Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 10:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 września 2013, 09:50
Posty: 24
Wiek: 36
Lokalizacja: Świdnica
Witam. Zaciekawił mnie auto pilot ze strony sklepu http://www.abc-rc.pl/Autopilot-Zbig-Pitlab
Zastawiam się nad montażem do mojej łódki urządzenia dzięki któremu moja łódka mogła by samoczynnie pływać od punku A do punktu B. Miało by wyglądać tak, że wypływał bym łódką w dane miejsce na wodzie, wolnym kanałem w aparaturze zapamiętywał bym położenie Punktu "A" wrócił bym łódką do brzegu i zapamiętał bym drugi punkt "B".
Czy jest taka możliwość?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 11:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Autopilot wspomniany przez Ciebie to trochę armata do polowania na muchy. Łódka nie porusza się w tylu wymiarach co urządzenie latające :)

Ale polecam uwadze:



http://users.libero.it/riccardo.rocca/0 ... t2011.html

A także:
http://ttjcrew.com/2009/07/20/mini-gps- ... under-100/
Auto i łódka to prawie to samo więc można wymiennie je traktować

I zapewne najlepszy - Arduboat (ale jeszcze nieskończony) więc tzreba poczekać.
http://www.diydrones.com/forum/topics/a ... evelopment

Pamiętaj, że są różne sterowania więc szukając musisz od razu na to patrzeć (silnik+ ster lub 2 silniki).

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 11:10 
boluss napisał(a):
Zaciekawił mnie auto pilot ze strony sklepu http://www.abc-rc.pl/Autopilot-Zbig-Pitlab

Po pierwsze, bez OSD nie zadziała, po drugie: Autopilot by Zbig & Pitlab i po trzecie: OSD by Zbig & Pitlab
Miłej lektury :D


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 11:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 września 2013, 09:50
Posty: 24
Wiek: 36
Lokalizacja: Świdnica
To jest dobre...
http://users.libero.it/riccardo.rocca/07_ROBOAT_2011/roboat2011.html
Tylko ,że ja potrzebuję coś kompletnego tzn, kupię podłączę i działa. Na elektronice się znam nawet dobrze ale jakieś programowania do dla mnie magia, po prostu nie miał mi kto tego zaszczepić :)
Dobrze że wspomniałeś ze sterowaniem.. u mnie sterowanie odbywa się za pomocą dwóch silników. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem by było jak bym podczas pływania można było zaznaczyć punkt do którego później łódka miała by płynąć. Ponieważ już tłumaczę dlaczego to dla mnie ważne.
Jak jedziemy na zasiadkę na kilka, lub kilkanaście dni za karpikiem to najpierw wypływam łódką zwykłą sondujemy dno i zaznaczamy miejsca łowienia, każdy zaznacza swoje łowisko "markerem" (taki długi spławik, zrobiony z rurki pcv z odblaskami, którego widać z odl. max 100m) i nęcimy łódeczkami rc oraz wywozimy zestawy w to samo miejsce z przynętami.. najgorsze jest to że z takiej odległości ciężko jest zawsze idealnie pod tego markera wywieźć zestaw, dlatego przydało by mi się takie urządzenie właśnie do zapamiętywania położenia GPS i później do wywózki z automatu do tego miejsca...


Ostatnio edytowano piątek, 20 grudnia 2013, 11:47 przez boluss, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 11:43 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1536
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
boluss napisał(a):
To jest dobre...
http://users.libero.it/riccardo.rocca/0 ... t2011.html..

Nawet bardzo dobre, tyle że link wstawia się między znaczniki bo inaczej nie działa (jak ten Twój..).

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 12:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 września 2013, 09:50
Posty: 24
Wiek: 36
Lokalizacja: Świdnica
A może ktoś wie jaką dokładność ma ten moduł GPS-a?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 12:33 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6270
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
jak każdy GPS przeznaczony na rynek prywatny ma chyba ok 15m (Wojsko ma do 2-5m)

Ciekawostka
W przeszłości sygnały satelitarne były sztucznie zakłócane aby armie przeciwników nie mogły ich używać w celach wojskowych. Błąd uzyskiwanego położenia wynosił wtedy około 100 do 300 m.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 12:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie sprzedawane moduły mają dużo większą dokładność. W wielu artykułach pojawia się te 15 metrów, ale
w komunikacie $GPGGA (standard NMEA) http://aprs.gids.nl/nmea/#gga
Jest składnik, który mówi o dokładności każdego wskazania (Horizontal Dilution of Precision (HDOP)). W czasie wielu codziennych zabaw z GPS zwykle u mnie występuje dokładność rzędu 0,97m (w poziomie) czasem nieco więcej - to wszystko przy 11 satelitach.
Dokładność w pionie to już inna bajka ale musielbyśmy zacząć rozmawiać o trygonometrii a przed Świętami to nie wypada :)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 12:59 
Podobno GPS-y z "rodziny" UBLOX LEA-6H mają dokładność poniżej 1m w poziomie :nieufny:
Na przykład taki uBlox 6H GPS W/ Mounting backplane and Compass


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 13:08 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6270
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Tylko czy czasem cywilny GPS (satelity) nie jest tak "zaprogramowane" aby ta dokładność była właśnie na poziomie +/-15m, przecież gdyby był to +-1m to ja i inny psychole zabieramy się za budowę broni itp "sterowanej" za pomocą GPS.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 13:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Ja właśnie z ubloxów teraz korzystam. Raz, że program do zmiany konfigurcji jest bajeczny a dwa, że są naprawdę czułe. Czas staru miły, podtrzymanie działa długo a wbudowany eeprom zapamiętuje moje fanaberie we wprowadzonych ustawieniach.
Zazwyczaj mam ustawione wysyłanie komunikatów na 10Hz a po podłączeniu do mapy pokazuje mi dokładnie pozycję gdzie jestem stąd ta pewność z dokładnością. Wiem gdzie powinienem być na mapie i tam jestem :D
Oczywiście zdarzają się czasem ramki, które odskoczą o 20 metrów w bok ale jest to BARDZO rzadkie zjawisko. Częściej można zaliczyć skok wysokości.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2013, 14:29 
Meloow napisał(a):
Tylko czy czasem cywilny GPS (satelity) nie jest tak "zaprogramowane" aby ta dokładność była właśnie na poziomie +/-15m, przecież gdyby był to +-1m to ja i inny psychole zabieramy się za budowę broni itp "sterowanej" za pomocą GPS.

To jakim cudem, copter z "zafiksowaną" pozycją, odciągnięty powraca na tą pozycję z błędem +/- 50cm :roll:
I druga sprawa, tryb RTH. Zawsze miałem lądowania w miejscu o okręgu max 1m w stosunku do miejsca startu :D Próby powtarzane wielokrotnie, aby uniknąć "przypadkowości" :mrgreen:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 21:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 września 2013, 09:50
Posty: 24
Wiek: 36
Lokalizacja: Świdnica
Podpowiedzcie mi koledzy jaki musiałbym mieć zestaw i jaki koszt byłby takie urządzonka, aby to działało jak należy?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 22:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To zależy, które rozwiązanie i to zależy co rozumiesz przez prawidłowe działanie. Tu mają klon ArduPilota: http://rctimer.com/index.php?gOo=goods_ ... oductname=
Ale kto wie, może powstanie jakiś kombajn stricte to łódek zanętowych :D coś tak słyszałem w kuluarach.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 01:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 02:24
Posty: 405
Wiek: 37
Lokalizacja: Wwa
jak się złoży kombo Ublox LEA-6 + EGNOS to już mamy dokładność centymetrową

_________________
--
Pozdrawiam, Adam
Quad FPV MultiWii, Hexa KFC32, Hexa AutoQuad!, MultiWii Y4, Quad Edward AutoQuad, Autoquad M4 x2, Pioneer 1400, Skysurfer 2000, DG-1000, ESA Ił2m3, ESA Hawker Typhoon, ESA Ki-61 Hien, DLG GROT, Breeze PRO EVO


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 17:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Ubloxy chyba same potrafią odbierać komunikaty SBAS, na przykład.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 18:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 września 2013, 09:50
Posty: 24
Wiek: 36
Lokalizacja: Świdnica
boluss napisał(a):
Przydało by mi się takie urządzenie właśnie do zapamiętywania położenia GPS i później do wywózki z automatu do tego miejsca...
no jakieś najprostsze... Wyglądało by to tak że wypływał bym łódką i naciskał wolny kanał w aparaturze i zapamiętywał bym położenie GPS i łódka w późniejszym czasie wracała by z automatu do tego miejsca...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 21:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 02:24
Posty: 405
Wiek: 37
Lokalizacja: Wwa
Hubert- dokładnie jak piszesz (tylko funkcje uruchamia się rejestrem) przy czym jesteśmy w europie i nas obowiązuje EGNOS

_________________
--
Pozdrawiam, Adam
Quad FPV MultiWii, Hexa KFC32, Hexa AutoQuad!, MultiWii Y4, Quad Edward AutoQuad, Autoquad M4 x2, Pioneer 1400, Skysurfer 2000, DG-1000, ESA Ił2m3, ESA Hawker Typhoon, ESA Ki-61 Hien, DLG GROT, Breeze PRO EVO


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 31 grudnia 2013, 00:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4534
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Pytanie statystyczne: czy łódki zanętowe mają wsteczny i czy się go używa?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Auto pilot
PostNapisane: wtorek, 31 grudnia 2013, 00:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5491
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Nie wiem ale jesli mają no to grzechem by było nie używać:)
Przeciez to tylko kwestia regulatora :nieufny:

_________________
Edge...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,786,763 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL