Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 12:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To nie był foch a Święta i chrzest. Chłopakom dziękuje za wsparcie bo już zaczynałem myśleć, że czas wybrać się do Kobierzyna/Tworek/itd

Przeczytałem ponownie wszystkie źródła, z których korzystałeś i widzę błąd. Plik ustawień wgrywanych z Mission Planner do APM zakłada, że mamy w aparaturze jeden kanał, który może mieć 4 różne stany. Służy do ustawienia trybu pracy APM. Był robiony na aparaturę FLYSKY T6 gdzie ten kanał przypisano pod potencjometr. W FLYSKY I6 jest tam przełącznik 3 pozycyjny, co oznacza że gubimy jeden z trybów.
Autor pliku wymyślił to tak(us to czas trwania wypełnienia impulsu PPM w sekundach, przyjmuje się że kanał może mieć mniej więcej od 900-2400us - zależy od ustawień/aparatury/systemu/itd):

GPS - 1100 us
Autotrasa- 1550 us
RTS - 1700 us
Prosty – 1900 us

Mając 3 pozycyjny przełącznik, zapewne będzie to wyglądało tak:
przełącznik wyłączony - tryb GPS
przeałącznik na środku - tryb Autotrasa
przełącznik włączony - tryb Prosty

Czyli brak funkcji powrót do miejsca startu. Trzeba więc podłączyć APM do komputera i zmienić ustawienia dla tego przełącznika. Pewnie wystarczy zostawić:
- prosty
- RTL

Nie mając możliwości posiadania 4 trybu np "Autotrasa" nie ma sensu posiadać trybu "GPS' czyli "learning" w oryginalnym nazewnistwie APM.

Teraz podłączenie z odbiornika do APM. I nic nie przestawiamy - tak ma być zawsze i MUSI to działać.
Z odbiornika CH1 – do autopilota 1
Z odbiornika CH2 – do autopilota 2
Z odbiornika CH3 – do autopilota 3
Z odbiornika CH5 – do autopilota 4

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 12:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Dziękuję Bartku za Cierpliwość do mnie! Wybacz mnie staremu... :oops: Czasami sam siebie przechodzę ale próbuję z tym walczyć. Zanim cokolwiek zrobię z tym co dostałem od Ciebie chciałbym Cię prosić o rzut okiem na to co wysłałem na PW do Ciebie.
Jak - w której zakładce zmienić ustawienia dla tego przełącznika na Prosty ( czyli Manual?) i RTL ? W jaki sposób przy komputerze (na sucho) - sprawdzić czy to działa właściwie? W które kanały na out APM-a wpiąć silniki czy w 1 i 2?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 16:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1527
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Ale w FS - i6 są dwa potencjometry i możemy je w radiu przypisać do dowolnego kanału. Przyczym moim zdaniem korzystanie z niego jak z przełącznika będzie bardzo uciążliwe.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 16:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Ellipsis napisał(a):
Teraz podłączenie z odbiornika do APM. I nic nie przestawiamy - tak ma być zawsze i MUSI to działać.
Z odbiornika CH1 – do autopilota 1
Z odbiornika CH2 – do autopilota 2
Z odbiornika CH3 – do autopilota 3
Z odbiornika CH5 – do autopilota 4

Sprawdziłem. W tym układzie niestety to nie działa...
Poza tym na filmie do którego wrzuciłem linka ewidentnie widać, że człowiek używa przełącznika 3 - pozycyjnego we wszystkich 3 trybach i określa je jednoznacznie jako tryb manualny, nauki i autonomiczny więc coś tu nie gra w opisie a widać, że to działa na filmie jak trzeba...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 20:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Przeczytaj ponownie co napisałem wcześniej. A na filmie owszem używany jest przełącznik 3pozycyjny z 3 trybami. Jak również 2pozycyjny do znakowania WP i chyba jeszcze jeden 2pozycyjny. Co nic nie udawadnia, ale jako reklamę firmy ładnie się ogląda.

Wrzuć:
1. logi z APM z łódki nagrane na zewnątrz
2. zdjęcia pokazujące podłączenie APM <=> odbiornik RC
3. zrzuty ekrany z MissionPlanner z ustawieniami

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Odpuszczam... Za trudne dla mnie!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6039
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Na PFM łatwiejsze ?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Tak!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

59,100,859 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL