RcClub.eu
https://rcclub.eu/

Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornikiem
https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=63&t=11398
Strona 1 z 1

Autor:  Mastur [ poniedziałek, 4 stycznia 2021, 13:39 ]
Tytuł:  Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornikiem

Witam
Pytanko do lepiej poinformowanych, czy regulator obrotow np.HGLRC Forward FD50A 50A 2-6S BLHeli_32 zadziala z normalnym odbiornikiem np D8r II i na co zwracac uwage w opisie bo wg mojej wiedzy sygnaly z odbiornika rc to pwm a tam jakies dshoty itp. w tych nowych regulatorach.
Pozdrawiam

Autor:  Konrad_P [ poniedziałek, 4 stycznia 2021, 19:06 ]
Tytuł:  Re: Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornik

Ja latam już we wszystkich swoich modelach na tego typu regulatorach. https://www.ebay.com/itm/Flycolor-X-Cro ... SwExJfTfQT

Na początku miałem małe problemy ale były one związane z nieprawidłowym skonfigurowanie. Odkąd wyłączyłem opcję "negocjacji" nie mam już problemów. Uważam tego typu regulatory za jedne z najlepszych jak nie najlepsze na rynku.

Autor:  Mastur [ wtorek, 5 stycznia 2021, 17:43 ]
Tytuł:  Re: Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornik

Ok a tak po naszemu to o co chodzi w tych "negocjacjach" z regulatorem prund w wungla mu nie pasował?

Autor:  Konrad_P [ wtorek, 5 stycznia 2021, 17:55 ]
Tytuł:  Re: Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornik

Problem był w niezrozumieniu oraz przeoczeniu.
Wstawiam fotkę z ustawieniami.
Strzałkami czerwonymi zaznaczyłem newralgiczne (dla mnie) opcje które muszę przy każdym nowym regulatorze pamiętać aby tak ustawić.
Załącznik:
FlyColor50A-SetupNEW.png
FlyColor50A-SetupNEW.png [ 48.2 KiB | Przeglądane 813 razy ]

Pierwszy parametr czyli RAMPUP ja myślałem że trzeba dać na maksa i tak rozwaliłem przekładnię w silniku. To jest jak w zwykłych regulatorach soft start. Drugi Throttle Cal Enable miałem zaznaczone. Ja latam z takim dynksem który nazywa się ALTIS. On odcina silnik po 30s. I jak wylądowałem i nie przełączyłem pstryczka od silnika ze 100% na 0% i wyłączyłem zasilanie regulatora to po ponownym włączeniu zasilania wchodził w tryb defoult i konfiguracji. Tego nie umiałem na lotnisku przeskoczyć i zdarzyło mi się po jednym locie wrócić do domu.
Teraz już nie mam kompletnie żadnych problemów.

Ja tylko podpowiem że te regulatory nie mają radiatorów i się grzeją. Więc model musi mieć bardzo ale to bardzo dobre chłodzenie jeśli ma długi czas pracować albo trzeba dodać jakiś radiator.
U mnie nie ma problemu bo latam maksymalnie 30s a dwa to to że mam go lekko przewymiarowanego bo mam bodaj 60A a silnik bierze maksymalnie 35A.
Naprawdę bardzo polecam tego typu regulatory.

Autor:  Mastur [ środa, 6 stycznia 2021, 01:28 ]
Tytuł:  Re: Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornik

Ok, a programatorem ktorym laczysz sie z regulatorem to jest stlink, ftdi 232 czy moze zupelnie cos innego?

Autor:  Konrad_P [ środa, 6 stycznia 2021, 11:39 ]
Tytuł:  Re: Czy regulator od koptera zadziala z klasycznym odbiornik

Musisz sobie sprawić, niestety, coś takiego jak w tradycyjnych regulatorach nazywało się "programatorem"
W przypadku tych regulatorów kupiłem coś takiego co się nazywa Flight Controller. Jest ich sporo na rynku. Ja kupiłem stosunkowo drogi, bo tak mi podpowiedziano. Ponoć jest najlepszy, cokolwiek by to znaczyło, i niezawodny.
https://avifly.pl/pl/kontrolery-rc/matek-f411-mini-se
Tu masz do wyboru do koloru od 45 zł do 300,- :) https://www.banggood.com/de/search/flig ... llers.html

Potem sprawa jest już banalna. Ściągasz oprogramowanie ze strony https://drive.google.com/drive/folders/ ... 3aMBrNzCig
Instalujesz, odpalasz program. Potem podpinasz FC przez USB do kompa. Jak komputer rozpozna FC to wówczas podpinasz regulator do FC i zasilasz z pakietu regulator. Program rozpoznaje regulator i możesz bawić się w programowanie.
Skoro ja humanista ogarnąłem, no nie bez podpowiedzi, ale jednak ogarnąłem, to dla osoby technicznej to pikuś. OK, OK Pan Pikuś. :D

EDIT
Ale gdyby ci się nie chciało kupować FC a chciałbyś spróbować tych regulatorów to służę pomocą w zaprogramowaniu.
Bez zaprogramowania regulator w opcji defoult ma tylko bodaj hamulec nie zaprogramowany.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/