Teraz jest wtorek, 17 września 2019, 02:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Napięcie
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 10:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 czerwca 2017, 22:31
Posty: 12
Wiek: 20
Lokalizacja: Jarocin
Witam, jestem nowy i mam błache pytanie. Czy napięcie baterii np. 11.6V Zmusza mnie do korzystania z serw, silnka itd przystosowanych do 10 i więcej V?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Napięcie
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 10:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6373
Wiek: 70
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli pytanie dotyczy FunBata, jak mniemam, to kupisz regulator do silnika z BEC, który ustala potrzebne Ci napięcie również dla serw.

(-)Przecinki.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano wtorek, 27 czerwca 2017, 12:04 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Napięcie
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 10:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5109
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Opowiadając na główne pytanie to jeszcze zależy w jakim układzie.

Jeden to taki gdzie napięcie z akumulatora idzie bezpośrednio do sterowania silnikami, serwami i odbiornikiem - napięcie użyte to zazwyczaj 6V (akumulator żelowy) a najczęstszy przykład modelu do łódka zanętowa. Należy zwrócić uwagę żeby odbiornik, serwa i silniki były przystosowane do 6V. Podobny układ gdzie zasilanie jest przekazywane bezpośrednio do serw i odbiornika to modele spalinowe jedyna różnica to wysokość napięcia gdyż 4x1,2V = 4,8 (NiMH, NiCd)
Niektórzy używają akumulatorów LiFe o jeszcze innym napięciu :)


Drugi układ (aktualnie najczęstszy) to taki gdzie stosujemy ESC i BEC (tu więcej: viewtopic.php?f=85&t=4193)
Załącznik:
FS6I90RHWUJV948.MEDIUM.jpg
FS6I90RHWUJV948.MEDIUM.jpg [ 63.71 KiB | Przeglądane 1538 razy ]


Tutaj całe napięcie z akumulatora jest wysyłane do silnika (np 3s) a do sterowania jest zmieniane na 5V przez układ BEC. I takie napięcie zasila serwa i odbiornik.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Napięcie
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 12:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 czerwca 2017, 22:31
Posty: 12
Wiek: 20
Lokalizacja: Jarocin
Dziękuję za odpowiedź. Cały problem wziął się z tego, że nie doczytałem co to BEC.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Napięcie
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 14:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2794
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Są regulatory z wbudowanym BEC/UBEC i te mają stabilizator napięcia 5V które jest "podawane" na wtyczce do sterowania regulatorem (podłączanej do odbiornika), ale są również regulatory "OPTO", i one nie posiadają takiego "ustrojstwa" i trzeba stosować "zewnętrzny" BEC/UBEC.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

68,810,836 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL