Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - manual
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 13:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Oto krótki opis jak w domowym zaciszu pozbyć się potworka czyli oryginalnego oprogramowania w aparaturze T9X i wgrać w jej miejsce oprogramowanie ER9X. Całe zadanie jest proste. Serio.

Sprowadza się to do podłączenia programatora USBasp do płyty głównej radia i wgrania oprogramowania. Żadna magiczna wiedza nie jest potrzebna. Z resztą sami oceńcie.

Będziemy potrzebować:
- 6 cienkich przewodów, najlepiej różnokolorowych, długość ok 10-15cm
- gniazdo 10pin do druku
Załącznik:
00_IMG_0560.JPG
00_IMG_0560.JPG [ 319.65 KiB | Przeglądane 12331 razy ]


- ok 3cm rurki termokurczliwej do zabezpieczenia pinów gniazda

- lutownicę (nie transformatorówkę)
- cynę

- programator USBASP
- przewód do niego

- śrubokręt gwiazdkę
- cienki pisak spirytusowy zwany często "do płyt CD"
- spirytus izopropylowy

I Część fizyczna.

Wszelkie naprawy sprzętu zawsze zaczynamy od odłączenia zasilania, w tym przypadku podobnie:
odłączamy i wyciągamy baterię
Załącznik:
01_IMG_0553.JPG
01_IMG_0553.JPG [ 276.64 KiB | Przeglądane 12331 razy ]


Następnie wyciągamy moduł radiowy. Gdyby coś poszło nie tak mamy pewność że go nie uszkodzimy.
Załącznik:
02_IMG_0556.JPG
02_IMG_0556.JPG [ 308.96 KiB | Przeglądane 12331 razy ]


Teraz odkręcamy 6 śrub mocujących obudowę, w zależności od wersji radia będą miały tę samą długość albo różną warto je ułożyć w taki sposób żeby potem trafiły do swoich oryginalnych otworów.
Załącznik:
03_IMG_0574.JPG
03_IMG_0574.JPG [ 319.88 KiB | Przeglądane 12331 razy ]

Załącznik:
04_IMG_0557.JPG
04_IMG_0557.JPG [ 136.78 KiB | Przeglądane 12331 razy ]


Po odkręceniu śrub możemy rozdzielić obudowę. Gdy ją uchylicie zobaczycie że obie części łączy wielożyłowy przewód który musimy odłączyć z oznaczonego gniazdka. Uwaga gdyż zazwyczaj wychodzi dość ciężko. Na stole przed sobą zostawiamy część z wielkim układem scalonym. Warto coś podłożyć pod aparaturę bo w takim położeniu opiera się na drążkach a musi stać nieruchomo i stabilnie.
Załącznik:
05_IMG_0558.JPG
05_IMG_0558.JPG [ 364.84 KiB | Przeglądane 12331 razy ]

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 13:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
II Lutujemy.

To najtrudniejsza część gdyż w środku nie ma zbyt dużo miejsca ale jeśli podzielicie ją na poniższe etapy to pójdzie gładko.

Najpierw przygotowujemy przewody z gniazdem 10pinowym. Docelowo całość zostanie w środku. Przewody zarabiamy obustronnie, jedną stronę ucinając bardzo krótko na 1-2mm. Dłuższą stronę lutujemy do gniazda.

Możemy lutować każdy przewód po kolei, czyli najpierw do gniazda a potem do płyty głównej ale tak jest duużo wolniej i trudniej i łatwiej się pomylić. Stąd różne kolory kabli żeby można było rozpoznać po ich kolorze. Wystarczy, że podmienicie nazwy kolorów na swoje w tym spisie oraz w kolejnym przy płycie głównej i nie będziecie musieli się zastanawiać co gdzie podłączyć :)

Od lewej mamy:
brązowo-zielony
pusty
biało-zielony
brązowy
żółto-brązowy
Załącznik:
06_IMG_0563.JPG
06_IMG_0563.JPG [ 315.02 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


ODWRACAMY:
pusty
pusty
pusty
biało-żółty
czerwono-niebieski
Załącznik:
07_IMG_0562.JPG
07_IMG_0562.JPG [ 297.07 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Na koniec warto założyć termokurczkę na końcówki żeby nam w środku jakiegoś zwarcia nie zrobiło :)
Załącznik:
08_IMG_0564.JPG
08_IMG_0564.JPG [ 267.36 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Oczywiście zamiast 10pinowego gniazda możemy użyć innego rozwiązania, przykład poniżej. To jeśli planujemy podpinać aparaturę częściej do komputera. Warto to rozważyć!
Załącznik:
09_port programowania t9x.jpg
09_port programowania t9x.jpg [ 148.2 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Kładziemy rozebraną aparaturę przed sobą. Interesują nas te srebrne kółeczka (pady). Teraz żeby sobie ułatwić sprawę i nie pomylić się w następnym kroku warto obrysować 6 z nich tak jak na wzorcu poniżej, wcześniej warto je przetrzeć spirytusem izopropylowym czyli popularnym "Kontaktem". Ułatwi nam to lutowanie do nich. Do aplikacji najlepsza są patyczki do czyszczenia uszu.
Załącznik:
10_IMG_0559.JPG
10_IMG_0559.JPG [ 378.73 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

Załącznik:
11_pady do lutowania.jpg
11_pady do lutowania.jpg [ 155.11 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Następnie na każdy z zaznaczonych padów nakładamy kulkę cyny - czyli ma być 6 kulek :)
Załącznik:
12_IMG_0565.JPG
12_IMG_0565.JPG [ 392.22 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Jeśli ktoś musi wiedzieć co jest pod każdą kulką to tu jest opis:
Załącznik:
13_programming-pins.jpg
13_programming-pins.jpg [ 80.97 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Czyli mamy zasilanie VCC+, MOSI, MISO, GND, SCK i RST - wszystkie piny potrzebne do zaprogramowania mikroprocesora.
Dla reszty mamy kolory:
Załącznik:
14_IMG_0567.JPG
14_IMG_0567.JPG [ 346.97 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Po lutowaniu warto przetrzeć te miejsca znów alkoholem - usuniecie ślady kalafoni. I teraz dla posiadaczy starszej wersji płyty głównej. Jeśli programowanie się nie powiedzie (opis będzie poniżej) i na 10000% macie wszystko dobrze podłączone - oznacza to, że macie starszy typ płyty głównej. W takim przypadku brązowy przewód czyli SCK lutujemy do 7 rezystora licząc od lewej. Jak na zdjęciu.
Załącznik:
15_IMG_0569.JPG
15_IMG_0569.JPG [ 314.3 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Teraz możemy wstępnie poskładać aparaturę czyli podłączyć jej "tył" do płyty głównej (ta długa wtyczka z którą walczyliśmy na początku) ale możemy też jej nie podłączać. Różnica jest taka że w następnym kroku gdy nie będziemy mieli "tyłu" aparatury podłączonej to w czasie gdy aparatura będzie podłączona do komputera za pomocą programatora będzie piskać alarmami - na nic to nie wpłynie, ot tak sobie powrzeszczy chwilę.
Gdy będzie złożona nie będzie piskać ale zawsze to większe obciążenie dla portu USB. Ja nie podłączam - wybór należy do Was.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 13:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Pozostaje więc podłączyć programator za pomocą przewodu i kolejna część gotowa - to już prawie koniec.
Załącznik:
20_IMG_0568.JPG
20_IMG_0568.JPG [ 290.95 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


III Wgrywamy i konfigurujemy.

Na tym etapie powinniśmy mieć zaistalowane sterowniki do programatora USBasp oraz przynajmniej raz sprawdzony w działaniu :)

Następnym krokiem jest ściągnięcie programu eePe. Służy on do wgrania nowego oprogramowania ale także do szybkiej edycji modeli i wszystkich ustawień aparatury a także do emulacji czy tworzenia kopii zapasowych ustawień modeli.

https://code.google.com/p/eepe/

Po ściągnieciu eePeInstall.zip rozpakowujemy go, utworzy się nam katalog eePeInstall
uruchamiamy: eePeInstall.exe

Po zainstalowaniu podłączamy programator do portu USB i uruchamiamy eePe.
Załącznik:
21_Schowek07.jpg
21_Schowek07.jpg [ 46.49 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Po pierwszym uruchomieniu program sprawdzi czy kiedykolwiek ściągaliśmy oprogramowanie dla aparatury i jeśli nie, lub jeśli ściągaliśmy już ale jest umieszczone nowsze zapyta nas czy chcemy je ściągnąć.
Odpowiadamy że tak, pojawi się pytanie o miejsce gdzie chcemy je zapisać. Ten plik zawiera CAŁE oprogramowanie aparatury. Warto mu zmienić nazwę z er9x.hex na taką z numerem wersji aktualna wersja stan na 11.02.2015 to r816
Załącznik:
22_Schowek10.jpg
22_Schowek10.jpg [ 63.73 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Teraz klikamy zaznaczoną ikonkę
Załącznik:
23_Schowek07.jpg
23_Schowek07.jpg [ 30.04 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


lub wybieramy tę samą opcję z menu
Załącznik:
24_Schowek09.jpg
24_Schowek09.jpg [ 119.78 KiB | Przeglądane 12328 razy ]


Rozpoczyna się proces programowania, zajmuje to dłuższą chwilę. Możecie go obserwować albo zobaczyć na moje zrzuty z progresu a w tym czasie posprzątać już lutownicę i cały ciężki sprzęt bo nie będą już potrzebne :)
Załącznik:
25_Schowek01.jpg
25_Schowek01.jpg [ 94.52 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

Załącznik:
26_Schowek02.jpg
26_Schowek02.jpg [ 116.06 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

Załącznik:
27_Schowek03.jpg
27_Schowek03.jpg [ 120.12 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

Załącznik:
28_Schowek04.jpg
28_Schowek04.jpg [ 135.65 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

Załącznik:
29_Schowek05.jpg
29_Schowek05.jpg [ 137.98 KiB | Przeglądane 12328 razy ]

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 13:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Załącznik:
30_Schowek06.jpg
30_Schowek06.jpg [ 9.87 KiB | Przeglądane 12327 razy ]

Oznajmia, że wszystko poszło gładko i macie już nowe oprogramowanie. Gratulacje! Zostało już niewiele do końca.

Teraz możemy już odłączyć programator od komputera i aparatury.
Dołączamy tył aparatury (ten wielożyłowy przewód z wtyczką).
Upychamy przewody i gniazdo programatora w środku aparatury.
Wsadzamy i podłączamy baterię.
Wsadzamy moduł radiowy.
Skręcamy 6 śrub - nie używajcie zbyt dużo siły gdyż bardzo łatwo je przekręcić!


Włączamy aparaturę - jako pierwszy zobaczymy komunikat "Błąd eeprom" nie martwimy się bo tak ma być tylko potwierdzamy przyciskiem MENU.

Wyłączamy aparaturę.
Włączamy aparaturę.

Teraz wykonujemy Kalibrację drążków i wszystkich przełączników.
Załącznik:
31_IMG_0571.JPG
31_IMG_0571.JPG [ 300.76 KiB | Przeglądane 12327 razy ]

Ta funkcja jest w Radio setup. Aparatura poprowadzi nas krok po kroku i powie co musimy zrobić.

Na tym etapie warto wykonać także Kalibrację wskazania ilości woltów w baterii.

Gdy wszystko skończymy wygląda to tak:
Załącznik:
32_IMG_0573.JPG
32_IMG_0573.JPG [ 304.19 KiB | Przeglądane 12327 razy ]

Pozostaje przeczytać i naumieć się wielkiego manuala o tym jak działa ER9X i do boju!

Powyższy opis to podstawowa zmiana ale można jeszcze dodać moduły rozszerzeń do aparatury (podświetlenie, gadaczkę, kartę pamięci, itd) albo wgrać specyficzną wersję oprogramowania T9X np z telemetrią Frsky. Powodzenia i gratulacje jeśli ktoś przeczytał całość ;)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 16:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 stycznia 2014, 17:39
Posty: 493
Wiek: 43
Lokalizacja: Konin
Dzięki serdeczne , to mnie zmotywuje, żeby to wreszcie zrobić :)

_________________
Roman.

Nie bój się spróbować czegoś nowego. Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 16:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jak to mówią: "Nie bój się spróbować czegoś nowego." ;)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 11 lutego 2015, 21:22 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5650
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
ja to zrobiłem już jakiś czas temu i tylko dlatego by mieć spowolnienie serw :)
Ale nie żałuję tego kroku. Co do instalacji gniazda to radzę jednak je wbudować na stałe bo jest sporo gotowych ustawień modeli w sieci i wystarczy je po prostu wgrać do pamięci, mają już ustawione miksery i inne bajery ;) i nie trzeba klikać na piechotę tylko ewentualnie korygować.

_________________
"... Żubr i pewność to dwa pojęcia które nie zawsze da się pogodzić przy tym poziomie dokumentacji..."
cyt. autor jędrek (pwm.org.pl)
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 17:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1722
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Hej
Działa wyśmienicie :D
Dziękuję
Pozdrawiam

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2015, 20:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Cieszę się :)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 16:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3457
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
Ale nie żałuję tego kroku.

Adaś,Ty prowokujesz dowcipy :evil:

Reszta w wiadomym dziale...

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 10:43 
Fajne miejsce na umieszczenie złącza ISP do programowania aparatury TGY9X:

Obrazek

Obrazek


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 13:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 329
Wiek: 70
Lokalizacja: Olsztyn
Witam

Wszyscy zmieniają soft to i ja spróbowałem , ale niestety z kiepskim skutkiem .
Wrodzona tępota się kłania .
Mam taki problem ;
Polutowałem wszystko według opisu .
Po wpisaniu programu pokazują mi się następne komunikaty ;

Załącznik:
zzzz.png
zzzz.png [ 71.66 KiB | Przeglądane 11969 razy ]


Załącznik:
zzzzz.jpg
zzzzz.jpg [ 126.24 KiB | Przeglądane 11969 razy ]


Załącznik:
zzzzzz.jpg
zzzzzz.jpg [ 66.23 KiB | Przeglądane 11969 razy ]


Serdecznie proszę o pomoc .

Pozdrowienia Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 21:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1722
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Miałem u siebie podobny problem
Pomogło wykonanie operacji odczytania aktualnego oprogramowania
A dopiero potem wgranie nowego

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 21:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To nie to.
Programatorowi brakuje sterowników - widać na 2 zrzucie ekranu lub nie jest to USBasp.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 14:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 329
Wiek: 70
Lokalizacja: Olsztyn
Ja też uważam że brak sterowników ale nie wiem jakich .
Programator mam taki ;

Załącznik:
100_3862.JPG
100_3862.JPG [ 268.54 KiB | Przeglądane 11901 razy ]


Po podłączeniu pali się tylko czerwona dioda , i to obojętnie czy jest podłączony nadajnik czy nie .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 16:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jaki masz system operacyjny w komputerze? I w której wersji? Np Windows XP z SP3, itp

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 17:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 329
Wiek: 70
Lokalizacja: Olsztyn
System windows 7

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 19:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4695
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Spróbuj tych: http://www.fischl.de/usbasp/usbasp-windriver.2011-05-28.zip

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 13:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 października 2013, 08:04
Posty: 55
Wiek: 56
Lokalizacja: Zamość
U mnie pod siódemką śmiga aż miło :)
zamiast gniazda zamontowałem wtyk 10 z kablem. Wsadziłem to w komorze baterii, przewód jest dłuższy wyciągam go na zewnątrz do programowania.
A oprogramowanie naprawdę warto zaktualizować gwarantuję iż nie wrócicie do poprzedniej oryginalnej wersji

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 września 2010, 18:21
Posty: 212
Wiek: 41
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Witam po zmianie softu mam problem z kalibracją drążków.
Po kalibracji wszystko jest ok ale po wyłączeniu aparatury kalibracja się rozjeżdża szczególnie na lewym drążku.
Proszę o pomoc czy to wina drążka (potencjometru) czy softu miał ktoś podobny problem?
Pozdrawiam

_________________
Kawasaki Ki-61 Hien,ST Model FOX,Mustang P-51 d,Easy Glider,Okręt podwodny projektu 941 Typhoon.
Sanwa RDS8000 na FRsky,Turnigy 9X Frsky.

---FLASH27--- Budujemy,latamy,rozbijamy,sklejamy, kupujemy nowy pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

61,635,566 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL