Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 00:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2576
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kiedyś kupiłem dwa "klocki" Turnigy 4000mAh 3S2P 20C.
W związku z tym, że za bardzo nie mam ich gdzie wykorzystać, to postanowiłem je "pokroić" i uzyskać 4szt pakietów 3S1P :mrgreen:
Teraz szczerze powiem, że nieco zgłupiałem :o Czy po tej "operacji" uzyskam 4 pakiety 2000mAh 20C, czy 4 pakiety 4000mAh 10C :roll:
Połączenie ogniw wygląda tak:

Załącznik:
3S2P.jpg
3S2P.jpg [ 81.74 KiB | Przeglądane 4275 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 00:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1237
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
A nie czasem trzecia możliwość? Czyli 3S 2000 mAh i 10C.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 00:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1382
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
Jeśli z 2P robisz 1P to pojemność takich pakietów i ich wydajność prądowa będzie 2x mniejsza. Uzyskasz zatem 4 pakiety 2000mAh 10C.

Ed: no właśnie, pisaliśmy niemal razem i zgodnie :D

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 00:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1237
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
czyli mamy rację :lol:

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 07:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1901
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Pozwolę sobie się nie zgodzić - C to zdolność pakietu / celi do oddania energi w danej jednostce czasu, i bez względu na to jak pakiet jest zrobiony (3S2P czy 3S1P) ten parametr się nie zmienia. Połączenie S lub P zmienia tylko pojemność bądź napięcie, ale cele wciąż pozostają te same. Czyli jeśli opis oryginalnego pakietu brzmiał "3S2P 20C", to po przeróbce uzyskasz 2 sztuki "3S1P 20C".

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 07:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1237
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Ależ Sławku, czy łączenie równoległe nie sumuje wydajności prądowej poszczególnych "gałęzi"? Tak samo jak natężenia prądu?

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Ostatnio edytowano czwartek, 17 marca 2016, 10:53 przez krankor, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 07:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1901
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Niestety - C to "coś" przypisane do danej celi i na to nie mamy żadnego wpływu..

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 08:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2576
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Reasumując, 4 sztuki 3S 2000mAh 20C.... Ciekawe, czy "wydołają" w Vento :roll: To tylko 40A :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 08:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1901
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Artu napisał(a):
Reasumując, 4 sztuki 3S 2000mAh 20C.... Ciekawe, czy "wydołają" w Vento :roll: To tylko 40A :mrgreen:

I do tego się to sprowadza - 2000mAh oznacza że masz do dyspozycji 2A na godzinę (60 minut), zaś używając cel mających 20C możesz zwiększyć A pomniejszając czas. Czyli 2A x 20(C) otrzymujesz 40A, ale w czasie 3 minut (60 minut / 20(C))

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 08:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2576
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jak przyjedzie (pewnie dzisiaj) śmigło, to go "zhamuję", bo mam fajny regulator 40A Turnigy Super Brain, który zapisuje "w sobie" logi :D

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 15:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 112
Wiek: 40
Lokalizacja: Kleszczewo
Rumcajs napisał(a):
I do tego się to sprowadza - 2000mAh oznacza że masz do dyspozycji 2A na godzinę (60 minut), zaś używając cel mających 20C możesz zwiększyć A pomniejszając czas. Czyli 2A x 20(C) otrzymujesz 40A, ale w czasie 3 minut (60 minut / 20(C))
No więc idąc tym tropem jest tak:
krankor napisał(a):
...łączenie równoległe nie sumuje wydajności prądowej poszczególnych "gałęzi"? Tak samo jak natężenia prądu?

Jak połączysz 10 cel równolegle masz nadal napięcie pojedynczej celi, ale prądu możesz ciągnąć 10x więcej niż z jednej (przez czas taki sam, jak 1x prąd z jednej).

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 15:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2576
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Janusz, parametr "C" w pakietach, to tak jak "prąd rozruchowy" (zwanym również prądem zwarcia) na przykład w akumulatorach ołowiowych.
Są akumulatory 44Ah 350A, i takie 44Ah 480A (przykłady "z czapki", ale chodzi o zasadę ;)) Ta sama pojemność, to samo napięcie, a jednak są inne, i mają różne "możliwości" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 16:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6786
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Wystarczy, czy jeszcze coś dopisać ;)
Załącznik:
Pakiety Li-Po.pdf [299.13 KiB]
Pobrane 104 razy

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 19:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 112
Wiek: 40
Lokalizacja: Kleszczewo
Artu napisał(a):
parametr "C" w pakietach, to tak jak "prąd rozruchowy" (zwanym również prądem zwarcia) na przykład w akumulatorach ołowiowych.
...Ta sama pojemność, to samo napięcie, a jednak są inne, i mają różne "możliwości
Zgadza się - oczywiście, ale nie negowałem tego w moim przykładzie...
Ale jeszcze raz, bo może czegoś nie kumam :roll: : Jeśli masz 1 ogniwo 1000mAh 10C - maksymalny prąd 10A przez 6 minut i pusty... Jeśli jednak połączysz równolegle 2 takie ogniwa możesz ciągnąć 10A przez 12 minut lub też 20A przez 6 minut (bo z każdej celi będzie pobierane po 10A). Czyli powstaje pakiet 2000mAh (bo tyle ładunku można wyciągnąć) ale nadal jest to 10C (tylko jest to 2 razy większy prąd).

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 19:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1901
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Dokładnie tak:)

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 19:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1382
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Niestety - C to "coś" przypisane do danej celi i na to nie mamy żadnego wpływu.
Teraz ja pozwolę sobie nie zgodzić się. C jest podawane dla pakietu jak i dla pojedynczego ogniwa. Jak kupujesz ogniwo luzem, to masz pewność, że podane C odnosi się do tego ogniwa. Jak kupujesz pakiet, to C jest parametrem pakietu. Jeśli Pakiet składa się z pojedynczych cel, to C pakietu=C ogniwa. Jeśli jednak w pakiecie mamy łączone ogniwa równolegle (klient nie musi wiedzieć co jest w środku, parametry odnoszą się do pakietu jako całości), to w przypadku pakietu Artura mamy ogniwa o wartości C=20 i Pakiet o wartości C=40.

Edyta:
Poddaję się :oops:, chyba jednak macie rację, sorry.....

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 20:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 112
Wiek: 40
Lokalizacja: Kleszczewo
MarekJ napisał(a):
Cytuj:
...w przypadku pakietu Artura mamy ogniwa o wartości C=20 i Pakiet o wartości C=40.
A właśnie, że nie (:)
Jeden pakiet Artu 3S2P ma 4000mAh 20C - więc można z niego pobierać 80A przez 1/20 godziny (3 minuty).
Jak odetnie połowę i zostawi 3 cele szeregowo - 3S1P to będzie miał 2000mAh nadal 20C, tylko, że będzie mógł pobierać 40A przez 3 minuty.
I dalej jak np. te 4 pakiety, które zbuduje połączy w modelu równolegle (bo akurat kupi sobie model do którego to wszystko wejdzie, a jak rozbrajał pakiety - nie miał takich planów ;-)) to uzyska układ (coś jak 3S4P - tyle, że nie będzie równoleglenia każdej celi z każdą, a po 3) o parametrach: 8000mAh, maksymalnym prądzie 160 A (przez 3 minuty) i nadal 20C :-)

Edit: Nie widziałem Twojej edyty - czyli wszystko jasne :-)

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 20:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1382
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
Nie bij, przecież poddałem się :D.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 20:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 112
Wiek: 40
Lokalizacja: Kleszczewo
MarekJ napisał(a):
Nie bij, przecież poddałem się :D.
Do bicia jestem ostatni... Tak bardziej hipisowsko, pacyfistycznie, przyjaźnie i pozytywnie wolę widzieć świat :-)
Swoją drogą metoda oznaczania przez ileś razy C jest myląca. Po staremu było łatwiej. Tak jak Artu pisał o samochodówkach np. 44Ah 350A dla mnie było czytelniejsze.

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jeden LiPol 3S2P "podział" na dwa 3S1P...
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 20:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1382
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
W sumie sprawa jest prosta, tylko zwykle interesuje nas liczenie wydajności prądowej ogniwa, korzystając z parametru C, a nie odwrotnie i stąd te głupoty bez głębszej analizy. Ale obiecuję, że więcej tego błędu nie powtórzę :).

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

67,258,098 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL