Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 13:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Dzisiaj odcinek poświęcony telemetrii FrSky w ER9X. Przypomnijmy od początku jakie są opcje.

I Możliwości - więcej szczegółów o poszczególnych elementach znajdziecie w wątku Frsky - zdjęcie rodzinne czyli zestawienie całego systemu

1. Jeśli mamy nadajnik Frsky DHT-U to nie musimy nic wgrywać do radia ani wprowadzać dodatkowych modyfikacji. Telemetria będzie wyświetlana na tym ekraniku. Można również zaprogramować alarmy. Oczywiście ekranik nie gada ludzkim głosem.
Obrazek

2. Jeśli mamy moduł nadajnika serii DJT, DFT lub XJT to mamy trzy sposoby na talemetrię.
Obrazek

A. Nie modyfikujemy radia, wgrywamy podstawowy wsad a do modułu podłączamy wyświetlacz zewnętrzny (FLD-02 lub FLD-01)
Obrazek

B. Nie modyfikujemy radia, wgrywamy podstawowy wsad a do modułu podłączamy BlueTooth a dane odbieramy w telefonie czy tablecie - temat doskonale opisany przez Grześka:
http://rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=9366

C. Modyfikujemy radio, wgrywamy wsad w nazwie ze słowem Frsky - jako, że te moduły mają wyjście danych telemetrii na zewnątrz obudowy (z tyłu) to mamy znów 2 opcje:
- wyprowadzić na zewnątrz obudowy 3 przewody (Rx,Tx,Gnd) i podłączyć je do modułu:
Obrazek

- przerobić jeszcze dodatkowo moduł Frsky w środku tak żeby dane wysyłał po pinach wewnątrz obudowy radia 9X - opis tych modyfikacji będzie dalej


3. Jeśli mamy moduł nadajnika serii DHT to modyfikujemy radio i wgrywamy wsad w nazwie ze słowem Frsky.
Obrazek
Ten moduł wymaga najwięcej modyfikacji, gdyż musimy gdzieś przyczepić antenę (np w miejsce starej). Musimy gdzieś wyprowadzić 3pozycyjny przełącznik trybów pracy a także musimy wyprowadzić na zewnątrz diodę pokazującą status wraz z przyciskiem do bindowania. Oczywiście oprócz tych przeróbek konieczne będzie podłączenie samej telemetrii i sygnału PPM.

II Niezbędne modyfikacje radia
Opiszę je na przykładzie podłączania DHT, ale mają one również zastosowanie z modułami serii DJT, DFT lub XJT

Potrzebne będą:
- cieniutkie przewody
- oporniki 2x 220Ω
Załącznik:
220om_czerwony_czerwony_brazowy.jpg
220om_czerwony_czerwony_brazowy.jpg [ 33.62 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

- opornik 1x 470Ω
Załącznik:
470om_zolty_fioletowy_brazowy.jpg
470om_zolty_fioletowy_brazowy.jpg [ 33.03 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

- moduł max3232
Załącznik:
Schowek09.jpg
Schowek09.jpg [ 76.23 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

Ja moduły kupuję na Allegro u marcz1510 gdyż mam je sprawdzone, że nie palą się przy 5V zasilnia. Jest taki numer z tymi modułami, że w zależności od użytych kondensatorów można je zasilać 5V lub 3,3V - zainteresowanych pracą doktorską odsyłam do data sheeta.
- rurka termokurczliwa

Jeśli mamy już ogarnięty montaż anteny, diody i przełącznika to podłączamy sygnał i zasilanie modułu, w taki sposób:
Załącznik:
DSCN0218.JPG
DSCN0218.JPG [ 313.78 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

To tak dla przypomnienia :D

2. Wylutowanie oporników
Załącznik:
IMG_3968s.jpg
IMG_3968s.jpg [ 360.62 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

Przewody, które tu widać są do podłączania programatora USBasp. Wylutowywujemy 2 skrajne lewe oporniki. Pamiętajcie, żeby nie używać lutownicy transformatorowej do tego, oraz żeby nałożyć sporo nowej cyny, gdyż to chińskie lutowie zazwyczaj dziwnie reaguje na próby odlutowania.

3. Wlutowanie nowych oporników bezpośrednio do procesora

Załącznik:
IMG_3970s.jpg
IMG_3970s.jpg [ 332.82 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

2 sztuki opornikow 220, przycinamy, lutując obustronnie przewody
Załącznik:
IMG_3972s.jpg
IMG_3972s.jpg [ 152.65 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

Załącznik:
IMG_3973s.jpg
IMG_3973s.jpg [ 335.91 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

Zakładamy termokurczkę
Załącznik:
IMG_3975s.jpg
IMG_3975s.jpg [ 307.42 KiB | Przeglądane 3193 razy ]

I najtrudniejsza część z całego zadania, przylutowanie ich do 2 nóżek mikroprocesora, licząc od lewej 7 i 8. Jak widzicie dobrze jest sobie to miejsce wcześniej zaznaczyć pisaczkiem. Następnie nanieść trochę cyny na nóżki by na końcu trochę podgrzać i przewody ładnie siądą na swoim miejscu. Oglądamy to wszystko pod lupką żeby nie było żadnych zwarć :nieufny:
Załącznik:
IMG_3976bs.jpg
IMG_3976bs.jpg [ 203.31 KiB | Przeglądane 3193 razy ]


c.d.n. gdyż na raz nie można dodać więcej niż 10 zdjęć :twisted:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 15:03 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3305
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Zwiększyłem limit załączników do... stu :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 15:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
O fajnie, będzie teraz łatwiej.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 16:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
I kontynuacja...

Żeby nie było niedomówień gdzie je przylutować:
Załącznik:
IMG_3976s.jpg
IMG_3976s.jpg [ 386.85 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

Tak to ma wyglądać. Oczywiście długość przewodów należy dobrać do swoich upodobań. Niektórzy robią je ekstremalnie krótkie montując obydwa rezystory na mikroprocesorze, itd Ja rezystory przyklejam klejem na gorąco do płytki w miejscach gdzie już nie ma żadnych innych elementów - stąd ta długość.
Załącznik:
IMG_3979.jpg
IMG_3979.jpg [ 391.73 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

I zbliżenie na miejsce montażu. Tu kiedyś mieszkały oporniki (przed eksmisją). Czyli dolne miejsce po rezystorze. Miejsce po lewej idzie nóżki nr 8, miejsce po prawej do nóżki uC nr 7. Potem będzie jeszcze schemat podłączenia całości.
Załącznik:
IMG_3977.jpg
IMG_3977.jpg [ 189.76 KiB | Przeglądane 3159 razy ]


Powyższe połączenie załatwia nam sprawę niedziałających przełączników. Gdyż jeśli wgracie wsad w wersji Frsky a nie zrobicie powyżej opisanej modyfikacji zobaczycie taki ekran
Załącznik:
IMG_3980.jpg
IMG_3980.jpg [ 215.25 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

To te przełączniki, AIL po prawej:
Załącznik:
IMG_3982s.jpg
IMG_3982s.jpg [ 258 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

i THR z tyłu:
Załącznik:
IMG_3983s.jpg
IMG_3983s.jpg [ 233.72 KiB | Przeglądane 3159 razy ]


Od teraz znów można latać, co prawda dalej nie ma telemetrii ale przynajniej radio będzie działać jak dawniej - wszystkie przełączniki są znów sprawne.
Do pełni szczęścia brakuje tylko paru lutowań.


4. Podłączenie modułu DHT z MAX3232 i płytą radia
Załącznik:
schemat.jpg
schemat.jpg [ 197.4 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

Pomiędzy modułem DHT a MAX3232 wystarczą 2 przewody (Rx i Tx) gdyż Gnd mamy już podłączony w ramach poprzedniego połączenia z sygnałem PPM. Oczywiście można je sobie dodatkowo podłączyć.
Te 2 przewody warto podłączyć na wtyczce żeby utrzymać funkcjonalność rozbierania radia i dzielenia go na pół. Jeśli je przylutujecie do modułu DHT - radia nie będzie można "podzielić" na dwie części.

Druga strona czyli MAX3232 i radio to w sumie 4 przewody: zasilanie oraz znów Rx i Tx. Przewody lutujemy w miejsce usuniętych oporników tylko tym razem "na górze" (bo na dole lutowaliśmy już 2x rezystory). Można też się podlutować do padów, które tam są ale jeśli macie wlutowane połączenie do programatora to te pady są już zajęte, stąd pomysł lutowania przewodów do miejsc po opornikach. Obydwie metody będą działać tak samo.

Sam moduł MAX3232 warto zabezpieczyć koszulką termokurczliwą żeby przypadkiem czegoś nie zwarł. Zdjęcie na chwilę przed nałożeniem koszulki :D
Załącznik:
IMG_4002s.jpg
IMG_4002s.jpg [ 333 KiB | Przeglądane 3159 razy ]


Na koniec jeśli używamy modułu DHT to mamy z tyłu radia odsłoniete piny, warto więc pomyśleć nad drukowaną przykrywką
http://www.thingiverse.com/thing:2059037
Obrazek

Jeśli wszystko zrobiliście dobrze zobaczycie między innymi taki ekran
Załącznik:
IMG_3990s.jpg
IMG_3990s.jpg [ 140.18 KiB | Przeglądane 3159 razy ]

Pozostaje więc za pomocą eepe poustawiać sobie parametry tak żeby zgadzały się z tymi zmierzonymi w samolocie.

Jak widzicie nie jest to trudne - powodzenia przy modyfikacjach.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 16:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 50
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Ellipsis napisał(a):

Jak widzicie nie jest to trudne - powodzenia przy modyfikacjach.


Nom, jak się czyta to wszystko jest prościutkie, o tak! :roll:
Zakupiłem Variometr do mojego szybowca, taki z HK, jako że model jest podłej postury, zanabyłem też mały odbiornik FrSkyD4RII. Znalazłem w sieci takie oto obrazki:
Wszystko działa, no prawie działa, wyświetla wysokość, opadanie-wznoszenie ale nie ma bipczyka :( no jak tu patrzeć w górę na model i na wyświetlacz jednocześnie???


Załączniki:
DSCN1713.jpg
DSCN1713.jpg [ 293.44 KiB | Przeglądane 3063 razy ]
800px-OptionC.png
800px-OptionC.png [ 132.75 KiB | Przeglądane 3063 razy ]
800px-OptionA.jpg
800px-OptionA.jpg [ 30.53 KiB | Przeglądane 3063 razy ]

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 50
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Dziędobry

Zakupiłem odbiornik D8R XP, podłączyłem wariometr wedle instrukcji i tak samo jak wyżej, wskazuje wysokość, opadanie-wznoszenie ale nie ma sygnału dzwiękowego, co zrobiłem nie tak?

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 13:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Czyli podłączyłeś nie jako wariometr a jako dowolne urządzenie do wejścia Analog. Żeby cokolwiek usłyszeć musiałbyś przeliczyć wysokość na wolty a potem ustawić alarm dla kanału Analog na te wolty. Nie będzie jednak to, to czego szukasz. Będziesz miał tylko alarm mówiący, że np przekroczyłeś 679m
A jak sądzę chcesz mieć wariometr czyli zmienną modulację pikania w zależności od opadania/wznoszenia. Tak jak pisałem Ci w mejlu potrzebujesz hub'a

http://www.banggood.com/Frsky-FSH-01-Telemetry-Sensor-Hub-p-1052238.html?p=WQ230911983820130156

Obrazek

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 18:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Witam, chciałem wgrać nowy soft i coś mi nie idzie, po załączeniu eepe wyskakuje mi taki komunikat nie można sprawdzić czy są aktualizacje, o co może chodzić ?

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 20:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Zmieniła się strona projektu więc starsza wersja eepe nie pobierze aktualizacji.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 06:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
A gdzie znajdę nowszą wersję bo szukam ale jakoś nie mogę znaleźć :(

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 08:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
http://er9x.com/

Najnowsza wersja na Windows to 421 z datą wydania 21 Nov 2016

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 20:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Panowie po wgraniu nowego oprogramowania mam nietypowy problem, oprogramowanie wgrało się prawidłowo, po uruchomieniu też przez chwilę było ok, a teraz jest jakiś problem z wyświetlaczem, raz się włącza a nieraz nie, czasem pomoże pomachanie drążkami i pstrykanie przełącznikami, wtedy się włącza. aparatura pracuje cały czas nie zależnie od tego czy na wyświetlaczu pojawiają się opcje czy jest zupełnie czysty, co może być przyczyną takiego stanu, przed wgraniem softu wszystko było ok.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 20:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A dodawałeś podświetlenie?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 21:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Nie

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 22:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To może wyciągnij taśmę:
Obrazek

I wyczyść styki alkoholem
Obrazek

Przy okazji zobacz czy nie jest gdzieś ta taśma załamana.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2017, 22:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Ok jutro powalczę z tym.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 15:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Już mi ręce opadają, teraz z wyświetlaczem robi się tak https://www.youtube.com/watch?v=FGhKeEY ... e=youtu.be najpierw normalnie pojawia się napis a potem wyświetlacz ciemnieje, pod kątem widać że wyświetla wszystko ''prawidłowo'', do tego próbowałem jeszcze raz wgrać oprogramowanie ale już nie chce się wgrać, wywala błąd połączenia z procesorem :cry:

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 22:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1465
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
A próbowałeś w ustawieniach zmienić kontrast ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2017, 15:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 38
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Ok sprawa załatwiona, problemem była prawdopodobnie wersja softu, chyba po setnej próbie wgrania, jakoś załapało i udało się wgrać inną wersje i teraz śmiga aż miło :D . Jeśli wszystko idzie dobrze i mamy odpowiednie USBasp to samo wgranie nowego oprogramowania jest całkiem proste, choć u mnie nie obyło się bez przygód :) i myślę że cała wina leży w USBasp, przez to te problemy bo po wgraniu pierwszego oprogramowania, za nic nie chciała się wgrać inna wersja.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 9 maja 2018, 10:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2018, 12:20
Posty: 2
Wiek: 37
Lokalizacja: Kwidzyn
Mam pytanie, czy taki USBasp z allegro da rade wgrać nowe oprogramowanie. Chciałbym po kilku latach powrócić do używania tg9x
http://allegro.pl/programator-isp-usbasp-atmel-avr-tasma-win7-x64-i5395787383.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

61,591,670 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL