony z górnej wtyczki czy dolnej?

Te dwa zielone łączą się w jeden i są przykręcone do obudowy zasilacza

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 26
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
najlepiej obydwa zielone ... wszystkie czarne jakie tam są trzeba zlutowac .. to samo z zoltymi...

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
to trochę dla mnie nie jasne.. Narazie odlutuje to co nie potrzebne, zaraz wrócę.

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 13:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
Obrazek

Obecny stan mojego zasilacza.

Które w końcu te zielone z czarnym musze połączyć?. Podejrzewam, że zielony z górnej wtyczki, bo od niej idą przewody do płytki

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 15:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3468
Wiek: 32
Lokalizacja: Warszawa
Wylutowałeś za dużo! Te trzy kable zielony czarny i biały służą do doprowadzenia napięcia z sieci do zasilacza. Należało odlutować te przewody które trzymałeś w ręku na fotce wyżej, ale nie wszystkie. Powinieneś zostawić 3 czarne i 3 żółte, pomiędzy nimi jest 12V. Czarne zlutować ze sobą i żółte także i do takich zlutowanych kabli dorobić jakieś konektory które pozwolą później podłączyć ładowarkę. Należy je zlutować, gdyż jeden żółty może się okazać za cienki w przekroju żeby zasilić ładowarkę, może się grzać lub zapalić pod dużym obciążeniem. Przewód od wiatraka jest stanowczo za cienki żeby zasilać nim ładowarkę, a poza tym to należało sobie wiatrak zostawić w zasilaczu :)

Przynajmniej ja bym tak zrobił, i tak też radzą w poradniku który podlinkowałem. Ponadto poczytaj tam o następującym fakcie: w niektórych zasilaczach jeśli wyjście 5V jest nieobciążone, to na wyjściu 12V następuje duży spadek napięcia, i ładowarka może wogóle nie wystartować.

Ogólnie dobrze najpierw przeczytać, zaplanować a później ciąć i lutować. W takim zasilaczu występują napięcia groźne dla życia, więc lepiej niech niektóre rzeczy będą zrobione porządnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 15:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
Cholera! tak myślałem, bo coś za łatwo poszło :P. ślak trafił!. Ciekawe czy teraz znajde te miejsca do których muszę z powrotem przylutować te żółte i czarne kable... A co z tym zielonym ??

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 15:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3468
Wiek: 32
Lokalizacja: Warszawa
Kabel zielony to uziemienie. Idealnie by było gdyby wrócił na swoje miejsce ;)

EDYCJA

Ogólnie to poczekaj jeszcze na poradę Meloowa, on tam zasilacze przerabia na potęgę, więc na pewno Ci doradzi lepiej niż ja.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 16:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
kabel zielony z tą końcówką jest tam gdzie na zdjęciu właśnie

Obrazek

No i jak to teraz wygląda??? Może tak być???

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 16:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Ja właśnie odwiedziłem 2 sklepy elektryczne i jeden komputerowy. W elektrycznych max 12V i 3.5A - 75zł. W komputerowym 12V 5A, mogą mi zamówić, pytam jaki koszt i usłyszałem około 150zł...
Jutro wybiorę się na giełdę elektroniczno-komputerową może, i poszukam ATX'a jakiegoś używanego, albo od razu zasilacza gotowego, lub samego transformatora. Czy każdy zasilacz komputerowy nadaje się do przeróbki ?

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 17:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 26
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
zobacz na allegro


zasilacz komputerowy uzywany 700W dorwalem kiedys za 60zl .. niecale 60zl.. dawal tez niecale 30A wh tabelki

a w domu uzywam do ladowarki zwyklego 400w za jakies 30zl z allegro ;] z początku chcialem bajerancki z wielkim wentylatorem na gorze obudowy i oslonka w kolorze zlotym lub granatowym.. ale stanelo na tym ;)

kiedys pobawie sie w malowanie itp ;)

podsuomowujac---> allegro---> zasilacz 400w za olkolo 30zl

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 20:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
Coś jest nie halo. Podłączyłem zasilacz do siedzi i elegancko wiatraczek się załączył. Działa. Na wyjściu do ładowarki miernik pokazał prąd 11.78V. Spróbowałem podłączyć ją i włączyć ładowanie pakietu prądem 1.4A. Po włączeniu przycisku start ładowarka się wyłączyła a zasilacz zaczął dziwnie prykać. Natychmiast wszystko odpiąłem... : / Czemu może się tak dziać?

strejla_u napisał(a):
w niektórych zasilaczach jeśli wyjście 5V jest nieobciążone, to na wyjściu 12V następuje duży spadek napięcia, i ładowarka może wogóle nie wystartować.


Tak też chyba się stało :/

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 22:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 26
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
czyli chyba musisz dac jakas 5v żarówke

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 22:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3468
Wiek: 32
Lokalizacja: Warszawa
Może najpierw sprawdź miernikiem czy faktycznie występuje spadek napięcia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 07:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 17:49
Posty: 430
u mnie obyło się bez obciążania 5V i przy ładowaniu większych pakietów skali brakuje ale daje radę z jedną ładowarką ;)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 07:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
strejla_u napisał(a):
Może najpierw sprawdź miernikiem czy faktycznie występuje spadek napięcia.


nie zdążyłem, bo ładowarka natychmiast się wyłączyła. Znalazłem u siebie jeszcze drugi elegancki zasilacz z włącznikiem. Tym razem robiłem tak jak na tej stronie pisze. Elegancko wyprowadziłem sobie kabelki na 12, 5, 3.3V. Podłączam go do prądu i co ? i nic. Nic nie reaguje.. Prąd na wejściu na płytce jest, ale dalej go nima :(. Pewnie jest upalony, ale nie mam pojęcia gdzie.

Słyszałem (czytałem), że obciążenie wyjścia 5V żarówką, to nie najlepszy pomysł.. Mam jeszcze diody LED na 12 V i jedną białą J=50mA. Może ją można podłączyć ?

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 07:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 czerwca 2010, 19:44
Posty: 411
Wiek: 24
Lokalizacja: Augustów
KrzysiekB. napisał(a):
Podłączam go do prądu i co ? i nic. Nic nie reaguje.. Prąd na wejściu na płytce jest, ale dalej go nima :(. Pewnie jest upalony, ale nie mam pojęcia gdzie.


A może po prostu bezpiecznik, miałem kiedyś poodobną sytuację z wieżą stereo.

_________________
Pozdrawiam, Paweł


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 08:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 28
Lokalizacja: Kolbuszowa
właśnie problem w tym, że ten bezpiecznik na wejściu wysokiego napięcia jest cały :/

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

72,993,914 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL