Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 01:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 12:28 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Tak jak napisał krecisko69pl:
Cytuj:
krecik robi zasilacz, ale coś idzie nie tak - zasilacz działa, lampki kontrolne w postaci diodek również, przełącznik okazał się zbędny - jego położenie nie ma żadnego znaczenia

A wiec tak, wzorowałem się na instrukcji o tej. Wszystko wytłumaczone co i jak, nie sposób popełnić błędu. Ale jednak coś zrobiłem źle - nie wiem co. Jak zostało wcześniej wspomniane obie diody świecą się cały czas, napięcie jest ciągle na gniazdach - 11.55 V, pstrykanie przełącznikiem nic nie zmienia. Co zrobiłem źle? Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję.

EDIT: Fota:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 21:53
Posty: 219
Wiek: 23
Lokalizacja: Łomża
Po co tyle kabli ?

Obrazek
Obrazek

(Klik i się powiększy)

Mam 2 takie zasilacze, jeden stary i trochę piszczy, wiec go nie używam a że był drugi nowszy to i go też przerobiłem. Obydwa zrobione tak samo.

Czyli dowolny kabelek czarny i żółty (pod nie podpinamy ładowarkę) zaś drugi czarny i zielony złączone ze sobą na stałe (włączanie).

Bez żadnych diod przełączników...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:21 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Kalin napisał(a):
Po co tyle kabli ?

Tyle kabli jest, ponieważ jeszcze ich się nie pozbyłem, Nie wiem co może się przydać.
Kalin napisał(a):
Bez żadnych diod przełączników...

Zależy mi na przełączniku...

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 21:53
Posty: 219
Wiek: 23
Lokalizacja: Łomża
chcesz tym przełącznikiem tylko włączyć, wyłączyć ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:31 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Nie chcę, żeby od razu po podpięciu zasilacza do kontaktu było napięcie na gniazdach, do których podłącza się ładowarkę.

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 21:53
Posty: 219
Wiek: 23
Lokalizacja: Łomża
No to pstryczek elektryczek na połączeniu kabla zielonego z czarnym i będzie się zasilacz włączał jak przełączysz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:56 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Jak już napisałem mam przełącznik, tyle, że on nic nie zmienia.

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 21:53
Posty: 219
Wiek: 23
Lokalizacja: Łomża
Pokaż gdzie go zamontowałeś i jak (zdjęcie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 14:09 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 14:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 21:53
Posty: 219
Wiek: 23
Lokalizacja: Łomża
Ale może jakieś zdjęcie bardziej z bliska ? Bo tak to niewiele widać...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 20:00 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6281
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
co by coś tu dopisać

ogyginał tekstu < TU >
Witam,

Jako że ostatnio kilka osób pisało do mnie w sprawie zasilaczy komputerowych AT lub ATX wykorzystywanych w modelarstwie, tak, więc postanowiłem przedstawić najprostszy Tunning takiego zasilacza, aby była możliwość używania go w modelarstwie.

Do celów modelarskich nalepiej wykorzystać zasilacz o mocy 200W-350W

UWAGA: Zasilacze komputerowe to zasilacze impulsowe, w których występuje bardzo wysokie napięcie, które może zabić, dlatego jakiekolwiek prace z tymi zasilaczami robicie na własną odpowiedzialność.

Podstawowa różnica w zasilaczu AT a ATX jest taka, że w AT włączmy zasilacz na zewnętrznym włączniku dwu-obwodowym.

Obrazek
Obrazek

W zasilaczu ATX włączenie następuje poprzez zwarcie przewodu ZIELONEGO i CZARENGO czyli pinów 14 oraz 13 w złączu ATX.

Obrazek


Napięcie wyjściowe które na interesuje to 12V i uzyskujemy je na przewodach ZÓŁTYM oraz CZARNYM, gdzie żółty to plus (+) a czarny to minus (-).


Teraz przejdźmy do prostego dodatku który pozwoli nam na bezpieczne użytkowanie takiego zasilacza. Musimy wykonać coś takiego

Obrazek
Obrazek

potrzebne nam będzie:

1/ kawałek laminatu (płytka drukowana) lub 2-3mm plastiku
2/ dwa gniazda banan czerwony i czarny
3/ oprawka bezpiecznikowa
4/ dioda LED 5mm i oprawka do diody
5/ rezystor 400-800 ohm

30 minut czasu na wykonanie dodatku.


Schemat:

Obrazek


informacja w zasilaczu AT na przewodach idących do włącznika jest napięcie sieci 220V



A tak się prezentuje mój zasilacz

Obrazek
Obrazek



EDIT:
W trakcie powadzonych rozmów wyszedł bardzo istotny fakt który wpływa na stabilność napięcia lini 12V. Jeżeli będziemy chceli ładować prądami większymi od 2A należy dokonać dodatkowej modyfilacji tj, obciążyć linie +5V.Jak to zrobić ?

pomiędzy kabel czerwony a czarny należy wpiąć (do wyboru):

- żarówkę samochodową 55W 12V lub 25W 6V
- pięć rezystorów 10 omów 5W połączonych równolegle

Pamietajcie że żarówka lub rezystory podczas pracy będą bardzo gorące !


Na koniec przytoczę wypowiedź Przemka_PC dot. przeróbki zasilacza
Cytuj:
Małe prądy - brak obciążenia 5V, duże prądy - obciążenie linii 5V


oraz leda_g

Cytuj:
Każdy zasilacz komputerowy daję +12V bez obciążenia wyjścia +5V, sam tak używam go dla ładowania małych pakietów (ładowarka IMAX B5 nie ma z tym problemu, ale ładowarka Maxpro X6 się wywala


tak więc najlepiej jest jednak obciązyć linie +5V.



UZUPEŁNIENIE

muszę przerabić zasilacz dla jednego kolego z forum chciałbym pokazać prosty i tani, lecz nie do końca estetyczny sposób włączanie lub wyłączanie obciążenia linii +5. Nie mając odpowiednich rezystorów musiałem coś wymyślić i znalazłem zbędną żarówkę 12V 35W. Niestety drugi problem do taki, że żarówka nie chce się zmieścić wewnątrz obudowy zasilacza. Sposobem okazała się oprawka dla żarówki G5.3 zamontowana na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala na włączanie i wyłączanie obciążenia. W przerabianym zasilaczu AT 200W napięcie bez obciążenia wynosiło 11.08V a z obciążeniem 11,78V. Niestety nie mam jak sprawdzić max. prądu jaki można pobrać z zasilacza !

Fotki jak to wygląda.

Obrazek
Obrazek

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2010, 14:24 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:18
Posty: 16
Wiek: 23
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Działa!
Dzięki za pomoc, jednak to tylko z przełącznikiem coś się stało, ale już naprawiłem.

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 11:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 grudnia 2013, 12:09
Posty: 37
Wiek: 37
Lokalizacja: Wrocław
Dodam jeszcze, że obciążanie linii 5V nie zawsze jest konieczne. W moim nie zmieściłby się już rezystor, a na dodatek nie miałem takowego pod ręką (nie chciałem też mocować żadnych żarówek czy cudów na zewnątrz). Okazało się jednak, że zasialcz nie tylko odpalił, ale i daje stabilne +12,06V na wyjściu.

Co więcej, zasilacz sprawnie ładuje pakiety prądem 5A. Co za magię robi ładowarka, że ze źródła 12V ładuje 3S do poziomu 12,6V, tego już nie wiem. Grunt, że działa :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 14:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2013, 17:19
Posty: 405
Wiek: 24
Lokalizacja: Pszczyna
Ale fajnie, że wątek został znów poruszony aż po 4 latach :D Swoją drogą.. dobrze wiedzieć że jak zasilacz ma pracować na "pełnej mocy" to trzeba obciążyć linię 5V - nie wiedziałem nawet o tym...

_________________
Pozdrawiam Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 18:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1276
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Co za magię robi ładowarka, że ze źródła 12V ładuje 3S do poziomu 12,6V, tego już nie wiem. Grunt, że działa :)
Ma po prostu przetwornicę, która może sobie zrobić każde napięcie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerabianie zasilacza komputerowego
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 20:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 42
Lokalizacja: Konin
Ładowarka ładuje do 12,6 V bo tak jest zaprojektowana, ma oczywiście ograniczenia w maksymalnym produkowanym napięciu które są powyżej 12,6 V ale nie tak znowu dużo.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

58,532,538 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL