Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 10:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Speedaco napisał(a):
Mam takie samo urządzenie ale mam problem z właściwym zaprogramowaniem albo też wsad jakim dysponuję jest skopany... Może komuś udało się skutecznie zaprogramować APM do łódki zanętowej? Proszę o info lub kontakt.

A co dokładnie Ci nie działa? I z czym masz problem?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 11:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Kolego Ellipsis! Staram się uruchomić APM 2.6 jako autopowrót w łódce dwusilnikowej ( katamaran) i wydaje mi się, że programowanie i kalibracja się powiodły bo porównując z instrukcją znalezioną w sieci która mówi:

PIERWSZE URUCHOMIENIE
Po prawidłowym podłączeniu autopilota sprawdzamy jego działanie w dwóch etapach.
- Ustawiamy na aparaturze tryb „PROSTY” i przesuwamy prawy drążek do przodu – obydwa silniki powinny się uruchomid w trybie pchającym. Po ustawieniu prawego drążka do tyłu oba silniki powinny uruchomić się w trybie cofania. Po przesunięciu drążka w lewo, uruchamia się prawy silnik w trybie pchającym a lewy silnik nie obraca się lub obraca się w trybie cofanie. Po przesunięciu drążka w przeciwną stronę silniki obracają się przeciwnie.
Takie zachowanie świadczy o prawidłowym podłączeniu.


I u mnie tak właśnie jest!

I dalej:
Następny test wykonujemy na wodzie. Włączamy łódkę i czekamy aż dioda GPS przestanie mrugać i zacznie świecić światłem stałym. Świadczy to, iż autopilot zapamiętał współrzędne geograficzne i zapisał je jako „PUNKT STARTOWY”. Wypływamy łódką ok. 10-20 metrów i na aparaturze włączamy RTS. Łódka powinna zawrócić i przypłynąć do brzegu do punktu startowego.
Jeżeli autopilot spowodował powyższe zachowanie montaż uważamy za zakończony.
TRYBY PRACY AUTOPILOTA
1. PROSTY
2. GPS
3. RTS

4. Autotrasa
1. Tryb „PROSTY” jest trybem bez użycia żadnych dodatkowych czujników. Sterowanie odbywa się tak samo jak bez autopilota. Autopilot służy wtedy jako mikser silników. W tym trybie kasujemy także trasę ustawioną w trybie GPS.
2. W trybie „GPS” wykorzystywane są takie dodatkowe czujniki jak magnetometr i GPS. Sterowanie odbywa się tak samo jak w trybie prostym ale dodatkowo cała trasa może byd rejestrowana jako punkty pośrednie. Trasę taką można wielokrotnie powtarzać nawet po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu.

3. Tryb „RTS” jest trybem który pozwala na automatyczny powrót najkrótszą drogą do punktu startu. Stosuje się go włączając go w aparaturze lub automatycznie po utracie przez odbiornik sygnału z aparatury. (przypadkowe wyłączenie, zatopienie itp.) Przy włączeniu z aparatury działa natychmiast a przy zaniku sygnału po 7 sekundach.

I chodzi mi właśnie o tę część tekstu którą wytłuściłem cytując instrukcję. Otóż u mnie tryb RTS chyba nie działa, bo silniki się nie kręcą po przełączeniu przełącznika trójpozycyjnego w położenie 3 ( czyli max na dół) - ani też po wyłączeniu nadajnika po opisanych 7 sekundach. Dlaczego ??? Włączają się tylko po włączeniu SWA. Czy to prawidłowy objaw bo na fotce niżej widać RTS Autotrasa i na SWA i na SWC w pozycji 3 ?

USTAWIENIA APARATURY FLYSKY I6
Wszystkie rewersy ustawione na „0”. Dodatkowo w AUX channel ustawiony Channel 5 – Source SwC.
W ustawieniach Switches assign ustawiony Thro. Hold – SwA.
W menu Throttle hold ustawiony Hold – On, Value 100%.

Obrazek


Ostatnio edytowano sobota, 15 kwietnia 2017, 06:45 przez Speedaco, łącznie edytowano 9 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 13:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6606
Wiek: 49
Lokalizacja: Śrem
No dobra, rozgrzeszenie dostałeś, za pokutę masz wypicie złocistego trunku ze szkocji w naszej intencji ;)

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 14:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Jasne szefie! Z tym, że symbolicznie bo zdrowotność nie pozwala na więcej :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 19:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A powiedz jeszcze co i jak ustawiałeś w APM? I którym programem (bo jest parę).

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 19:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Użyłem programu MissionPlanner w wersji 1.3.36 i po wrzuceniu ArduRover załadowałem plik wsadowy który jest dostępny tutaj: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=29&t=40030 no i reszta jak pisałem wyżej. Zastanawiam się jeszcze czy może nie jest tak, że wcześniej GPS musi złapać fixa aby łódka wiedziała gdzie jest Home i mogła wrócić?? Bez tego chyba silniki się nie uzbroją... Tak sobie teraz myślę. Czy jest możliwość podejrzenia zachowania się silników w jednej z zakładek MissionPlanner? Jeżeli tak to gdzie - w której zakładce? A może da się to sprawdzić inaczej? Może w ten sposób zorientowałbym się co i jak?


Ostatnio edytowano sobota, 15 kwietnia 2017, 06:46 przez Speedaco, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 21:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Pisałeś tu, że masz APM 2.6 a na innym forum widzę, że masz pixhawk 2.4.8. To o którym mówimy? Bo są spore różnice...

Obrazek

Obrazek

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2017, 23:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Tak się składa, że mam obydwa, ale teraz rozmawiamy o APM 2.6 Widzę, że jakby krążysz wokół tematu nie odpowiadając wprost. Jeżeli wiesz co i jak to napisz to w odniesieniu do APM 2.6 ... Nie będę miał również nic przeciwko temu jeśli zechcesz napisać też o pixhawk o ile taka Twoja wola i wiedza w temacie :D bo temat jest o autopilocie bez rozgraniczenia na APM czy pixa.
Pytam o różne rozwiązania na różnych forach bo nie jestem elektronikiem, a wymaga się ode mnie tu i tam takiej wiedzy (elektronicznej). Rozumiem, że są podstawy i uwarunkowania niezbędne by sensownie to wszystko ze sobą zgrać a ja jestem tylko wędkarzem próbującym zastosować takie czy inne rozwiązania techniczne w swoim hobby. Najczęściej czytam, że to proste i że niemożliwe że nie działa! Tak! Proste dla kogoś kto ma tego typu wiedzę, która nie jest wbrew pozorom powszechna i już to stosuje od jakiegoś czasu. Myślę, że skoro w dronach to pięknie działa to w łódce tym bardziej bo to przecież mniej skomplikowane urządzenie do sterowania. Nadal liczę na wsparcie i pomoc i czekam na podpowiedzi w temacie moich pytań i wątpliwości.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 09:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To dobrze, że nie jesteś elektronikiem bo ta wiedza i tak by Ci się nie przydała. Rozumiem, że chciałbyś wszystkich odpowiedzi ale po pierwsze dość dawkujesz informacje, a po drugie te, które podajesz nie są zawsze ścisłe - więc nie dziw się że pojawiają się pytania. A tu wszystko ma znaczenie. Numery wersji oprogramowania, firmware, komputer, system operacyjny i milion pozostałych.

Jeśli miałbym to na biurku, to te odpowiedzi miałbym jak na dłoni, ale nie mam. Jedyną osobą, która wie co ma i co zrobiła do tej pory i co nie działa jesteś Ty.
Co do APM to rzeczywiście jak koledzy piszą ten system jest banalnie prosty w obsłudze, ale...
- w porównaniu do innych, których konfiguracja to koszmar
- dla osób, które mogą korzystać z oryginalnych opisów po angielsku.
Co oznacza, że dla większości ludzi nie związanych z tym tematem jest to nieco trudniejsze ale na szczęście do zrobienia. Pewnie też z tego powodu różne osoby biorą spore pieniądze za sprzedaż takich gotowych łódek. Swoją drogą ładnie cyckają pozostałych... Koledzy wędkarze...

1.
Napisałeś: "Otóż u mnie tryb RTS chyba nie działa (...) ani też po wyłączeniu nadajnika po opisanych 7 sekundach"
Odp: Tryb powrót do miejsca startu zadziała po wyłączeniu aparatury pod warunkiem, że ona ma tzw tryb failsafe. Twoja tego nie ma więc nigdy nie zadziała w ten sposób. (:)

2.
Napisałeś: "Użyłem programu MissionPlanner w wersji 1.3.36"
Odp: A dlaczego takiego starego??? Ta wersja była przeznaczona jeszcze na Windows XP i nawet dla tego starego systemu operacyjnego powstało parę nowszych wersji. Nowsze wersje nie powstają dlatego, że ktoś nie ma co robić wieczorami tylko dlatego, że poprawiają znalezione błędy. Jeśli powstało w międzyczasie np 5 nowszych wersji a Ty używasz tej starszej co znaczy, że masz tam całą kupę rzeczy, które mogą nie działać. ZAWSZE używamy najnowszych wersji oprogramowania!

3.
Ustawienia aparatury
Czy masz pewność, że wszystkie ustawione kanały działają? To, że APM nie reaguje na przełącznik trójpozycyjny może być efektem nie ustawienia tego kanału w aparaturze. Najłatwiej to sprawdzić podpinając np serwo pod ten kanał w odbiorniku. Przy przełączaniu na aparaturze serwo powinno się poruszać. Lub też po podłączeniu APM do komputera/komórki/tabletu o czym niżej.

4.
Sprawdzenie wszystkich parametrów "online"
Żeby najłatwiej dowiedzieć się co się dzieje trzeba podłączyć się do APM za pomocą komputera lub komórki lub tabletu. Żeby to zrobić trzeba użyć kabla USB, linku radiowego do telemetrii, BlueTooth lub połączenia po IP.
Czyli trzeba zatargać łódkę na pole (dwór); postawić na stojaku; następnie włączyć i podłączyć do jednego z podanych wyżej. Wtedy na ekranie można zobaczyć wszystkie parametry i ustawienia jak np ilość satelit widzianych przez GPS. Jeśli będziesz miał tam internet to można również zaplanować trasę klikając na mapie i wskazując gdzie ma płynąć.
Obrazek

5.
Plik ustawień.
We wskazanym przez Ciebie miejscu jest parę plików z ustawieniami. Który wgrałeś? No i czy na końcu nacisnąłeś "WRITE" bo sporo ludzi tego nie robi....
Najważniejsze parametry dla łódki są na tej liście:
http://ardupilot.org/rover/docs/example-configuration.html

6.
Kompas.
Czy GPS który masz ma wbudowany kompas? Czy zaznaczyłeś w czasie konfiguracji, że używasz zewnętrznego kompas?
Obrazek

7.
Diody GPS
Którą diodę nazywasz "diodą GPS"? W moim GPS mam 2 diody a APM też ma trochę świecidełek, Przykład:


btw funkcja, którą z uporem nazywacie RTS to RTL w nazewnictwie Ardu "(return to launch point: Home position)

uff..

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 09:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Widzisz Hubert!
Wszystko co udaje mi się znależć to niby pewne informacje a tak naprawdę nie do końca sprawdzone czy prawdziwe. Czy celowo zafałszowane - tego nie wiem! Chociażby sposób podpięcia kabelków, który inny jest w momencie programowania a inaczej trzeba je przepiąć już do podłączenia w łódce bo gdyby zachować taki jak w czasie programowania to działał tylko jeden silnik a APM nie miksował kanałów. Doszedłem do tego ( przy pomocy kolegi ) - metodą prób i błędów i teraz przynajmniej silniki pracują jak trzeba. Ale to dopiero jeden z pierwszych kroków. Nikt nigdzie o tym nie pisze podając informacje w tym temacie. Może dlatego, żeby jak piszesz - wycyckać innych i wziąć za to grubą kasę. Ja chcę to zrobić dla siebie bo mnie takie rzeczy zwyczajnie kręcą. Teraz co do informacji jakie napisałeś wyżej.

ad1. Chyba nie jest tak jak piszesz. Moja aparatura ma chyba jednak FAILSAFE! https://www.youtube.com/watch?v=aZ1A5rAK0uo http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=4 ... ead#unread

ad2. Użyłem starszej wersji MissionPlanner bo taką sugerowano w innym miejscu w sieci a poza tym w nowszej wersji nie znajdowałem zakładek jakie opisywane były do użycia w programowaniu. Generalnie staram się używać zwykle czegoś co jest nowe bo mam świadomość, że jest może lepsze, poprawione choć nie zawsze tak bywa. Co do systemu operacyjnego to aktualnie używam Windows 7 bo byłem na Windows 10 ale miałem kłopoty ze sterownikami i system nie widział ani pixa ani APM. Tak na marginesie Twoje screeny są z wersji chyba 1.3.41 a ostatnia to 1.3.46 ? Więc Którą wersję powinienem wybrać? http://firmware.eu.ardupilot.org/Tools/MissionPlanner/

ad3. Aparatura w tym i przełącznik 3-pozycyjny ustawione wg instrukcji na stronie do której linka podałem wyżej a jest to ta instrukcja: http://www.martmax.boo.pl/instr_autopilot.pdf

ad4. Jasne - sprawdzę to w sposób opisany przez Ciebie.

ad.5 Wgrałem plik o nazwie: "autopilot26kompasout.param" bo gdzieś doczytałem, że wersja AMP jaką posiadam nie ma kompasu na płytce. Oczywiście nacisnąłem po wgraniu przycisk "Write" Nie kombinowałem ze zmianą jakichkolwiek parametrów do których link podałeś bo uznałem, że mogę tylko namieszać a wtedy nawet nie będę wiedział co zmieniłem i jak i po co???

ad.6 Mój GPS to M8N i on chyba kompas ma wbudowany. Tak wynika z opisu tego urządzenia w sieci. Nie zaznaczałem nic w sposób jaki pokazujesz na screenie.

ad.7 Pisząc o diodzie GPS mam na myśli tę która miga( u mnie na niebiesko) w samym GPS . Świecidełka w APM fajnie mrugają ale i tak nie zapamiętam dlaczego i która od czego :mrgreen:
ad.btw ---> staram się stosować do nazewnictwa jakie znalazłem w instrukcji/cjach stąd moje określenie RTS a nie RTL ( skojarzenie ze stacją satelitarną chyba niemiecką mam...)

Generalnie brakuje w sieci kompleksowego tutorialu dotyczącego łódki zdalnie sterowanej. Nie rozumiem dlaczego da się coś takiego zrobić np. dla latającego skrzydła http://pfmrc.eu/index.php?/topic/67664- ... %82a-opis/ choć to właściwie tutek sprzed chwili a nie da się dla łódki... Może z powodów opisywanych przez Ciebie?
Przepraszam że cytuję inne forum, ale chciałem to podać jako przykład że można.
Tak to ma działać w wersji bez tabletu czy telefonu czyli bez telemetrii https://www.youtube.com/watch?v=Gebe7BhqTmw&t=186s


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 17:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4581
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A fakt Twoja aparatura ma failsafe. Dziwne, wydawało mi się, że one nie mają. Musiałem pomerdać z jakąś podobną.

Wersję Mision Planer pobierasz z linku:
http://firmware.ardupilot.org/Tools/MissionPlanner/MissionPlanner-latest.msi który jest na stronie projektu: https://github.com/ArduPilot/MissionPlanner
W momencie pisania to wersja 1.3.46

A co ze zworką na płytce APM? Jak u Ciebie wygląda? Połączone czy przecięte?
Obrazek

Co do GPS, to często po zakupie trzeba GPS postawić gdzieś w spokoju na zewnątrz - tak z 40 minut. Postoi włączony, pogada z satelitami i potem pracuje już od kopa czyli zimny start w okolicach 25 sekund, itd
Jeśli to nie pomaga to trzeba mu wgrać ustawienia lub ustawić ręcznie.

Te diody w APM warto się nauczyć bo one służą właśnie do pokazywania co się złego dzieje i jeśli jest problem z GPS to one to pokazują...
Oprócz tego większość GPS ma swoje diody (GPS M8N też) które też pokazują co się z nim dzieje. Zazwyczaj jeśli zaraz po włączeniu dioda mruga to jeśli GPS złapie tzw 3d fix'a to ona przestaje mrugać i świeci ciągłym światłem; a jeśli zaraz po włączeniu dioda świeci światłem ciągłym to po złapaniu fixa będzie mrugać.

Żeby autopilot działał - GPS i kompas MUSZĄ działać idealnie bo tylko to mówi automatowi gdzie jest i na tej podstawie może obliczyć gdzie ma płynąć. Jeśli jesteś nowy w tematyce to pewnie też do tej pory nie śledziłeś pogody na Słońcu? Ma ona niestety spory wpływ na takie ustrojstwa. Co prawda Twój GPS (M8N) to jedna z najnowszych generacji i jest mniej wrażliwa na rozbłyski jednak należy się liczyć z tym, że czasem (ze względu właśnie na aktywność Słońca) ilość widzianych satelit spadnie tak mocno, że łódka może zgłupieć.

Widziałem w Twoich linkach cenę podaną za ustawienie APM - heh.
Dodam, że sprzęt czyli APM 2.8 + GPS z kompasem to 247zł i to nie kupowany w hurtowni.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 21:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Nie rozbierałem APM -a więc nie wiem jak jest ze zworką. Jakie to ma znaczenie lub inaczej - na co ma wpływ?
Dalej się kręcimy w tematach ogólnych a nic na temat samego programowania, ustawień itd. Możesz pomóc czy tylko sobie tak będziemy pisać bla,bla? Bo póki co żadnych konkretów. Może niepotrzebnie zabieram Ci czas?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 22:49 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6285
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Speedaco ! , skoro prosisz o pomoc, bo Cię temat przerósł to nie gorączkuj się tak , trochę pokory, chyba że Hubert ma Cię potraktować jako klienta komercyjnego (programowanie ardupilota to koszt 100-300PLN)

Cóż na na miejscu Huberta zakończyłbym temat.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 22:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1527
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Meloow napisał(a):
Speedaco ! , skoro prosisz o pomoc, bo Cię temat przerósł to nie gorączkuj się tak , trochę pokory, chyba że Hubert ma Cię potraktować jako klienta komercyjnego (programowanie ardupilota to koszt 100-300PLN)

Cóż na na miejscu Huberta zakończyłbym temat.

Zgadzam się z Tobą w 100 %
Hubert wiele mi pomógł i wiele uświadomił a te wypowiedzi jak dla mnie świadczą o niczym innym jak ignoranctwie piszącego.
Chłopie, Hubert naprawdę stara Ci się pomóc.


Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 05:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Nie jest i nie było moją intencją obrażanie kogokolwiek. Mam trudny charakter pewnie i jestem z gatunku tych niecierpliwych raczej. Może napisałem to zbyt ostro i dosadnie - pewnie tak... Przepraszam jeżeli ktoś poczuł się urażony! Zapewne macie rację w tym co piszecie. Hubert sam zdecyduje co będzie dalej. Spodziewałem się pomocy na zasadzie zrób to, sprawdz tamto może bardziej niż tłumaczenia co i jak działa stąd moja może nazbyt gorąca głowa. W sytuacji gdy walczy się z ustawieniami i próbuje rozwiązać problem a to nie następuje człowiek traci w pewnym momencie cierpliwość. Mnie jej zabrakło.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 06:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6039
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Lekarzowi też się nie dasz zbadać i natychmiast żądasz recepty i sposobu zażywania leków ?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 06:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Macie Panowie wszyscy rację! Poniosło mnie! Już nie linczujcie... :oops:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 08:04 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6285
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Super że załapałeś,

a teraz proponuję sprawdzić co z tą zworką na płycie ?!

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 08:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5547
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Hubert pomagając wymaga pomyślunku i żeby zapamiętać co się robiło. Uważam, że to słuszna droga.
Swoją drogą wędkarz powinien być bardziej cierpliwy.
Pozdrawiam

_________________
Iskierkaaaa...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 09:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 czerwca 2013, 20:50
Posty: 34
Wiek: 60
Lokalizacja: Myślenice
Już nie po raz pierwszy łapię się na tym, że nad wodą jestem w stanie czekać nawet 24 godziny na branie ryby a jak przychodzi do tego typu sytuacji to cierpliwości mi brakuje... Nie wiem dlaczego tak się dzieje i nie potrafię tego wytłumaczyć.
Zworka na płycie wygląda na przeciętą Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

59,100,811 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL