Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 20:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 35
Lokalizacja: Nowy Sącz
Witam
Pytanie czy ktoś stosuje/stosował kontaktron jako wyłącznik zasilania?

http://allegro.pl/kontaktron-przelaczny ... 71912.html

Idea prosta: chcę wyłączyć zasilanie w modelu -Przykładam magnes to kadłuba; chcę włączyć zasilanie oddalam magnes.
Kombinuje bo nie za bardzo mam gdzie zamontować wyłącznik w małym szybowcu a takie rozwiązanie wydaje się proste i eleganckie .Pytanie tylko czy pewne?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 21:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2013, 17:19
Posty: 408
Wiek: 25
Lokalizacja: Pszczyna
Noo.. może byłby to dobry sposób na włączanie/wyłączanie zasilania, ale pytanie czy styki kontaktronu wytrzymają prądowo - o ile masz silnik w tym Twoim szybowcu..

_________________
Pozdrawiam Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 21:08 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6380
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Ja uważam to za kiepski pomysł ? w jaki sposób zapewnisz to aby magnes się oderwał , przesunął ? poza tym po co Ci wyłącznik , ja stosuje po prostu opcje podpinania pakietu :D

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 35
Lokalizacja: Nowy Sącz
dawko93e- Zazwyczaj szybowce nie posiadają silników...
Magnes byłby osobnym elementem przyklejanym do kadłuba(jak latam magnes jest na ziemi) . Też stosowałem opcję podpinania pakietu ale wkurzające jest to że trzeba za każdym razem otwierać kadłub


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5024
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
A tak na serio, to po co taki wyłącznik?
W stanie spoczynku odbiornik + parę serw chyba nie zżerają aż tak prądu, że liczy się każda sekunda?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2013, 17:19
Posty: 408
Wiek: 25
Lokalizacja: Pszczyna
tomekba napisał(a):
Też stosowałem opcję podpinania pakietu ale wkurzające jest to że trzeba za każdym razem otwierać kadłub


Przeca i tak musisz wyciągać pakiet do ładowania. Czy ładujesz jakoś jak jest na stale zamontowany...

_________________
Pozdrawiam Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5835
Wiek: 47
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Zrób jak w modelach pływających. Wklej dwa goldpiny żeńskie w kadłub i zrób zworkę z męskich, na jednym z biegunów zasilania.

_________________
Lynx Oxy 4

Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 00:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1237
Wiek: 54
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Widziałem też takie rozwiązanie gdzieś, że z żeńskiego golda np. 3,5 rozciętego wzdłuż robi się przerwę w obwodzie. Podlutowuje się przerwane przewody. Wkleja się to gniazdko w ścianę modelu. A męskiego golda z wlutowaną pętelką - oczkiem z kawałka przewodu w silikonie robi się wtyczkę zwierającą wkładaną na czas lotu.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 07:54 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6380
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tomekba napisał(a):
Magnes byłby osobnym elementem przyklejanym do kadłuba(jak latam magnes jest na ziemi) .


hmm mam kilka kontraktonów (wersja szklana rurka) i każdy działa tak złączyć styki trzeba przyłożyć magnes ?, rozumiem że mówisz o takich używanych w alarmach w wyjściami NC/NO ?

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 08:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 43
Lokalizacja: Konin
A jaka obciążalność prądową ma taki kontaktron?

Szczególnie przy rozłączaniu dużych prądów stałych występuje łuk elektryczny.

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 08:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 1011
Wiek: 50
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Proponowany kontaktron ma 2 pary styków (NO i NC) i przykładanie do niego magnesu na ziemi żeby rozewrzeć styki, czyli odłączyć zasilanie, sens pewien posiada. Ponieważ nasz kolega, jak rozumiem, chce puścić zasilanie przez styk NC (normalnie zwarty).

Ale.

Po piewsze primo, to się nadaje tylko do zasilania szybowca (bez "moto-"). I to chyba głównie odbiornika.
Zablokowane 9g serwo bierze np. 600-800mA, więc 3-4 serwa mogą zabić taki mniejszy kontaktron bo on nie wytrzyma prądowo.

Po drugie primo, ten styczek, a konkretnie jego "zawias" jest dość delikatny skoro byle lichy magnes go przeciąga na drugą stronę.
Co w przypadku przeciążenia w locie - nagła utrata sterowania?

Ogólnie - teoretycznie możliwe, praktycznie imho bez sensu.
Goldy wklejone w ściankę kadłuba znacznie lepsze jesli już koniecznie chcesz wyłączać model na ziemi bez otwierania go.

Albo robi się z goldów zamek do kabinki, wtedy zamknięcie kabinki włącza zasilanie :)

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 17:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 35
Lokalizacja: Nowy Sącz
Skończę model to jeszcze się zastanowię jak podłączać zasilanie.
Robię 3takie same szybowce równolegle więc nawet jeśli rozwiązanie z kontaktronem skończy się kraksą to zawsze zostaną jeszcze dwa modele na testy :mrgreen:

Czytałem kiedyś chyba w modelarzu że takie wyłączniki stosują np w modelach łodzi podwodnych ale domyślam się że może tam być zastosowany przekaźnik .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 17:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1382
Wiek: 66
Lokalizacja: Bestwinka
Bo w ten sposób najlepiej zrobić wodoszczelny wyłącznik. I to jest jedyny powód stosowania tego rozwiązania. Nie warto wyważać otwartych drzwi, stosuj sprawdzone rozwiązania, a unikniesz przykrych niespodzianek.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 20:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1913
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
Jak kontaktron i magnes to można tak spróbować, tyle że ten magnes musi mieć konkretne położenie bo inaczej nie zadziała. Miałem podobnie zrobione zabezpieczenie przed kradzieżą w 126p. Raz próbowali, ale nie odpalili, bo nikt nie wiedział gdzie magnes trza przyłożyć. Jaki mosfet to ktoś doradzi, dziś jest taka kosmiczna technologia że i 30A przełączyć bez chłodzenia to nie problem.
Załącznik:
Włącznik kontaktronowy.jpg
Włącznik kontaktronowy.jpg [ 19.85 KiB | Przeglądane 6603 razy ]
Jak coś popierniczyłem proszę poprawić.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 20:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1901
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Wychodzę z założenia że każda dodatkowa elektronika jest źródłem ew. dodatkowych awarii, i osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu zaproponowanego przez Osę. Dodatkowo - mając tak zrobiony wyłącznik - masz kontrolę nad porozłączanym zasilaniem w modelach, i zawsze możesz mieć coś w rodzaju skrzyneczki z haczykami na klucze (5 haczyków na 5 modeli) - w ten sposób wiesz czy wszystkie modele masz poodpinane od akusi.
Ponadto taki układ pozwoli Ci na wmontowanie TAKIEGO zabezpieczenia (wartość rezystorka obliczysz wg TEJ stronki).

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 21:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Lepciejsze juz jest rozwiazane z Jackiem sluchawkowym.
montujesz gniazdo w modelu - zaopatrujesz sie w 2 wtyki.
Jeden wtyk lutujesz jako kabel do ladowania (aby pasowal do ladowarki), drugi zostawiasz luzem bez kabli.
Podlaczenie wtyka z kablem daje mozliwosc ladowania (naturalnie ;) )
W czasie kiedy nie korzystasz z modelu wtykasz ten drugi wtyk - uklad sie rozlacza.
Nie wiem jakie prady to wytrzymuje ale widzialem u kolegi w 2 modelach - w aluli (male to takie ) ale rowniez w modelu pylona zboczowego 2 serwa HS82 mg - nigdy nie narzekal - zawsze sobie chwalil.
Gdzies mialem schemat - postaram sie poszukac ale to juz dawno dosc bylo wiec nie gwarantuje :/

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 23:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 42
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
http://www.vvsss.com/switchjack/index.html
takie cos
chyba zwia to power jack
zasada dzialania jak z glosnikami - jak podepniesz sluchawki to glosniki przestaja dzialac mniej wiecej ;)

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 21:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 35
Lokalizacja: Nowy Sącz
No też niezłe


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 21:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5835
Wiek: 47
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Mi najbardziej do gustu przypadł sposób Michała, kabinka jako włącznik zasilania. Coś takiego na pewno wykorzystam kiedyś... jak o tym nie zapomnę.

_________________
Lynx Oxy 4

Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kontaktron jako wyłącznik zasilania?
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 16:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 35
Lokalizacja: Nowy Sącz
Stanęło na tradycyjnym wypinaniu przewodu zasilającego bezpośrednio z odbiornika :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

67,257,982 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL