Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 13:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Sprawa wygląda tak: wszędzie gdzie sprawdzałem jak chciałem kupić aparaturkę (Hitec Optic 5) w zestawie była ładowarka.
Znalazłem jeden sklep gdzie mieli aktualnie na stanie, pojechałem i kupiłem zestaw, ale jak przyjechałem do domu i dokładnie obejrzałem, okazało się że takowej nie ma. Zerknąłem do nich na stronę i niestety faktycznie nie było podanej w zestawie (mój głupi błąd).

I tutaj moje pierwsze pytanie na forum: czy można i jak naładować pakiet odbiornika bez ładowarki z zestawu?

Mam w domu kilka różnych ładowarek, ale nie wiem dokładnie czy mogę sobie zrobić jakąś przejściówkę z ładowarki (np. nokia) na ten pakiecik.
Jeśli tak to jaką nazwę ma takie łącze (płaskie) jakie jest przy ładowarce?
Ładowarka to Hitec cg-S42.

Wiem, że można dokupić ładowarkę, ale to dodatkowe 50 zł :/

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 13:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Napisze brutalnie.
Możesz oczywiście ładować inna jeżeli potrafisz dobrać odpowiednią - ale jeżeli pytasz to znaczy ze nie wiesz wiec lepiej dokupić.
Wyjdzie taniej niż naprawa radia.
Potrzebujesz i tak ładowarkę do pakietów a taka ładowarka może ładować pakiet z radia - tylko trzeba go wyciągnąć.

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 13:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3522
Wiek: 69
Lokalizacja: Pabianice
Podstawowe pytanie, to co chcesz ładować, czyli jakie akumulatory: NiCad,NiMH, etc. i jakiej pojemności. Prawdopodobnie i w nadajniku i w odbiorniku siedzą jakieś NiMH o pojemności 1300 mAh. Ładujesz zawsze prądem 1/10 czyli 130 mA przez 14 godzin.
Sprawdzić musisz jaki prąd daje Twoja ładowarka i ew. wstawić jakiś opór.
Ale na ten temat niech się wypowiedzą mądrzejsi. ;)

1. Sprawdzić jakie masz akumulatory - rodzaj i pojemność.
2. Podać, jaka ładowarka i jaki prąd daje.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 14:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
mammuth, pakietu w radiu nie będę ładował, bo go nie ma - mam koszyczek do akumulatorków/baterii, a do akumulatorków (eneloop) mam dobrze dającą sobie radę BC-1000.

karlem, pakiet do odbiornika to HITEC 4.8V 1300mAh AA RX NiMh (nr katalogowy Hitec-a: 54121)

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 16:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4530
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
CO wg Ciebie oznacza "inna" ładowarka ?

jeśli to jak piszesz "ładowarka " do telefonu to nic nie ma wspólnego z ładowarką.
To zwykły zasilacz . Ładowarka to błędna nazwa gdyż obwody odpowiedzialne za ładowanie znajdują się w telefonie .
Jak zatem chcesz kontrolować napięcie i prąd ładowania ?
Myślę że to wyczerpuje temat

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 16:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Mam ładowarki (przynajmniej tak mi się zdaje ;) ) do zabawek dzieciaków (m.in. jakieś zdalnie sterowane pojazdy) - czy takie będą w miarę odpowiednie (o ile prąd ładowania będzie OK)?
Fakt - na elektronice znam się jak świnia gwiazdach - dla tego pytam :)

I dziekuję za odpowiedzi!

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 16:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4530
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Piszesz jakieś ale nic więcej nie podajesz . Ciężko mi wróżyć z fusów i z tego powodu nie podam rozwiązania .
Akumulatory NI-XX można naładować dowolnym zasilaczem z ograniczeniem prądu pilnując czasu ładowania ...
Z drugiej strony skoro nie znasz się elektronice kup najtańszą ładowarkę procesorową .
Wiem że to wydatek - jednak szybko docenisz wydane pieniądze ! będziesz mógł ładować wszystko tylko zanim coś kupisz zapytaj by nie okazało się że kupiłeś np ładowarkę wymagającą zewnętrznego zasilacza albo ładującą z akumulatora
Każdy się kiedyś uczył - my też :-) Pytaj zanim wydasz kasę

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 18:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
kup takie cudo i masz problem z glowy
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... l-1-2-0810

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2015, 21:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 22:31
Posty: 1307
Wiek: 54
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Bombee napisał(a):
mammuth, pakietu w radiu nie będę ładował, bo go nie ma - mam koszyczek do akumulatorków/baterii, a do akumulatorków (eneloop) mam dobrze dającą sobie radę BC-1000.

karlem, pakiet do odbiornika to HITEC 4.8V 1300mAh AA RX NiMh (nr katalogowy Hitec-a: 54121)
Wkładanie pojedynczych ogniw w koszyczku do nadajnika to nie jest najlepszy pomysł. :nieufny:

_________________
Pozdrawiam wszystkich (pozytywnie) zakręconych.
Robert


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 08:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 15 marca 2012, 08:05
Posty: 378
Wiek: 59
Lokalizacja: Słupsk
Dokładnie jak piszą koledzy: kup ładowarkę modelarską i problem ładowania (nie tylko modelarskich pakietów) z głowy.
Ważne jest kilka rzeczy gdy nie masz w/w ładowarki a chcesz ładować tym o czym wspominasz:
1.prąd ładowania, czyli 1/10 pojemności akumulatorów typu Ni-CD lub Ni-MH
2.napięcie ładowania (nie mniej niż napięcie znamionowe pakietu nadajnika lub odbiornika)
3.czas ładowania (jeśli prąd ładowania 1/10 pojemności to 12-14 godzin)
4.polaryzacja !!! (plus do plusa, minus do minusa)
Prąd ładowania można ograniczyć np. włączając żarówkę w szereg, pomiędzy pakiet a ładowarkę i zmierzyć prąd (amperomierz w szereg)

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 09:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Dziękuję serdecznie za pomoc!
Będę kombinował.
Te ładowarki do sprzętów dzieciaków mam dwie, ale to też raczej "pseudo" jakieś.
Na szczęście znalazłem kogoś kto mi doraźnie pomoże. Finalnie i tak będę musiał kupić jakąś konkretną ładowarkę - mammuth dzięki za linka!

Rob Mc Fly napisał(a):
Wkładanie pojedynczych ogniw w koszyczku do nadajnika to nie jest najlepszy pomysł.

Skoro dodają koszyczek to czemu to słabe rozwiązanie? Nie będę wkładał jakiś no-name z Lidla, Biedrionki czy innego dyskontu, ale sprawdzone mocne eneloopy.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 09:56 
Bombee napisał(a):
Skoro dodają koszyczek to czemu to słabe rozwiązanie? Nie będę wkładał jakiś no-name z Lidla, Biedrionki czy innego dyskontu, ale sprawdzone mocne eneloopy.

Tutaj nie chodzi o rodzaj wkładanych baterii, czy akumulatorków, ale o to, że połączenie pomiędzy nimi jest "stykowe" a nie galwaniczne.
Przy wstrząsie, bateryjki mogą się od siebie odsunąć i przerwać połączenie, co za skutkuje wyłączeniem się aparatury (:)
Poza tym, takie połączenia stykowe "korodują" i pogarsza się przepływ prądu w układzie, a jest to połączenie szeregowe, więc nawet jedno "osłabione" połączenie, za skutkuje "awarią" całego źródła zasilania.
Warto jest "zainwestować" w pakiet zasilający do aparatury. Na przykład Turnigy 2650mAh 3S 1C Lipoly Tx Pack

EDYTA:

Jeśli chodzi o ładowarkę, to iMaxB6 linkowany przez Słoniątko jest bardzo dobrą, i wystarczającą ładowarką dla "przeciętnego" modelarza.
Można ją oczywiście kupić nieco taniej od "grup zbliżonych do producentów" :mrgreen:
Na przykład iMAX B6 LCD Screen Digital RC Lipo NiMh Battery Balance Charger i do tego Power Adapter Adaptor 12V 5A. Łatwa płatność z konta bankowego poprzez "Przelewy24" :D


Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:23 przez Artu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1913
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
Tak czytam i chyba ktoś trochę coś zamieszał. Miałem Optic 5, oryginalna ładowarka ma dwa wyjścia zasilania. Jeden to wtyk okrągły, który służy do ładowania pakietu w nadajniku. Drugi wtyk, taki jak przy serwach, tylko z dwoma kablami, służy do ładowania akumulatorów do odbiornika. Ładowanie tym pakietu do odbiornika słabo mi szło, prąd 50mA jak dobrze pamiętam. Ja nie stosowałem tego (pakietu odbiornika) do modeli, bo nigdy nie miałem szybowca, ani modelu spalinowego, BEC sprawę załatwiał. Natomiast koszyczek mam do tej pory i służy mi do testów przy konfiguracji. Są tam jakieś akumulatorki, chyba Sanyo. Ładuje je zewnętrzną ładowarką z aparatu foto, bo akurat takie coś mam. Chyba że ten nowy Optic5 jest inny, to całe to moje pisanie sensu nie ma.
ED.
Cytuj:
pakietu w radiu nie będę ładował, bo go nie ma

Mógłbyś to rozwinąć, bo nie wiem za bardzo jak tak może to działać.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
gjery, no właśnie o tę końcówkę płaską do ładowania pakietu (akumulatorków) do odbiornika mi chodziło.
Nie sądzę też, żeby się Optic zmienił - z tego co wiem to stara konstrukcja.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1913
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
To nie kombinuj, tylko naładuj jakąkolwiek ładowarką te acu AA (dedykowaną)
Natomiast pakiet do nadajnika to już inna sprawa, chyba że go nie ma jak piszesz, to nie ma potrzeby ładować :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 10:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
gjery - chodzi o to, że w całym zestawie dostałem pakiecik akumulatorków do odbiornika.
Zazwyczaj na stronach jest w zestawie pakiet do nadajnika - a w moim przypadku go nie ma. Jest koszyk - jak na zdjęciu:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 11:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1913
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
To jest inaczej niż miałem. U mnie był pakiet do nadajnika 7,2V, do tego koszyczek bez acu i ta podwójna ładowarka. Taka sama jak podałeś na początku tematu (Hitec cg-S42).
Wychodzi że masz w nadajniku też koszyk na acu AA, to jaki problem ładować w innej ładowarce.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 11:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:31
Posty: 74
Wiek: 44
Lokalizacja: W-wa Ursus
Chodziło o naładowanie pakietu do odbiornika :)
A chodziło mi konkretnie o to jak nazywa się ten płaski "konektor" :)

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 11:39 
Jeśli to taki "pakiecik":

Obrazek

To jest to zwykły wtyk, tak zwany "serwerowy". Rozstaw PIN-ów taki sam jak w złączach typu GoldPIN.
Najłatwiej "pozyskać" takie gniazdo z przedłużacza do serw ;)

Obrazek


Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2015, 11:49 przez Artu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak naładować pakiet bez dedykowanej ładowarki.
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2015, 11:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6320
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
Przypuszczam, że ten koszyczek z nadajnika jest wyjmowany?
Zrób tak jak pisze Artu, kup Lipo o napięciu prawidłowym dla nadajnika i duuuużo dłużej będziesz miał prąd w nadajniku.
Wtedy ładujesz w ładowarce modelarskiej, którą do modeli i tak musisz kupić.
Przypuszczam, że Twój obecny model nie będzie ostatnim.
Odbiornik do dowolnego modelu możesz też zasilać przez BEC (np. szybowce) lub regulator z BEC'em za pomocą pakietu.
Szybowce też możesz zasilać przez regulator tylko nie wpinasz wtyczki do kanału silnika.
Jeśli już będziesz coś kupował to kupuj tak, aby przydało się to też w przyszłości.
Natomiast jeśli na razie chcesz zostać przy akumulatorkach do odbiornika to ładuj je, jak pisze Gjery, zewnętrzną ładowarką np. do akumulatorków aparatu foto.

ED: Do ładowaniu takich pakiecików i pakietów nadajnikowych w modelarskich sklepach kupisz taki kabelek
Załącznik:
S5000001.JPG
S5000001.JPG [ 90.19 KiB | Przeglądane 5823 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2015, 12:04 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

67,241,175 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL