Teraz jest wtorek, 17 września 2019, 02:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 16:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Witam.
Potrzebuję nowego akumulator do nadajnika Optic 6. Szukałem oryginalnego NiMH, bo obecny wytrzymał kupę lat i spełniał moje oczekiwania w 100%. Oczywiście nie znalazłem już takiego w sprzedaży. Chyba pora przejść na lipola. Zamawianie jednej sztuki z HK ze względu na wysyłkę wychodzi dość drogo. Wyszperałem takie coś: https://www.aliexpress.com/item/1pcs-BQ ... 756ed01062
Cena przyjemna i bezproblemowość płatności, dostawy, reklamacji - jak to na Ali.

Miał ktoś styczność z tą firmą? Nie chciałbym doświadczyć zapłonu nadajnika :nieufny:

Rozumiem, że lipol w nadajniku wiąże się z każdorazowym doprowadzeniem go do 3,8V na cele po lataniu?

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 17:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5109
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Lipole do nadajników muszą być specjalne - czyli oznakowane, że się nadają do nadajników właśnie. Chodzi o charakterystykę rozładowywania - tu bierzesz bardzo mało prąd a za to długo. Więc linkowany się raczej nie nadaje.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 17:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Sądziłem, że to właśnie taki jest. Prąd 8-10C, odpowiednia złączka i do tego jeszcze napisane, że do nadajnika.
Oczywiście chodzi mi o ten wariant:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 20:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5109
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Powinien mieć nie więcej niż 1C. A złączką nie ma się co kierować.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 08:43 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6410
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
a takie

https://www.akumulatoryrc.pl/pl/c/AKUMU ... AJNIKOW/64

sprawdź tylko wymiary
i problemem może być alarm napięcia. Nie wiem czy przypadkiem Hernyk_s z tego forum nie ma optica6 z lipolem podpytaj go


a tu masz temat gdzie piszą co stosują do optica
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/18590- ... c-optic-6/

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 15:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Tematy o Opticach i lipolach już przeglądnąłem i wiem, że potrzebuję 3 cele. Alarm napięcia rzeczywiście będzie działał za późno, ale czytałem na rccgroups, że można to jakoś przeprogramować.
Sądziłem, że znalazłem tańszą alternatywę dla polecanych Zippy i Rhino z HK. Wychodzi na to, że chińczyk w opisie trochę nazmyślał. Pozostaje mi dozbierać trochę gratów i zamówić z HK to czego używa większość.
Dziękuję za odpowiedzi :)

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 17:33 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6410
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
rozumiem ze skoro pakiet miałeś 8cell czyli 9,6V to teraz 3 cele ale LI-FE ! (9,9V)

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 18:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1990
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
To jeszcze poczytaj ten temat. Używam pakietu Lipo od 4-5 lat
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35437- ... nadajniku/
Nie ma problemu z nim, chyba że zapomnisz wyłączyć radio. Do pełna naładowane nimh mają sporo więcej niż 1,2V na ogniwo, a ich się nie balansuje i jakoś dają radę, więc lipo, czy life też będzie działał.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 18:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Meloow napisał(a):
rozumiem ze skoro pakiet miałeś 8cell czyli 9,6V to teraz 3 cele ale LI-FE ! (9,9V)

Tez miałem obiekcje co do lipola 3s. Jednak wszędzie piszą, że bez problemu nadajnik go akceptuje.

gjery, temat czytałem. Ja latam dość rzadko/bardzo rzadko dlatego obawiam się, że będę musiał zbijać pakiet po lataniu do 3,8V na cele. Leżenie naładowanego przykładowo do 4,1V na cele przez miesiąc na pewno nie odbije się na nim dobrze. Sprawę dołożenia diody prostowniczej przemyślę.

Nigdy nie miałem do czynienia z pakietami li-fe, ale z tego co teraz przeczytałem naładowałbym taki pakiet bez problemu Accucelem-6. Do teraz myślałem o: https://hobbyking.com/en_us/turnigy-265 ... ba-jr.html
Ale może https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-1 ... -pack.html będzie lepszym wyjściem?
Li-fe są jednak trochę bezpieczniejsze, a i napięcie będzie bliższe temu na jakie przygotowany jest nadajnik. Dodatkowo cena korzystniejsza.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 20:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 470
Wiek: 51
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Cześć, ja używałem dokładnie takiego pakietu http://www.nastik.pl/pakiet-nadajnika-futabajr-2700mah-lipol-111v-brak-p-4126.html najpierw w Optic'u 6 a później w Futabie T9CAP i żadnych negatywów takiego pakietu nie zauważyłem (no może poza tym, że nie chciał się rozładowywać :lol: )
W takiej samej jak kiedyś Futabie czyli T9CAP używam go dziś znowu i powiem Ci, że znowu jestem zadowolony ;)
Z tego co pamiętam w Optic'u nie ma żadnych ustawień co do napięcia zasilania, w Futabie na pewno nie ma nic takiego, natomiast niedawno kupiłem Hitec'a Aurorę 9 i tam już są ustawienia, więc zmieniając na lipo trzeba przestawić w menu ale to inna bajka bo już pracuje na 2s.
Podsumowując jeżeli masz Optic 6, nie żaden sport czy inne późniejsze wynalazki to mogę Ci polecić podlinkowany pakiet miałem używałem i byłem zadowolony, cena wcale nie taka straszna w porównaniu do chińczyków a przynajmniej gwarancja na miejscu jakby co ;)

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: piątek, 21 kwietnia 2017, 22:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Tego w nastiku nie mają w tej chwili na stanie, ale chyba zostanę przy sprawdzonym przez wielu bliźniaczym pakiecie z HK. Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

Mam jeszcze szybkie pytanie. Robię mały lifting mojemu Opticowi i zamówiłem kilka dni temu moduł 2.4 frsky. Moduł i odbiornik mają po 8 kanałów. Rozumiem, że niewiele to zmienia i aparatura umożliwia wykorzystanie tylko 6?

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 01:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 470
Wiek: 51
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No niestety zostanie 6 kanałów.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 11:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1430
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
Jest i na to sposób. Poczytaj ten temat: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5945

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 15:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 10:07
Posty: 209
Wiek: 65
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Od dawna używam Optica 6 i też długo męczyły mnie NiMH. Zastąpiłem je pakietem LiFe 9,9V z HK. I to się sprawdza. Pakiety LiPo odradził mi pan z Ektrona z powodu dość kiepskiego zastosowanego w tych nadajnikach stabilizatora 5V, który nie lubi tak wysokiego napięcia wejściowego 12,6V przy w pełni naładowanym lipolu. To było też przyczyną awarii mojego nadajnika.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2017, 19:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Troszkę ponad pół roku minęło to chyba nie wygram złotego kilofa? :nieufny:
Zdecydowałem kupić jednak dedykowanego li-pola.
Doszła mi dziś paczka z HK.
Załącznik:
2.JPG
2.JPG [ 384.58 KiB | Przeglądane 4212 razy ]
Załącznik:
1.JPG
1.JPG [ 253.67 KiB | Przeglądane 4212 razy ]

Pakiet jest spuchnięty. Napięcie na celach prawidłowe. Nie jest to spuchnięcie galaretowate tylko tak jakby powietrzne. Po naciśnięciu pakietu mam wrażenie jakby nie sklejone były okładki celi do jej wnętrza. Po mocniejszym dociśnięciu spuchnięcia w danym punkcie na ułamek sekundy dokleja się ono do pakietu i po chwili odskakuje.
Ciężko to opisać, może z filmu lepiej będzie ocenić: https://www.youtube.com/watch?v=YJbj5lJMHj0
Kiedyś próbowałem na innym pakiecie procedury ratowniczej przy użyciu lodówki, ale z marnym skutkiem. Jest sens coś z tym pakietem robić, czy zutylizować?
Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2017, 23:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 644
Wiek: 55
Lokalizacja: Warszawa
Mi to wygląda jak by termokurcz był niedogrzany i nie skurczył się tyle co trzeba.
Położył bym szmatkę i przejechał żelazkiem lub wcale się tym nie przejmował.
Jeśli były by to spuchnięte cele tak łatwo byś ich nie wcisnął.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2017, 21:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Do obkurczenia tak grubej koszulki potrzeba dość dużo ciepła, nie uszkodzę pakietu temperaturą? Chyba bezpieczniej będzie zdjąć oryginalną koszulkę i jak okazałaby się winna, owinąć pakiet szarą taśmą czy też izolacją.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2017, 23:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 644
Wiek: 55
Lokalizacja: Warszawa
We fabryce też muszą jakoś obkurczać ;)
Bezpieczniej będzie opalarką krótko wyższą temperaturą.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 15 listopada 2017, 00:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 255
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Jednak zdjąłem koszulkę z pakietu. Biała, plastikowa osłona którą owinięte są cele jest trochę za szeroka i przez to przy obkurczaniu koszulki musiała się zdeformować robiąc wybrzuszenie. Mam teraz brzydko rozcięty pakiet, ale przynajmniej spędzi pierwszą noc w domu, a nie na zewnątrz.
Dziękuję za podpowiedź :)

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lipol BQY do nadajnika z Aliexpress
PostNapisane: środa, 15 listopada 2017, 12:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5109
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Polecam jakiś pojemnik na Lipole. Jest cała masa wzorów i kształtów a w razie "W" ocalą okolicę.
https://www.banggood.com/search/lipo-bag.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

68,810,840 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL