Teraz jest sobota, 26 maja 2018, 03:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 08:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
I nadeszła oto ta wiekopomna chwila!. W końcu mam nową ładowarkę! :D.

Hobby King Variable-6S

Obrazek

link do producenta: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11668

Ale jakże krótka była moja radość!. Trwała ona do momentu, kiedy nie podłączyłem jej pod prąd i chciałem naładować jeden z akumulatorów. Pomijając już to, że muszę jeszcze gdzieś poczytać jakim prądem ładować, jakim rozładowywać, bo wiecie... W mojej poprzedniej E-sky EK2-0855 nie było tyle przycisków co tu. To jak przesiąść się z Malucha do Mercedesa (jednak nie tego najlepszego).

Do rzeczy: Wraz z ładowarką dostałem w kilka przejściówek. Całość prezentuje się tak:
Obrazek

szybko doszedłem do tego, że aby podłączyć moje pakiety muszę użyć tej na obrazku :)
Obrazek

Po podłączeniu i próbie uruchomienia procedury ładowania ładowarka nagle zaczyna się drzeć i mówi: Connection Break ! Connection Break !, no to odłączam. Próbuję jeszcze raz i znowu to samo...

Dostałem jeszcze jedną przejściówkę, do innego gniazda ładowarki, ale problem jest taki, że tylko jeden ze swoich pakietów mogę nią naładować, bo w innych mam inną wtyczkę "poboru" prądu. Czyli tą którą np. wpina się w regulator.
Obrazek

Tutaj po włączeniu START ładowarka dalej sie pyta jaki pakiet itp więc połączenie jest i raczej działa..

No ale mi zależy na tym, żeby ta pierwsza przejściówka działała. Nauczyłem się od Was, że warto sobie posprawdzać dokąd idzie prąd w obwodzie :D. Więc to zrobiłem i doszedłem do tego, że sama przejściówka jest dobra, bo na wyjściu wtyczki która wchodzi do ładowarki jest takie same napięcie na każdej celi jak w akumulatorze.

Chciałbym, żeby tak nie było, ale boje się, że ta ładowarka jest chyba "Break" :/

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 08:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 24
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
przeciez trzeba podlaczyc w dwa gniazda naraz ;]

tamto tylko balansuje podczas ladowania a laduje przez glowne grube kable

ladowacpradem okolo 1c w twoim przypadku 0,5A

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 18:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
O widzisz:D. Dobrze wiedzieć :P Dzięki ;)

EDIT:

robraf napisał(a):
ładowacpradem okolo 1c w twoim przypadku 0,5A


Wyciąg z PFMRC.eu

tom_tom napisał(a):
Jak już pisałem na początku należy ładować maksymalnym, bezpiecznym i zalecanym prądem "1C" co oznacza, że ogniwo o pojemności 750mAh może być ładowane prądem 0,75A, ogniwo 1000 mAh prądem 1A, ogniwo 2000 mAh prądem 2A itd...


z tego wynika, że w przypadku mojego pakietu 1500mAh, mogę zastosować prąd 1.5A (jeśli chodzi o 1C), dla 1600mAh =1.6A, dla 500mAh=0.5A(tak jak powiedziałeś robraf) - bo takie pakiety posiadam akurat. Wszystkie są 3S

Nie wiem jeszcze jak jest z opcjami Rozładowywanie i Balansowanie. Rozładowywanie to wiem, że do przechowywania się stosuje, Ale Balansowanie?. Podczas ładowania się nie balansuje??

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 19:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3260
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Ogólnie, prąd ładowania zależy od pakietu, dla niektórych pakietów jest to 1C, dla innych 2C, dla jeszcze innych 4,5 czy 10C. Na pakiecie powinna być naklejka która mówi jaki maksymalny bezpieczny prąd ładowania można stosować. Na wszystkich moich lipolach (Turnigy, Zippy oraz Rhino) jest naklejka a na niej "Never charge above 2C" czyli nigdy nie ładują prądem powyżej 2C). Ja trzymam się tego zalecenia i nigdy nie ładuję prądem większym jak 2C.Oczywiście naklejka sobie, a życie sobie: znajomi ładują pakiety 1C prądami 3, 4 C, a jakby ładowarka dała radę więcej to ładowaliby jeszcze większym. Łatwo jednak uszkodzić pakiet - te które widziałem tak spuchły, że przypominają bardziej pasztetową niż klocek prostopadłościenny. Literka C oznacza z angielska Capacity czyli pojemność.

W przypadku pakietów 1000 mAh 2C to 2A więc moja ładowarka tyle spokojnie da, podobnie dla pakietów 2200 mAh, jednak dla pakietów 3000 i 4000 mAh mój słaby zasilacz 5A już nie daje rady, więc ładuję je odpowiednio mniejszym prądem. Moja ładowarka ładuje prądem max 10A, więc w przypadku ładowania w domu należy użyć mocniejszego zasilacza, lub podłączyć ładowarkę pod akumulator samochodowy, który 10A oddaje bez problemu. (Trzeba pamiętać jednak, żeby go zbytnio nie rozładować ;) )

Tryby pracy ładowarki
Ładowanie (Charge) - ładowarka ładuje pakiet poprzez główne przewody, bez użycia przewodów balancera. Czyli ładuje dopóki nie osiągnie napięcie odpowiedniego dla danego typu ogniw. Dla pakietu LiPol 3s będzie to 12.6V, jednak poszczególne ogniwa mogą mieć różne napięcia na końcu procesu ładowania.

Ładowanie z balansowaniem (Balance) - ładowarka ładuje pakiet poprzez główne przewody, a w końcowej fazie ładowania balansuje napięcia na poszczególnych ogniwach, czyli wyrównuje je do jednej wartości. W dużym skrócie - powinno to przedłużyć żywotność pakietu.

Rozładowanie (discharge) - tryb w którym ładowarka wysysa z akumulatora prąd aż napięcie na pakiecie osiągnie odpowiednią wartość. Dla Lipol 3s jest to 9V. Ja używam tego trybu, żeby sprawdzić w jakiej kondycji są moje długo nie uzywane akumulatory. Najpierw je rozładowuję tym trybem a następnie ładuję i patrzę ile weszło, jednak niektórzy twierdzą (nie mówię że nie słusznie), że sprawdzenie pojemności pakietu powinno być sprawdzane poprzez rozładowanie ładowarką naładowanego wcześniej pakietu.
Ogólnie im "lepsza" ładowarka, tym dysponuje większym prądem rozładowania, czyli szybciej możesz rozładować sobie pakiet.

Rozładowanie do przechowywania (Storage) - tryb, w którym ładowarka rozładuje akumulator do napięcia, w którym można go przechowywać w celu przedłużenia jego żywotności. Mędrcy głoszą, że dla lipoli jest to 3.7V na ogniwo. Ładowarka rozładuje zatem pakiet 3s do napięcia 11.1V (zapewne wymaga to podłączenia złącza balancera do ładowarki) i taki pakiet możesz odłożyć na półkę do leżakowania przez zimę (mam taki tryb w ładowarce ale osobiście jeszcze nie korzystałem, zawsze jest jakaś okazja zimą żeby rozładować pakiet)

Mam nadzieję że nie pomerdałem nic znowu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 19:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 23
Lokalizacja: Łódź
Dziś dla mnie również wiekopomna chwila. Otrzymałem paczuchę z nową ładowarką, w moim przypadku z Turnigy Accucell'em 6.
Obrazek

Również przesiadam się z prostej ładowarki a'la e-sky 2-3s.
I mam nadzieję, że nikt nie będzie miał nic przeciwko, żebym podłączył się do tematu mimo iż mam inną ładowarkę, gdyż funkcje teoretycznie te same.
Ja mam problem z podłączeniem, a właściwie to zasilaczem.
Posiadam w domu 12V 3,6A od głośników, 12V 1A od telewizorka, zasilacze te mogłyby być, jednak musiałbym ładować niskim prądem. Zadowolony, że dziś wieczorem polatam chcę podłączać, a tu lipa. wtyczki nie pasują, mają za małe dziurki w środku :( Mam również zasilacz 19V 3.42A od laptopa, jednak 19V to raczej za dużo. I jestem zmuszony kupić zasilacz. :( Jutro jadę czegoś poszukać. Ale nie wiem czy nie lepiej będzie mi w sobotę na giełdzie elektronicznej/komputerowej za grosze kupić ATX'a. Niestety nie mam akumulatora 12V w domu, jednak mam prostownik, czy on nie mógłby być?
Tym czasem zabieram się za lekturę instrukcji po PL ładowarki BC-6 Dual Power, czyli podobno tego samego co Accucell6. :)

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 19:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 17:49
Posty: 447
strejla_u napisał(a):
Rozładowanie do przechowywania (Storage) - tryb, w którym ładowarka rozładuje akumulator do napięcia, w którym można go przechowywać w celu przedłużenia jego żywotności. Mędrcy głoszą, że dla lipoli jest to 3.7V



3,85V / cele ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 20:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
Kurde, takiej odpowiedzi się nie spodziewałem. (:)

Linux Jasne, nie mam nic przeciwko podłączenia się do tematu ;) . To prawie takie same ładowarki.

Zaczął mnie jednak zastanawiać mój zasilacz, bo w sumie też nie mam zbyt dobrego sprzętu. Ale na strychu kurzy się gdzieś komputerowy ATX więc spróbuje coś podziałać :)

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 07:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 18:35
Posty: 2235
Wiek: 55
Lokalizacja: Poznań - Jeżyce
Mnie przy pradzie ladowania 2C zapalil sie pakiet. wiec moze raczej , dla zwykkych 1C.

_________________
Bartek
NEVER STOP EXPLORING!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 10:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
z tego co pisze na moim zasilaczu wychodzi ze jest on 12 V 500mAh 6VA

500mAh to chyba troche mało do ładowania prądem rzędu 1C dla pakietów 1500-1600 mah :/

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 18:35
Posty: 2235
Wiek: 55
Lokalizacja: Poznań - Jeżyce
Jest napisane 0.1 do 5A czyli pakiety do 5000mAh (pierwsze zdjecie).

_________________
Bartek
NEVER STOP EXPLORING!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
czyli spokojnie mogę ładować z tym zasilaczem prądem 1.5A ?

EDIT:

Z czeluści mojego strychu wygrzebałem taki oto zasilacz. Ale nie wiem czy jest on ATX czy AT

Obrazek

Obrazek

Jak myślicie, nada się ?

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 grudnia 2010, 19:41
Posty: 347
Wiek: 43
Lokalizacja: Gliwice
baxter napisał(a):
Jest napisane 0.1 do 5A czyli pakiety do 5000mAh (pierwsze zdjecie).

KrzysiekB pisze o zasilaczu a nie ładowarce.

KrzysiekB. napisał(a):
z tego co pisze na moim zasilaczu wychodzi ze jest on 12 V 500mAh 6VA

Nie wiem co to za zasilacz, ale się nie nadaje. Żelazna zasada źródło zasilania musi być mocniejsze od odbiornika. Ładowarkę masz 50W, więc zasilacz do niej powinien być co najmniej 50W, najlepiej 60W lub więcej. Pisałeś że gdzieś masz zasilacz ATX na strychu, wykorzystaj go na pewno będzie miał z 200W. Rozkręć, odlutuj wszystkie przewody poza jednym czarnym (masa) i jednym żółtym (+12V). Możesz zainstalować jeszcze jakieś gniazdko na obudowie i będzie zasilacz super.

Edit:
No właśnie uzupełniłeś wypowiedź w czasie jak ja pisałem swoją. Zasilacz będzie ok.

_________________
Pozdrawiam Adam
Aktualna pogoda i prognoza


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
szukam teraz po sieci dobrego i "obrazkowego" materiału jak przerobić taki zasilacz. Bo niestety elektronik (jak już wiecie) ze mnie taki jak z koziego zada flet boczny. W razie czego mam możliwość oddania go w ręce elektronika, ale wiadomo. Coś wydłubane własnoręcznie bardziej cieszy :). Chociaż z prądem żartów nie ma

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
do tej ladowarki wystarczy jakis najzwyklejszy od laptopa - koszta minimalne
poszukaj na polkim ebayu - tu masz przyklady w uk :)
http://shop.ebay.co.uk/i.html?rt=nc&LH_ ... 86.c0.m282

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
kurcze mam takie 2 od laptopa, ale oba są na 19 V :/

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 grudnia 2010, 19:41
Posty: 347
Wiek: 43
Lokalizacja: Gliwice
mammuth napisał(a):
do tej ladowarki wystarczy jakis najzwyklejszy od laptopa - koszta minimalne
poszukaj na polkim ebayu - tu masz przyklady w uk :)
http://shop.ebay.co.uk/i.html?rt=nc&LH_ ... 86.c0.m282

Że zapytam po co ma szukać zasilacza do laptopa skoro ma ten ?


http://www.motylasty.pl/warszt_3.html#warsztat2

_________________
Pozdrawiam Adam
Aktualna pogoda i prognoza


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
nie chce tracić pieniędzy na coś, co mogę mieć za darmo, tylko w innym opakowaniu :)

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
A bo mozna kupic z przesylka takiego tutaj do 6 funtow - a i mniej tez sie da - to okolo 25 -30 pln - wiec moim zdaniem - nie ma sensu sie bawic (ale to moje zdanie ;) )
Inna sprawa gdy ktos potrzebuje wiecej niz te 60W - sam czekam na ladowarke i nie mam zasilacza do niej (kasa poszla na co innego) wiec zamierzam sie bawic w przerobke zasilacza - albo kupie jakis rozwalony UPS jak taki jeden zielony ;)
Ale jak zaznaczam - to moje zdanie wec prosze nie bic ! ;)

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 16 października 2010, 18:32
Posty: 343
Wiek: 26
Lokalizacja: Kolbuszowa
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i je wyrażać :). Ja za te 25-30 zł wolę dokupić sobie nowy silnik, skleić coś z depronu, przełożyć wyposażenie z innego modelu i mieć następny :D

_________________
https://www.facebook.com/kolbuszowskiklubmodelarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Hobby King Variable - 6S
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 12:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 20:06
Posty: 236
Wiek: 24
Lokalizacja: Bolesławiec- dolny sląsk
cala ta przerobka jest bardzo smieszna bo polega tylko na odcieciu innych kabli niz czerwone , czarne zielony i zołte

kolorami ze soba lutujesz , reszte odcinasz.. czarny to -12/ -5 , czerwone+5v a zółte +12

zeby wystartowal zasilacz bez komputera musisz przylutowac zielony kabelek do czarnych kabli i bedzie git.. przerobilem juz tak kilka ;]

_________________
Pozdrawiam Robert- fan Forda Mustanga :) gg: 7266843


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

57,059,238 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL