Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 07:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 1775
Wiek: 53
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Witajcie.
Mam takie pytanie: Taki pakiet jak na poniższej fotce, jakim prądem radzilibyscie ładować, aby było szybko i bezpiecznie dla Li-pola?
Załącznik:
IMG_20190419_071700.jpg
IMG_20190419_071700.jpg [ 1.21 MiB | Przeglądane 639 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 09:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 439
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Chcesz ładować szybciej niż 1C - czyli 8A?
Czasami nam zdarza się ładować prądem 2 - 2.5C - obowiązkowo z balanserem.
Technologia ogniw poszła mocno do przodu - głównie rozchodzi się o rezystancję wewnętrzną ogniw.
Myślę, że 10A bez problemu powinien łyknąć.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 12:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6786
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Standardowo 8A, a jak chcesz szybko, to jeżeli ładowarka daje radę sprawdziłbym nawet 12A ale pod dozorem i kontrolą organoleptyczną (temperatura, kształt).
Oczywista oczywistość, ze ładowanie tylko z balanserem.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 16:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2046
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Mam takie, spokojnie przyjmują na klatę 2C

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 19:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4530
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Kiedyś wklejałem linka do badań nad akumulatorami.
Wszystko powyzej 1C daje smutne trwałe efekty po czasie

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 20:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2046
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
utopia napisał(a):
Kiedyś wklejałem linka do badań nad akumulatorami.
Wszystko powyzej 1C daje smutne trwałe efekty po czasie
Ale rozumiem że wszytkie akumulatory, wszystkich typów, i wszystkich producentów?
Po prostu wszytkie?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 22:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 439
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Chyba pamiętam podobny artykuł. Traktował też o wpływie napięcia końcowego w procesie ładowania na żywotność ogniw. Problem jest tylko taki że on był sprzed wielu lat. Mam kolegów którzy z powodzeniem pakiety do racerów ładują 5 i 10c bez utraty właściwości. Ale to nie są byle jakie ogniwa tylko dedykowane.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 14:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4530
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Kazdy robi jak uważa. Zastanawiające jednak dlaczego w profesjonalnych elektronarzędziach nie ma 30czy 15minutowych ładowarek.
Swoją drogą znam wielu modelarzy ładujących 5C jednak oni rotują akumulatory w sezonie.Kilkadziesiat ostrych cykli i do ludu....

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 14:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2046
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Hilti może nie profesjonalne ale bateria 6s ładuje się pół godziny. Akumulatory mają już po 5 lat i ciągle mają się świetnie. Mało tego Hilti daje gwarancję na 50 000 cykli.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Ps przynajmniej tak było 5 lat temu.

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 20:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4530
Wiek: 48
Lokalizacja: Poznań
Oby nie trzeba było korzystać z tej gwarancji na 50.000cykli ;) .Zostały u nas tylko stare TE-5 na smyczy .Cały sprzet wymieniony na Milwaukee.
Gdyby istniały takie akumulatory to w smartfonie przy jednokrotnym ładowaniu na dobe żyły by 136lat ;). Najlepsze po 3latach juz wyraźnie słabiej trzymają dwa lata później są w wiekszosci wymienione na nowe

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 1775
Wiek: 53
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy i podpowiedzi. Dotychczas ladowalem 1A. Ale to trwało prawie pół dnia. Wojtek podpowiada, że 8A śmiało mogę mu zapakować i to w zasadzie mi wystarczy.
Moja wiedza w tym temacie jak widzicie jest znikoma. Bałem się mu zapakować więcej, ale widzę, że niepotrzebnie.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 07:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6786
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
8A spokojnie i bez kompleksów możesz mu pakować.

Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pakiet Lipol / ładowanie
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 09:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 439
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
JarekF napisał(a):
Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy i podpowiedzi. Dotychczas ladowalem 1A. Ale to trwało prawie pół dnia. Wojtek podpowiada, że 8A śmiało mogę mu zapakować i to w zasadzie mi wystarczy.
Moja wiedza w tym temacie jak widzicie jest znikoma. Bałem się mu zapakować więcej, ale widzę, że niepotrzebnie.


Musiałeś pomylić 1C z 1A.
1C dla tego pakietu to 8A. Czyli ładowanie w ok 1 godzinę.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

67,257,975 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL