Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:55 
No to masz stabilizator 5.0V bez żadnych rezystorów. Rezystory są potrzebne w 1084-ADJ. Chyba tu jest przyczyna Twoich niepowodzeń.

schemat Adjustable @ 5V ma zastosowanie tylko dla wersji 1084ADJ dla 5.0 schemat powyżej Adjustable @ 5V


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 22:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
No dzięki za "łopatologię" jutro spróbuję podziałać zgodnie z Twoimi wyjaśnieniami.Sądziłem że każdy scalak musi miec "otoczkę" :oops: i dlatego zignorowałem ten pierwszy rysumek o 3,3 V

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 22:05 
Pierwszy rysunek dotyczy 1084-3.3 ale dla 5.0 jest taki sam. Wersja ADJ ma wejście ADJ do dołączenia dzielnika na rezystorach , wersje 3.3 , 5.0 itp zamiast wejścia regulacji ADJ mają GND czyli masę (minus-wspólny dla wejscia i wyjścia układu)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:28 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
dla układu LM1084IT-5.0 napięcie wejściowe powinno wynosić ok. 8V ,a kondenstator na wyjściu 25uF

info z notki.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 15:38 
Z tego co wiem to w stabilizatorach napięcie wejściowe musi być większe o około 1,5V od wyjściowego. W normalnych stabilizatorach próg ten wynosi około 3V.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 14:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Ni i" D... panie Ferdku"
Najpierw podładowałem pakiety, potem połączyłem w/g zaleceń i wskazanego schematu no i wspomnana przeze mnie d.... NIC .na zasilaniu dałem najpierw 2S a potem 3S.Następnie zastanawiałem się czy mam dobry scalak i tak samo podaczyłem drugi i d.... Ręce opadły na sam beton :evil:
Chyba trzeba "olać "projekt :cry:

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 15:03 
Zobacz czy prawidłowo podłaczyłeś wyprowadzenia scalaka. LM xxxx mają inaczej ustawione wyprowadzenia w przeciwieństwie do serii stabilizatorów 78XX w których to masa jest w środku . Nic innego nie przychodzi mi do głowy.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 15:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
slawekmod napisał(a):
Zobacz czy prawidłowo podłaczyłeś wyprowadzenia scalaka. LM xxxx mają inaczej ustawione wyprowadzenia w przeciwieństwie do serii stabilizatorów 78XX w których to masa jest w środku . Nic innego nie przychodzi mi do głowy.


Prorok z Ciebie czy cóś :D
Własnie sprawdziłem wyprowadzenia oczywiście masz rację, pierwsza z lewej to adj lub gnd druga (srodkowa ) to wyjście a po lewej wejście :oops: jadę do modelarni popróbować dalej :P

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 16:19 
Browar sie należy :D


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 20:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Sławku ,teraz to ustrojstwo DZIAŁA :D :D :D
Podpinałem pakiety jak poprzednio 2S i 3S i 5V stało jak drut, mimo że na wyjściu podłączyłem żarówkę samochodową 21 W.Teraz pozostały testy na odbiorniku wraz z serwami.
No i mam problem jak Ci podrzucić tą flaszkę :P

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 20:18 
Szczepan, żartowałem z tym browarem :D Ważne że zadziałało. Nie wiem jak 1084 ale LM350 ma ujemny współczynnik temperaturowy czyli im większa temperatura scalaka tym niższe na nim napiecie wyjściowe (ale to pojedyncze miliwolty) na wszelki wypadek załóż jakiś radiatorek .Na wyjściu scalaka daj jakiś kondensator elektrolityczny 220-470mikroF/16V najlepiej tantalowy.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 20:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
mam na wyjsciu i wejściu tantale 10 mF
Tobie nie browar sie nalezy ale flacha Whisky :D :D :D :D

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: piątek, 27 sierpnia 2010, 20:47 
instruktor napisał(a):
mam na wyjsciu i wejściu tantale 10 mF
Tobie nie browar sie nalezy ale flacha Whisky :D :D :D :D

No chyba że razem ją wychylimy :D


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 21:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
mam nadzieję że będzie kiedyś okazja :D :D :D
A wracając do tematu -dziś podłączyłem ustrojstwo do zasilania i do odbiornika.Aby wiedzieć ile prądu pobiera między pakiet a moje ustrojstwo dałem Watmetter .Do odbiornika podłaczyłem 6 serw (5 cyfrowych i jedno zwykłe).Wszystko ładnie zagrało .Zacząłem mieszać drążkami aby wszystkie serwa się poruszały ,no i zacząlem mieć mieszane odczucia kiedy na Watmettrze pokazało się 3 A ,odzwierciedleniem tego bardzo gorący scalak (na razie nie ma radiatora). Serwa nie były obciążone żadną powierzchnią sterową! A na koniec spalił się tantal na wyjściu. Przerwałem testy :( ale jeszcze do tego wrócę.
Do testów użyłem odbiornika Corona , tak na wszelki wypadek gdyby coś się zadymiło :lol: .
Już teraz mozna wysnuc pewne wnioski ,choc jeszcze nie do końca sprawdzone - ten stabilizator można użyc raczej do mniejszych modeli zasilanych li polem

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 21:30 
Takie zachowanie scalaka (gorący) było do przewidzenia. Serwa pobierają spory prąd przy rozruchu ich silnika a zasilane są szpilkami napięcia o modulowanej szerokości impulsu z elektroniki serwa a nie regulowanym napięciem.Dzieje się tak dlatego zeby silnik rozwijał maksymalny moment obrotowy przy małych obrotach. W każdym razie szarpie to trochę prądu juz nie wspominając o serwach z zaciążeniem aerodynamicznym od sterów. Pewnym rozwiązaniem może być tu kondensator o większej pojemności na wyjściu ale z nim też nie można przesadzić , za duża pojemność będzie obciążała stabilizator podczas pierwszego włączenia napięcia zasilania kiedy to kondensator zaczyna się ładować. Znacznie bardziej wydajnym układem jest stabilizator impulsowy ale w nim mogą sie pojawić szkodliwe dla odbiornika zakłócenia. Możesz zastosować też tranzystor wspomagający w układzie ze stabilizatorem scalonym ale to podnosi wagę a ciepło i tak trzeba odprowadzić . Różnica napięć pomiędzy wejściem i wyjściem razy prąd pokaże nam moc która wydzieli sie w postaci ciepła ( w przybliżeniu) a którą musimy rozproszyć radiatorem aby element (stabilizator) nie uległ zniszczeniu wskutek przekroczenia parametrów temperaturowych.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2010, 22:09 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
idąc waszym tropem kupiłem dwie kości LM1084it-5.0 i tak oto powstał mój BEC który został użyty do Ventusa. Po zainstalowaniu tego ustrojstwa bez problemu działa tam gdzie nie wyrabiał w reglu turnigy PLUSH BEC 3A. Jak widać zastosowałem spory radiator ale dzięki temu układ jest tylko lekko ciepły, oraz dołozyłem diode LED aby było wiadomo czy na wyściu jest napięcie.


Załączniki:
IMG_0284.jpg
IMG_0284.jpg [ 134.78 KiB | Przeglądane 3572 razy ]
IMG_0284.jpg
IMG_0284.jpg [ 134.78 KiB | Przeglądane 3572 razy ]
IMG_0282.jpg
IMG_0282.jpg [ 146.32 KiB | Przeglądane 3572 razy ]

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 20:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
podrzuc szkic połaczeń elektrycznych :D

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 20:16 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tak to wyglada ;)


Załączniki:
UBEC.gif
UBEC.gif [ 5.7 KiB | Przeglądane 3552 razy ]

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 20:18 
Podejrzewam ze w okolicy 220 ohm ten rezystor.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 20:32 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
gdyby ktoś potrzebował pomocy

kalkulatory rezystorów dla led-ów
http://www.neoled.pl/technika-led/liczn ... d-led.html
http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.re ... tor#single

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,970,190 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL