RcClub.eu
https://rcclub.eu/

Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.
https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=67&t=1546
Strona 1 z 1

Autor:  Szymon [ niedziela, 16 stycznia 2011, 19:59 ]
Tytuł:  Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Czołem!

Jestem szczęśliwym posiadaczem ładowarki ECO6-10 z HK (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12105). O tej ładowarce wspomniałem w tym temacie: viewtopic.php?f=67&t=1481

Mam pytanie do potencjalnych posiadaczy podobnych budżetowych ładowarek lub znawców tematu. Owa ładowarka posiada złącze miniUSB wersja B. Chciałbym ją podłączyć do komputera za pomocą odpowiedniego kabelka. Niestety po podłączeniu jej do komputera (Windows 7) nie następuje nawet charakterystyczny sygnał podłączenia urządzenia do portu USB. Zastanawiam się czym to może być spowodowane i jak ewentualnie poradzić sobie z tym problemem.

Doczytałem na rcgroups, że można do odczytania danych z ładowarki użyć aplikacji o nazwie LogView. No ale żeby coś odczytać, połączenie musi działać - i tu jest problem.

Autor:  Motylasty [ niedziela, 16 stycznia 2011, 20:07 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Owoż mam oną ładowaczkę od paru dni, zresztą dzięki Twojej opinii Szymon.
Jak narazie dorobiłem do niej sondę temperatury na LM35 i działa.
No i teraz po Twoim poście postanowiłem ją podpiąc do kompa z XP, z Win7 zrobie próbę poźniej.
Mam komunikat o nie rozpoznanym urządzeniu USB, więc kwestia drivera się kłania i oczywiście oprogramowania.

Autor:  Szymon [ niedziela, 16 stycznia 2011, 20:42 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Oj dobrze Ci, u Ciebie pod XP przynajmniej nie rozpoznaje, a u mnie nawet nie beknie, że wykryto jakieś nowe urządzenie. Problem zdaje się być rozwiązany na stronie 02 instrukcji, a konkretnie w punkcie oznaczonym jako **.

:(

Autor:  wiesiek3d [ niedziela, 6 marca 2011, 20:35 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

strejla_u napisał(a):
Oj dobrze Ci, u Ciebie pod XP przynajmniej nie rozpoznaje, a u mnie nawet nie beknie, że wykryto jakieś nowe urządzenie. Problem zdaje się być rozwiązany na stronie 02 instrukcji, a konkretnie w punkcie oznaczonym jako **.

:(



To nie jest rozwiązanie problemu, Twoim problemem jest skopany XP.

Autor:  Szymon [ niedziela, 6 marca 2011, 22:17 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Wiesiek, u Ciebie działa? Sprawdzałem na dwóch komputerach z win7 oraz XP i na każdym to samo.

Autor:  wiesiek3d [ poniedziałek, 7 marca 2011, 11:11 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

strejla_u napisał(a):
Wiesiek, u Ciebie działa? Sprawdzałem na dwóch komputerach z win7 oraz XP i na każdym to samo.



Jeszcze nie sprawdzałem ale postaram się jak najszybciej, ściągnąłem kilka softów do ładowarek to się popróbuje.
Dam znać czy u mnie to działa.
Moja wypowiedź na temat XP była podyktowana wypowiedzią Motylastego, bo jemu działa.

Autor:  wiesiek3d [ poniedziałek, 7 marca 2011, 18:22 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

No i sprawdzone, niestety ładowarka nie komunikuje się z kompem.
Soft Bantama wraz z sterownikami wgrany i nic.
A teraz ciekawostka jeżeli ładowarka jest włączona komp nic nie wykrywa na USB, natomiast kiedy jest wyłączona wykrywa nieznane urządzenie USB.
Coś czuję że to nie jest pełny produkt.

Autor:  wiesiek3d [ wtorek, 8 marca 2011, 16:05 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

No i wszystko się wyjaśniło
http://forum.rcdesign.ru/f88/thread206168.html
Kabelek zakupiony jak dojdzie będą ponowne testy.

Autor:  Szymon [ piątek, 25 marca 2011, 22:32 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Wieśku, doszedł może kabelek? Działałeś coś w tą stronę? Bo jeśli się faktycznie da - zaraz zamawiam sztukę.

Autor:  wiesiek3d [ sobota, 26 marca 2011, 15:19 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

No niestety po długich oczekiwaniach facet z hurtowni GSM wysłał odpowiednik ori kabla i na nim nie ma łączności ładowarki z PC.
Postaram się zakupić ori i wtedy zdam relację.

Autor:  wiesiek3d [ środa, 6 kwietnia 2011, 17:03 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

No i Panowie kabelek doszedł http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9043
zrobiłem go tak jak pisze tu http://forum.rcdesign.ru/f88/thread206168.html
I oto efekt
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor:  Szymon [ środa, 6 kwietnia 2011, 17:59 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

No to bardzo fajnie że działa! Też zakupię kiedyś ten kabelek. Dzięki za rozpoznanie sprawy bojem ;)

Autor:  Marek_Spy [ sobota, 9 kwietnia 2011, 21:58 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

no bo dla was kabelek to wszystko jedno co wsadzic byle wtyczki pasowały cieszcie się ze Atmegi nie uwaliliście przecież tam jest transmisja TTL

Autor:  Szymon [ sobota, 9 kwietnia 2011, 22:01 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Raczej te kabelki mają wbudowanego Max232. Szkoda trochę, że dopiero po 4 miesiącach dałeś znać w temacie. Poza tym. złącze w ładowarce jest opisane jako USB, więc nie wiem w czym widzisz przestępstwo. No chyba że masz w zwyczaju najpierw rozebrać urządzenie a dopiero później próbować.

Autor:  Marek_Spy [ niedziela, 10 kwietnia 2011, 00:02 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

nie muszę rozbierać mam woltomierz a ostatnio mało bywam na forum . MAX 232 nie jest do USB

Autor:  wiesiek3d [ niedziela, 10 kwietnia 2011, 12:55 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Kabel to USB-UART na chipie Silicon Laboratories CP 210x.
Tylko na tym chipie komunikuje się soft na PC inne nie gadają z oprogramowaniem.
Max 232 to na port RS

Autor:  Szymon [ poniedziałek, 22 maja 2017, 21:12 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

Jakby co, to udało się. Wszystko dzięki potrzebie chwili.

Bierzemy zwykły kabelek zakończony z jednej strony wtyczką miniUSB. Nie ważna jaki wtyk jest po drugiej stronie kabelka, bo i tak go ucinamy. Zależy nam tylko na przewodzie zakończonym z jednej strony mini usb, a z drugiej strony niczym.
Zdejmujemy izolację przewodu z obciętego końca tak, żeby dostać się do kolorowych żył. Ponieważ kabelki USB są jakkolwiek ustandaryzowane, to kolorki w różnych kabelkach powinny być takie same.
Z kabelka będziemy potrzebowali dwie żyły, tj. te, na których z ładowarki wydostaje się UART TX i GND. TX Uart jest na zielonym przewodzie, a GND/masa na UWAGA czerwonym (chińczyk to tak po rusku zaprojektował). Na tych dwóch żyłach zarabiamy sobie wtyki typu goldpin, lub przylutowujemy bezpośrednio do interfejsu USB/UART. Obecnie chyba każdy modelarz/kombinator ma taki kabelek w domu, a jak nie to koszt interfejsu UART/USB to kilkanaście PLNów na allegro.
Jak już mamy interfejs UART/USB zainstalowany w systemie i w managerze urządzeń widoczny jako port COMx to prawie jesteśmy w domu. Podłączamy zielony kabelek do wejścia RX interfejsu (UWAGA, niektóre, w tym mój, interfejsy USB/UART mają odwrotnie oznaczone złącza RX i TX, więc jeśli poniższe Wam nie zadziała, a nie jesteście pewni waszego interfejsu, w pierwszej kolejności przełożyłbym zielony kabelek do złącza TX interfejsu; na poniższym zdjęciu jest przedstawiona sytuacja z błędnie opisanymi pinami na module), a czerwony do GND na intefejsie. Wtykamy wtyk miniUSB do ładowarki.

Załącznik:
eco6-10.png
eco6-10.png [ 647.12 KiB | Przeglądane 5062 razy ]


Na komputrze instalujemy program LogView (ja pobrałem ze strony producenta http://www.logview.info/forum/index.php?resources/ wersję LogView V2).
Z nietypowych rzeczy związanych z instalacją, podczas instalacji wybieramy model ładowarki, w naszym przypadku jest to e-station BC6-10 (jako że właśnie ładowarki e-station bc6-10 i turnigy ECO6-10 to klony).
Wybieramy również port COM (później można go naturalnie zmienić gdzieś... ). Po zainstalowaniu włączamy program i uruchamiamy ładowarkę.

Powinniśmy zobaczyć coś podobnego do poniższego obrazka:
Załącznik:
logview1.png
logview1.png [ 55.09 KiB | Przeglądane 5062 razy ]

1. powinniśmy widzieć wybraną ładowarkę i interfejs - nazwę i port COMx, pod którym się zainstalował. Jak widzimy to dobrze i naciskamy przycisk 2 - program skomunikuje się z ładowarką i zacznie odbierać od niej dane. Jak nie widzimy to też naciskamy przycisk 2 - wyskoczy okienko w którym będziemy mogli wybrać model ładowarki i port COMx.

Włączamy jakiś program w łądowarce, ja do testów włączyłem rozładowanie lipola z nadajnika RC.

Powinniśmy zobaczyć coś jak niżej:
Załącznik:
logview2.png
logview2.png [ 78.97 KiB | Przeglądane 5062 razy ]


Diody w ramce 3. CON się świeci, a RX miga, równolegle zaczynają się rysować wykresy w ramce 4.
Jakby komuś przeszkadzał nadmiar danych na wykresie, to można sobie go ograniczyć zaznaczając odpowiednie pola w ramce 5 (po niemiecku ale nie trudno się domyślić o co chodzi).

Poniżej wykres z kilkunastu minut rozładowania pakietu.
Załącznik:
logview3.png
logview3.png [ 79.15 KiB | Przeglądane 5062 razy ]


Czerwony to prąd rozładowania - stały 2A.
Żółty to moc pobierana z pakietu. Przy stałym prądzie rozładowania moc spada, bo spada napięcie.
Zielony to ilość wyciągniętych mAh z pakietu,
Fioletowy to energia pobrana z pakietu wyrażona w Wh (porywa się z zielonym).
Pozostałe to napięcia na poszczególnych celach pakietu.

Autor:  Andrzej_P [ poniedziałek, 22 maja 2017, 22:19 ]
Tytuł:  Re: Ładowarka ECO6-10 - podłączenie do PC.

A ja jakoś nie mogłem się dogadać z tym programem i pobrałem inny ; eSTATION
Ładowanie ogniwa li-ion - 2A
Załącznik:
li-ion.jpg
li-ion.jpg [ 22.55 KiB | Przeglądane 5043 razy ]

Rozlwdowanie 5A
Załącznik:
rozładowanie.jpg
rozładowanie.jpg [ 16.92 KiB | Przeglądane 5043 razy ]

Jakoś nie mogłem ustawić niższego niż 3V napięcia końcowego ogniwa ; od 4,2 do 3V 1630mA i po chwili przerwy napięcie podniosło się.
edycja
po 30 minutach ogniwo miało 3,62V bez obciążenia i 3,30V pod obciążeniem 2A

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/