Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 09:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
I dzięki takiej konstrukcji jak ma MeArm wystarczają malutkie serwa o sile 1,5kg.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 11:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5955
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Leciutkie sztywne ramiona i dobrać długości dźwigni:
Załącznik:
Robot.JPG
Robot.JPG [ 27.42 KiB | Przeglądane 2143 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 13:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
marianexyx a z tych wszystkich magnesów neodymowych co będziesz robił?? :D

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 10:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2015, 07:57
Posty: 10
Wiek: 27
Lokalizacja: Szczecin
Konstrukcja typu MeArm czy Uarm bardzo mi się podoba, bo są to dość mocno "otwarte drzwi" i pewnie jak będę budował drugie ramię, to skorzystam. Ale póki co zostanę przy swoim, bo mam średni dostęp do frezarki. Jeżeli miałbym kupić, to byłby to Uarm, bo jest dużo dalej wysięga od MeArma, ale jego rozmiar jest i tak niewystarczający, więc albo bym musiał przebudowywać cały model, albo zdobyć jeszcze mniejszą planszę do szachów. A to pierwsze by się jeszcze wiązało z kupnem ramienia, w którym na dobrą sprawę nie wiem jaką osiągnę dokładność. Staram się w miarę możliwości zostać mniej więcej przy tym co mam, jako że mam zaimplementowaną kinematykę odwrotną, tonę innych obliczeń, które trzeba by było zmieniać, plus napisane oprogramowanie, które pozwala mi sterować ramieniem z przeglądarki z podglądem na kamerze. Staram się wykonać maxymalnie mądre ruchy, jeśli chodzi o użycie czasu, którego nie mam zbyt wiele w ciągu dnia. Zatem póki co zostaję przy zmniejszeniu silników na końcu ramienia, produkcja własnego chwytaka, podmianka kabli, usztywnienie konstrukcji, poprawa sterowania i obliczeń plus może spróbuję z jednym servo cyfrowym na testy. Zobaczę co wyjdzie.

edit: Nie zauważyłem drugiej strony tematu :D

@Stema: Twój pomysł jest ciekawy, ale z praktyki widzę jak duży to musiałby być nakład pracy od zera bym umiał taki układ skonstruować. Nie jestem dobrym mechanikiem, ani nie mam warsztatu. Wszystkie części w miarę możliwości staram się zamówić gotowe. W każdym razie zapamiętam sobie ten rodzaj mechanizmu na przyszłość, bo mam kilka innych ciekawych podobnych pomysłów po tym projekcie.

@Ellipsis: O jakie magnesy neodymowe chodzi, bo chyba nie rozumiem. W moim projekcie mam zamiar użyć magnesów neodymowych od spodu planszy, by centrowały pionki, w które w środek od spodu będą wkręcane śruby stożkowe. Muszę tylko dobrać odległości i wielkości magnesów tak, by dało się łatwo oderwać, a żeby przy opadaniu wpadały w środek pola.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 15:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jest fajny sposób na sterowanie 4 serwowym tworem. Oryginalnie aplikacja (BoBette) powstała żeby nauczyć robota o imieniu BoB chodzenia i innych sztuczek. Ale można ją wykorzystać do zrobienia sekwencji dla ramienia, zobaczcie jak ładnie się rusza:



Adres projektu:
http://letsmakerobots.com/node/38483

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 21:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Załącznik:
IMG_2084s.jpg
IMG_2084s.jpg [ 285.74 KiB | Przeglądane 2001 razy ]


Chyba mi się temat spodobał :mrgreen:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2016, 22:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2015, 07:57
Posty: 10
Wiek: 27
Lokalizacja: Szczecin
Udało mi się wstępnie skleić mój projekt. Pomyślałem, że kogoś może zainteresować alternatywne wykorzystywanie serwomechanizmów:



Ramię manipulatora przestawia pionki u mnie w domu, gdzie obraz streamowany jest na stronę, na której dwaj gracze typują swoje ruchy. Jest to wersja "ledwo alfa", także jak uda mi się przyspieszyć łapsko i zrobić jeszcze ze 100 innych poprawek, to odpalę to na stałe i puszczę link w świat ;]


Ostatnio edytowano środa, 27 stycznia 2016, 22:45 przez Osa, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem link do filmu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 09:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Fajnie i aż się prosi o obsługę myszką. Czyli wskazywanie myszką, który pionek się rusza i gdzie. No i brakuje zegarów dla graczy.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Dobór serw w ramieniu robota
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 10:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2015, 07:57
Posty: 10
Wiek: 27
Lokalizacja: Szczecin
Najbardziej to brakuje czasu, bo oba te punkty mam w planie. Może uda mi się znaleźć kogoś kto mi pomoże programować, to wtedy projekt by nabrał tempa


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,678,478 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL