Teraz jest poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 17:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 385
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Mam takie pytanie do lepiej zorientowanych w temacie kolegów .
Kupiłem moduł WCZ i kilka odbiorników do pewnego projektu .

Załącznik:
DSCF0667.JPG
DSCF0667.JPG [ 320.8 KiB | Przeglądane 677 razy ]


Chciałbym zapytać co to za " ustrojstwo " na końcu anteny .
I drugie pytanie czy anteny w odbiornikach na zdjęciu można zastąpić pokazaną anteną na zdjęciu ( od taranisa ) .
Nadajniki są połno sprawne ( sprawdziłem ) .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 17:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2753
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To jest "nibyprzeciwwaga". Możesz zastąpić dowolną anteną na 2,4GHz, nawet taką PCB z laptopa.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 17:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1965
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Część aktywna anteny to ta nie mająca dodatkowej izolacji, zaś tulejka (owo pogrubienie na Twoich fotkach, którego brakuje na osobnej antence) to przeciwwaga mająca poprawiać skuteczność działania anteny. Nie wiem jak w antenach Taranisa, ale w Turnigy widziałem rozrzut w wymiarze części aktywnej sięgający 3-4mm - co niewątpliwie wpływało na pogorszenie parametrów. Spokojnie możesz używać anten Taranisa, choć lutowanie do płytki odbiornika może być męczące bo to cholernie drobne punkty..

Cheche - pisaliśmy równocześnie:D
Jeśli wybierasz się na Zlot mogę zabrać ze sobą przewody od anten wifi z laptopów - jeden taki przewód to kilka anten do odbiornika (tyle że trzeba pilnować długości części aktywnej).

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 18:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3568
Wiek: 69
Lokalizacja: Pabianice
Edek, licząca się część anteny to ten goły drut.... No, tak twierdzą kumaci w temacie...
Mnie osobiście mocno znudziło się lutowanie w Spektrum tych 3 cmetrowych wąsów, bo po każdym wglebieniu się dziadostwo urywało.
Pigteile rozwiązują sprawę, wystarczy wpiąć na pin.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 18:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2753
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Rumcajs napisał(a):
...lutowanie do płytki odbiornika może być męczące bo to cholernie drobne punkty...
Fakt, ja bym tego nie ogarnął (:)

Załącznik:
TR6A.jpg
TR6A.jpg [ 173.19 KiB | Przeglądane 656 razy ]


Ale można wlutować takie gniazdo U.FL, i mieć spokój raz na zawsze :D

Załącznik:
U_FL.jpg
U_FL.jpg [ 11 KiB | Przeglądane 655 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 19:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 385
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Artu ale gdzie je można kupić .

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 19:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2753
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Na znanym serwisie Alledrogo na przykład :) Lub w sklepie TME.eu. Słowo "klucz" U.FL SMD

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak wymienić antenę
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 20:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 184
Wiek: 41
Lokalizacja: Poznań
Takie antenki z przeciwwagą jak i takie gniazda można pozyskać z ruterów.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

68,367,626 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL