Teraz jest wtorek, 17 września 2019, 02:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 16:22 
Wiem, że to nie "męskie" :mrgreen:, ale przeczytaj sobie Instrukcje obsługi :D


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 16:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Mam :)
Ściągnąłem już wczoraj :D

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 18:11 
Ja nie pytam, czy Masz. Ja piszę przeczytaj :mrgreen:

Ja mam TV od ponad roku, ale dopiero po niedawnym zajrzeniu do instrukcji (tak z nudów :mrgreen:) dowiedziałem się jakie cudeńka ma "w sobie" (:) :lol:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 18:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 367
Wiek: 42
Lokalizacja: Rozterk
Tomek mam nadzieję, że się nie pogniewasz za zaśmiecenie tematu ;) Dziś dotarły do mnie dwa pakieciki. Do nadajnika i odbiornika. Tak z czystej ciekawości, czy nowe pakiety trzeba ładować, tzn. czy są w pełni naładowane :?: . W sobotę jadę na zawody i tak na wszelki wypadek puściłem jeden cykl.
Obrazek
A jak już jestem przy słowie to podaję parametry
-prąd rozładowania: 1 A oraz 1,1 V na cele co przy moim pakieciku to 8,8 V,
- prąd ładowania 0,4 A, max ustawiona pojemność 2200 mA przy 2000 mA pakieciku :mrgreen:
Czy tak może być czy coś na przyszłość poprawić :nieufny:

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 18:41 
Eneloop-y zalecają ładować 1/10 pojemności, czyli w Twoim przypadku max 200mA/h
Poza tym, najbezpieczniej dedykowanymi ładowarkami z układami "pompującymi".


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 19:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 367
Wiek: 42
Lokalizacja: Rozterk
Artur mam nóż na gardle i bardzo mało czasu ;) Następnym razem prąd ładowania będzie 0,2 A. Co do mojego sprzętu do ładowania to używam poczciwego Shark 10 z zasilaczem Graupnera z max prądem na wyjściu 12 A :D
Obrazek
Może czas na zmianę.

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 20:38 
Jesli jest w tej ładowarce program ładowania NiMh, to będzie wystarczająca. Nie należy jednak przekraczać wartości prądu ładowania, bo znacznie to skraca "żywotność" akumulatorków.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 20:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 367
Wiek: 42
Lokalizacja: Rozterk
Tak jest pełen program dla wszystkich możliwych ładowań.

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 21:02 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6410
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Mam takiego sharka już 7 rok :) , Co do nimh, to np kiedy jeszcze używałem NIMH do zasilania nadajnika to zawsze przed ładowanie rozładowywałem do 0,8V na cele i ładowałem prądem 1/10C, Jak się nagliło to ładowałem 0,5-1C :) ale wtedy zauważalnie pakiet znacznie krócej trzymał i później i tak robiłem rozładowanie i ładowanie. Czasami kilka razy na rok robiłem rozładowywanie 0,5A ,a ładowanie 1/10C i tak 5 cykli.
Pakiet służył chyba ze 5 lat :) pakiety odbiorników traktuje podobnie.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 21:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Artu napisał(a):
Ja nie pytam, czy Masz. Ja piszę przeczytaj :mrgreen:

Ja mam TV od ponad roku, ale dopiero po niedawnym zajrzeniu do instrukcji (tak z nudów :mrgreen:) dowiedziałem się jakie cudeńka ma "w sobie" (:) :lol:


Dobra - postaram się :mrgreen:


pacyfic_77 napisał(a):
Tomek mam nadzieję, że się nie pogniewasz za zaśmiecenie tematu ;)


Spoko :D
Napisz jak lutowałeś pakiety - czytałem gdzieś, że kropelką odrdzewiacza dobrze przed lutowaniem posmarować.

Jeszcze a'propos zasilacza - właśnie sobie przypomniałem, że miałem gdzieś zasiłkę do radia CB - nadała by się?
Muszę poszperać na działce (nie po działce :D )

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Ostatnio edytowano środa, 2 września 2015, 21:07 przez Bombee, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 21:06 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6410
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Ja do lutowania używam środek o nazwie "lutol" , kropka przed lutowaniem , dobra lutownica i nie ma problemu. Jako łączniki używam kawałka przewodu (wielożyłowego) ze zdjętą izolacją i ocynowanego.

link to lutol'a
https://sklep.avt.pl/lutol-preparat-do-lutowania.html

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 21:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Dzięki Marcin za info.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 21:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 367
Wiek: 42
Lokalizacja: Rozterk
Bombee napisał(a):
Napisz jak lutowałeś pakiety - czytałem gdzieś, że kropelką odrdzewiacza dobrze przed lutowaniem posmarować.

Kupiłem gotowe pakieciki ;)

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

68,810,861 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL