Ogólnie, prąd ładowania zależy od pakietu, dla niektórych pakietów jest to 1C, dla innych 2C, dla jeszcze innych 4,5 czy 10C. Na pakiecie powinna być naklejka która mówi jaki maksymalny bezpieczny prąd ładowania można stosować. Na wszystkich moich lipolach (Turnigy, Zippy oraz Rhino) jest naklejka a na niej "Never charge above 2C" czyli nigdy nie ładują prądem powyżej 2C). Ja trzymam się tego zalecenia i nigdy nie ładuję prądem większym jak 2C.Oczywiście naklejka sobie, a życie sobie: znajomi ładują pakiety 1C prądami 3, 4 C, a jakby ładowarka dała radę więcej to ładowaliby jeszcze większym. Łatwo jednak uszkodzić pakiet - te które widziałem tak spuchły, że przypominają bardziej pasztetową niż klocek prostopadłościenny. Literka C oznacza z angielska Capacity czyli pojemność.
W przypadku pakietów 1000 mAh 2C to 2A więc moja ładowarka tyle spokojnie da, podobnie dla pakietów 2200 mAh, jednak dla pakietów 3000 i 4000 mAh mój słaby zasilacz 5A już nie daje rady, więc ładuję je odpowiednio mniejszym prądem. Moja ładowarka ładuje prądem max 10A, więc w przypadku ładowania w domu należy użyć mocniejszego zasilacza, lub podłączyć ładowarkę pod akumulator samochodowy, który 10A oddaje bez problemu. (Trzeba pamiętać jednak, żeby go zbytnio nie rozładować

)
Tryby pracy ładowarki
Ładowanie (Charge) - ładowarka ładuje pakiet poprzez główne przewody, bez użycia przewodów balancera. Czyli ładuje dopóki nie osiągnie napięcie odpowiedniego dla danego typu ogniw. Dla pakietu LiPol 3s będzie to 12.6V, jednak poszczególne ogniwa mogą mieć różne napięcia na końcu procesu ładowania.
Ładowanie z balansowaniem (Balance) - ładowarka ładuje pakiet poprzez główne przewody, a w końcowej fazie ładowania balansuje napięcia na poszczególnych ogniwach, czyli wyrównuje je do jednej wartości. W dużym skrócie - powinno to przedłużyć żywotność pakietu.
Rozładowanie (discharge) - tryb w którym ładowarka wysysa z akumulatora prąd aż napięcie na pakiecie osiągnie odpowiednią wartość. Dla Lipol 3s jest to 9V. Ja używam tego trybu, żeby sprawdzić w jakiej kondycji są moje długo nie uzywane akumulatory. Najpierw je rozładowuję tym trybem a następnie ładuję i patrzę ile weszło, jednak niektórzy twierdzą (nie mówię że nie słusznie), że sprawdzenie pojemności pakietu powinno być sprawdzane poprzez rozładowanie ładowarką naładowanego wcześniej pakietu.
Ogólnie im "lepsza" ładowarka, tym dysponuje większym prądem rozładowania, czyli szybciej możesz rozładować sobie pakiet.
Rozładowanie do przechowywania (Storage) - tryb, w którym ładowarka rozładuje akumulator do napięcia, w którym można go przechowywać w celu przedłużenia jego żywotności. Mędrcy głoszą, że dla lipoli jest to 3.7V na ogniwo. Ładowarka rozładuje zatem pakiet 3s do napięcia 11.1V (zapewne wymaga to podłączenia złącza balancera do ładowarki) i taki pakiet możesz odłożyć na półkę do leżakowania przez zimę (mam taki tryb w ładowarce ale osobiście jeszcze nie korzystałem, zawsze jest jakaś okazja zimą żeby rozładować pakiet)
Mam nadzieję że nie pomerdałem nic znowu.