Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA sprawa
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 22:54 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Cześć, dawno mnie tu nie było dlatego chciałbym przywitać wszystkich ponownie ;)

Trafiła mi się bardzo dziwna sytuacja, pierwszy raz w mojej modelarskiej karierze :roll:

Kupiłem nowego BEC'a od CastleCreations do mojego elektryka (kiedyś przedstawiałem go na forum, Su 29S z SebArt'u), podłączyłem wszystko tak jak należy (miałem wcześniej taki sam bec w tym modelu ale potrzebowałem beca do czegoś innego), nastał czas podłączenia lipolka (5s 4000mAh Turnigy), jakież było moje zdziwienie, gdy po dosłownie 2-3 sekundach działania całego modelu, usłyszałem tylko bardzo subtelne, delikatne "pyknięcie" nie wiadomo skąd i nagle napięcie diabli wzięli i wszystko zgasło niczym nadzieja Polaków na lepsze wypłaty.

Zacząłem się zastanawiać co do ... się stało.
Po dłuższej chwili zastanowienia, gdy już ochłonąłem - w głowie były różne myśli począwszy od spalonego odbiornika Futaby po spalone serwa - zmierzyłem napięcie na lipolu i... pokazuje ZERO volt na głównych przewodach :nieufny:
Zmierzyłem batt meterem w ładowarce cele i... CZTERY cele są sprawne (3,9v/celę) a ostatnia (piąta) ma 0v :nieufny:
Nic to, stwierdziłem, że pakiet był dupnięty po zimie i padła jedna cela sama z siebie.

Zmierzyłem dla pewności drugi pakiet i wszystko elegancko, 3,6v/cele, na głównych kablach coś koło 18v, batt meter wykrywa wszystkie cele.
PODŁĄCZAMY !!

Byłem w szoku, gdy sytuacja dokładnie się powtórzyła... 3 sekundy działania całego modelu i pierdut, nie ma napięcia.
Od razu miernik w dłoń i mierzymy... 0v na głównych kablach, ostatnia cela 0v a cztery pierwsze cele sprawne.

Co o tym sądzicie? Mi brakuje głowy do tego...
W modelu nie zmieniałem dosłownie NIC oprócz rzekomego BEC'a, który dzisiaj zakupiłem (nówka sztuka prosto ze sklepu).
Jakim cudem uszkodziła się ostatnia cela w obu lipolach w odstępie 5-10min?
Rozumiem, gdyby to się stało w locie, pod dużym obciążeniem (70-80A), ale przy podłączeniu 2 serw???? (bo miałem tylko kadłub w pokoju :P )


Czy znacie kogoś, kto podjął by się rozebrania tych akumulatorów i sprawdzeniu co i jak z nimi? Trochę mi ich szkoda, zawsze to 250-300zł w plecy a były moim zdaniem w bardzo dobrym stanie...
Pozdrawiam,
M.

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 23:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6384
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
Może to BEC robi zwarcie?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 23:22 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
To są właśnie główne podejrzenia, bo to jedyne ogniwo jakie wymieniłem w całym modelu. Reszta pozostała bez zmian.
Pomyłkę w podłączeniu również wykluczam, wtedy nie pisał bym z tym na forum.

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 23:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 63
Lokalizacja: Kalisz
Chyba będziesz musiał mnie odwiedzić jak będzie w modelarni Wacek z Arturem

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 00:02 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6414
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Myślę że nie uszkodziła się cela tylko przepaliła blaszka od celi (+/-) ?!

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 00:58 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Meloow napisał(a):
Myślę że nie uszkodziła się cela tylko przepaliła blaszka od celi (+/-) ?!


Tak nagle? Przy niskim obciążeniu? W dwóch akumulatorach dokładnie to samo? :roll:

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 01:05 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6414
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Oczywiście przyczyną uszkodzenia pakietu będzie gdzieś zwarcie.

zasil model z nimh lub przy użyciu innego BEC czy też coś poleci !? Obstawiam uszkodzony nowy BEC.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 01:22 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Nie mam już na jakich akumulatorach testować.
Mam 4 inne ale są mi tak potrzebne, że nie ma opcji abym je użył do testu.
Cóż, zobaczę co da się z BEC'em zrobić a akumulatory będę musiał kiedyś kupić nowe... Jestem ciekaw tylko, czy da się odratować w jakiś sposób te moje uszkodzone...

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 15:09 przez Malker, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 07:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4573
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
zero na przewodach głównych wskazuje na przerwę obwodu .
Możliwe że albo masz uwalony BEC - ale zwarcie spowodowało by przepływ potężnego prądu .
Prędzej kable zrobiły by się "ciężkie" nim cyna puściła by na łączeniu .
Zastanawia mnie natomiast to "pyknięcie " przy podłączeniu .
Przy zwarciu wewnątrz pakietu może być sytuacja upalenia przyłączy .
Zanim odeślesz BEC-a weź w dłoń pakiety i delikatnie otwórz koszulkę skalpelem .
Miałem już przypadek padnięcia "bez logicznego powodu" dwóch z 3 pakietów Turnigy .
Sekcja zwłok pokazała że pakiet jest ok natomiast luty na płytce drukowanej pozostawiają sporo do życzenia .
W moim przypadku oberwany kabelek złącza balansującego powodował zwarcie jednej z cel .

koło września dostałem 4 pakiety Dualskiego z identycznym objawem. Rozebrałem tylko jeden pakiet - identyczna sytuacja.
Producent zachował się na tyle ok że wymienił koledze wszystkie 4 - tego rozcietego też .


im szybciej otworzysz pakiety tym większa szansa na uratowanie

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 14:56 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Dziwna sprawa, jeśli stało by się to z jednym aku to bym powiedział, że winne akumulatory.
Co ciekawe, stało się to na dwóch akumulatorach w jednym czasie... Te aku były dobre, latałem cały zeszły sezon na nich bez problemów :)

Rozebrałem jednego z nich, nie są ani spuchnięte ani nie czuć spalenizny etc.
Luty wyglądają chyba dobrze,więcej nie widać bo chyba kable są lutowane też od dołu płytki na akumulatorze - zrobię fotki i pomyślimy dalej co z tym zrobić.

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 15:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4148
Wiek: 57
Lokalizacja: Wrocław
Maciej gdzieś słyszałem w zeszłym roku żer Castle wypuściło słabą wersje BEC -ów. Ponoć się paliły. Być może trafiłeś na podobny egzemplarz. Generalnie z regulatorami i BEC -cami było w Castle jakieś spore zamieszanie. Ludzie odeszli od Castle. Firma ponoć szybko zareagowała i wypuściła jakąś nową serię.
Tyle że te moje informacje są zasłyszane i nie wiem czy na pewno prawdziwe.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:14 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Przepraszam za opóźnienie, ale byłem troszkę podłamany tą sytuacją i nie chciało mi się nawet robić zdjęć.
Zrobiłem jeszcze jeden test, mianowicie podpiąłem lipo 3 celowy, 2 małe serwa pod odbiornik i podłączyłem BEC'a - i wszystko działało...
Więc hmm... raczej nie wina BEC'a ? Choć kto wie, może wyższe napięcie coś robi z nim?

Rozebrałem lipola, podrzucam poniżej fotki.
Zastanawia mnie miejsce (zaznaczone prostokątem), właściwie ścieżka, która idzie do niebieskiego kabla balansera - na tym właśnie nie ma napięcia.

Jest jedno miejsce, w którym ścieżka przerywa swoją ciągłość a szczelina pomiędzy cyną jest tak niewielka, że drucik 0,5mm by to zwarł.

Spójrzcie sami:
Obrazek
Obrazek

Podrzucajcie swoje pomysły :)
Dzięki,
Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:21 
A ten LiPol w ogóle "działa" (:)
Bo jeśli jest przerwa, to nie powinien.
Jeśli działa, to oznacza to, że jest to tak zwany "bezpiecznik", który ma się przepalić przy zwarciu.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:27 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Nie działa, opisałem wszystko na początku tematu.
Na kablach głównych ma 0v tak jak i między czerwonym a niebieskim przewodem balansera oraz między niebieskim a białym (czyli 3 pierwsze).
Wszystko póki co wskazuje na przerwanie tej ścieżki... Bezpiecznik? Wątpię...

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6384
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
Zlutuj to miejsce.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:45 
Malker napisał(a):
Bezpiecznik? Wątpię...

To nie wątp, tylko "rozbabraj" sobie działający pakiet tej samej firmy, i będzie tak samo, tylko blaszka będzie cała :mrgreen:
Zalej cyną tą przerwę i nie Rób zwarć na tym pakiecie, bo zapłonie (:)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:49 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Jeśli wystąpiło zwarcie to z jakiego powodu? :)
Podłączając pod model raczej nic się zewrzeć nie powinno haha :)

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 18:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6384
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
Ta przerwa w lipo to skutek zwarcia.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 19:06 
Offline
modelarz

Dołączył(a): czwartek, 25 marca 2010, 20:45
Posty: 890
Wiek: 24
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
No powiem szczerze, ciekawa sprawa...
Sprawdzałem połączenia w modelu i nie ma opcji aby było zwarcie.
Co ciekawe, przy zwarciu raczej od razu by się coś zadymiło a w moim przypadku odbiornik i serwa były przez chwilę zasilone.

EDIT: Zlutowałem, pacjent żyje.

Rozebrałem drugi pakiet - to samo z tym, że cyna wytopiona jest jeszcze mocniej :roll:

_________________
Pozdrawiam,
Maciej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Castle Creations 10A BEC + LiPo 5s Turnigy - DZIWNA spra
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 21:11 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6414
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
A pisałem Ci że wystąpiło jakieś zwarcie ;)

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

69,165,581 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL