Teraz jest poniedziałek, 23 września 2019, 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 21:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6373
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
"nastał czas podłączenia lipolka (5s 4000mAh Turnigy)"

Jeśli ten BEC działa Ci na 3S to może po prostu nie obsługuje 5S.
Sprawdź do jakich napięć jest przeznaczony.

Takie przepalenia na tej blaszce (Artur dobrze napisał, bo jest to taki bezpiecznik w Lipo) oznacza, że było gdzieś zwarcie.

ED: może głupie pytanie, ale czy masz dobrze wlutowany + i - we wtyczkach?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 22:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 112
Wiek: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Z info u sprzedawców wynika, że obsługuje 6S.
Może trafił Ci się jakiś starszy model albo podróbka która nie obsługuje wyższych napięć ?
Albo zwarcie wewnątrz BEC'a ? Za Becem ?

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 22:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Byc moze duzy kondensator powoduje ze zamiast iskrzyc na wtyczkach to iskrzy sciezka na pakiecie ?
Sproboj podlaczyc z zestawem antyiskrzeniowym - ale tylko zgaduje sobie, bardzo dziwne :/

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 13:06 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Sklep wymienił mi BEC'a na nowego (myślałem, że będę musiał czekać za naprawą tego poprzedniego).
Ten drugi egzemplarz jest już z nowej serii, ma wbudowany kondensator.

Wczoraj podłączałem cały model bez BEC'a przez bezpiecznik i wszystko działało, więc postanowiłem wymienić BEC'a.
Dam znać jak ten nowy sie zachowa gdy już podłącze wszystko :)

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:44 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Panowie, post pod postem ale to dla wyjaśnienia sytuacji, która nadal jest niejasna (:)

Zainstalowałem wszystko w modelu na gotowo, podpiąłem bezpiecznik między zasilanie (taki 10A elektroniczny) i podłączyłem i... DZIAŁA! :mrgreen:
Silnik rusza, serwa także, wszystko elegancko.

No dobra, testujemy bez bezpiecznika, podłączamy i pierdut :)
0v na pakiecie, zwarcie i napięcie wzięło się i poszło. (:)

Tak więc muszę przeprosić CC za nagonkę, nadal polecam ich BEC'e :)

Teraz druga sprawa, do której doszedłem po dłuższym zastanowieniu się nad tym co się stało...
Podczas, gdy podłączałem zasilanie przez bezpiecznik, zauważyłem że nie było tej "słynnej" iskry we wtyczce (bezpiecznik zabsorbował strzał?)
Natomiast gdy podłączyłem bezpośrednio zasilanie to iskra we wtyczkach była dość duża jak to przystało na 5s lipola.

I teraz tak... JEDYNE co mi się rozsądne nasuwa na myśl to uszkodzony regulator od silnika... A dlaczego?
A no... jeśli w regulatorze idzie szybki strzał napięcia na układ to wywołuje się zwarcie zamiast odbierać i ładować kondensatory.
Jestem przekonany, że to co się dzieje to efekt samego podłączania zasilania - uszkodzone kondensatory? Hmm... nie są napuchnięte... Zimny lut? Całkiem możliwe.

Dodam, że ścieżka w pakiecie przepaliła się tak samo ale kawałek dalej, za moim lutowaniem. :nieufny:

Dochodzę do wniosku, że powiedzenie: "Biedny kupuje drogie" jest w 100% prawdziwe i od siebie dodam... Jak nie macie funduszy na DOBRE wyposażenie do modeli to nie składajcie ich jeśli mają posłużyć dłużej niż rok...

...i bądź tu mądry...
M.

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Ostatnio edytowano piątek, 21 marca 2014, 21:43 przez Malker, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4565
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
A ja wolę biedny kupuje dobre ....

jeszcze nie zawiodłem się na wielu tanich produktach . Ale u ciebie ewidentnie coś drogiego nawala ;)

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 43
Lokalizacja: Konin
Zgadzam się z Robertem co do kondensatora - duży elektrolit zanim się naładuje powoduje zwarcie li pol ma taką wydajność prądową, że da elektrolitowi tyle ile zażąda i masz przepalony bezpiecznik.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:23 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Utopia, hmm... mam regulator Emax 100A i to nadal jest chińczyk.

Dobre, mam na myśli np. regulatory Castla, Robbe, Kontronik itp. :)

Dzięki za odpowiedzi, czyli wnioskuję z tego, że jednak powodem wszystkiego jest ten regulator silnika?

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

68,876,465 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL