Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 14:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jak sprawdzasz rozjechanie kalibracji w lewym drążku? :nieufny:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 06:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 września 2010, 18:21
Posty: 212
Wiek: 41
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Po wlaczeniu aparatury pisze ze gaz nie jest na zero a fizycznie jest na zero. Nastepnie na wyswietlaczu widac ze pozycja drazka gazu jest inna. Czasami na prawej manetce nie ma srodka tylko lekko przesuniete do gory.

_________________
Kawasaki Ki-61 Hien,ST Model FOX,Mustang P-51 d,Easy Glider,Okręt podwodny projektu 941 Typhoon.
Sanwa RDS8000 na FRsky,Turnigy 9X Frsky.

---FLASH27--- Budujemy,latamy,rozbijamy,sklejamy, kupujemy nowy pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 08:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jeśli na poprzednim sofcie nie było takich objawów to raczej nie potencjometry drązków, chociaż jeśli masz rozebraną aparaturę to warto je przepryskać alkoholem izopropylowym i poruszać trochę.

Co do programu, to wyczyść EEPROM, wgraj soft ponownie oraz zrób kalibrację.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 18:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 września 2010, 18:21
Posty: 212
Wiek: 41
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Dzięki za podpowiedz wyczyszczę potencjometry bo kalibracja pomaga ale problem powraca.
Można gdzieś poczytać co jest w kojonych wersjach softu?.

_________________
Kawasaki Ki-61 Hien,ST Model FOX,Mustang P-51 d,Easy Glider,Okręt podwodny projektu 941 Typhoon.
Sanwa RDS8000 na FRsky,Turnigy 9X Frsky.

---FLASH27--- Budujemy,latamy,rozbijamy,sklejamy, kupujemy nowy pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2015, 19:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Na stronie projektu są szczegółowe opisy każdej wersji. Najczęściej warto mieć najnowszą.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2015, 00:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 września 2010, 18:21
Posty: 212
Wiek: 41
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wgrałem najnowszy soft i na razie widzę zdecydowaną poprawę.
Dzięki za pomoc.

_________________
Kawasaki Ki-61 Hien,ST Model FOX,Mustang P-51 d,Easy Glider,Okręt podwodny projektu 941 Typhoon.
Sanwa RDS8000 na FRsky,Turnigy 9X Frsky.

---FLASH27--- Budujemy,latamy,rozbijamy,sklejamy, kupujemy nowy pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 21:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 stycznia 2016, 13:41
Posty: 3
Wiek: 34
Lokalizacja: Kościan
Potrzebuję pomocy przy wgraniu softu er9x do 9xr. Po podłączeniu t9xr przez usbasp i próbie wgrania softu przez eepe radio się resetuje i pojawia się komunikat o błędzie:

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9702
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.

Co to jest, dlaczego to jest i co z tym zrobić?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 22:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 992
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
To jest pewnie sygnatura chipu ATMega 128. Należy sprawdzić czy tak jest rzeczywiście (w sensie - otworzyć nadajnik i obejrzeć scalak) i wgrać właściwy firmware.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2016, 19:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 stycznia 2016, 13:41
Posty: 3
Wiek: 34
Lokalizacja: Kościan
Nadajnik właśnie rozkręciłem. Faktycznie opisany Atmega128A. Przystępuję do próby wgrania na odpowiedni chip.
Dzięki.

Edit:
Nie bez problemów ale udało się w końcu wgrać er9x. Poszło dopiero jak przestawiłem procesor, mcu oraz soft 128.
Dzięki za pomoc


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 19:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 50
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Ratunku, help, hilfe!
Nie radzę sobie z wgraniem wersji ER9X, jakieś komunikaty mi pokazuje ale nie znam mandaryńskiego...


Załączniki:
Komentarz: Taki mam programator
programator-isp-usbasp-51-tasma.jpg
programator-isp-usbasp-51-tasma.jpg [ 82.39 KiB | Przeglądane 4586 razy ]
Zrzut ekranu 2016-08-01 20.05.15.png
Zrzut ekranu 2016-08-01 20.05.15.png [ 119.57 KiB | Przeglądane 4586 razy ]

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 09:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Programator, który masz posiada stary firmware (oprogramowanie wewnętrzne) i przez to nie może dogadać się z procesorem. Żeby wgrać nowe oprogramowanie do programatora trzeba mieć drugi programator :)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 10:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 992
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Albo Arduino, oidp można wykorzystać Arduino jako programator ISP.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 18:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 50
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Ellipsis napisał(a):
Programator, który masz posiada stary firmware (oprogramowanie wewnętrzne) i przez to nie może dogadać się z procesorem. Żeby wgrać nowe oprogramowanie do programatora trzeba mieć drugi programator :)


Super :D Jak widze, nie wszystko sie nadaje co niebieskie :shock: Będziesz tak uprzejmy Hubercie i podasz linka gdzie, jaki programator mam kupić?

MiQ27 napisał(a):
Albo Arduino, oidp można wykorzystać Arduino jako programator ISP.

Niby litery polskie, a po mandaryńsku napisałeś :opad: nie no, bez urazy, wiem że to ja jestem średnio rozgarnięty :mrgreen:

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 19:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 992
Wiek: 49
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Obrazek

Rozumiem, że nie masz Arduino :lol:
To taka płytka z procesorem, którą można zaprogramować do robienia różnych rzeczy.
Ale jak nie rozumiesz "mandaryńskiego" ;) to zdecydowanie bezpieczniej będzie Ci kupić nowy programator.
Albo zamiast kupować nowy, lepiej znajdź kogoś kto Ci przeprogramuje ten co masz i przy okazji pomoże z zaprogramowaniem radia.

ACZKOLWIEK mam wrażenie, że Twój programator może być OK. To jest standardowy USB ASP. Ja mam podobny, tez wcale nie nowy, i nie miałem problemów.
Tylko po pierwsze primo sprawdź, czy jest ustawiony na 5V. To może nie być takie oczywiste :)

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 09:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Problem z firmware jest o tyle dziwny że "najnowszy" ma już 5 lat. Z niewyjaśnionych przyczyn producenci ładują jednak starszą wersję, która ma problem z negocjacją prędkości SCK. Czasami udaje się to obejść używając zamiast epee jakiegoś innego oprogramowania do wrzucenia programu do aparatury, na przykład rodzimego mkAVRCalculator, czy po prostu avrdude.

Może więc warto spróbować pójść w tę stronę.

Co do wyboru programatora wśród sprzedawanych - ciężko powiedzieć, który jest dobry, bo tego po prostu nie widać a bazowanie na opisach najczęściej się nie sprawdza.

Jeśli masz komputer z portem LPT to można z paru elementów zbudować programator ISP jakich kiedyś używało się na co dzień.

Czyli masz takie opcje:
- próba za pomocą avrdude lub innego programu do wgrywania wsadów procesora
- podjechanie do kogoś kto ogarnia mandaryński
- zbudowanie programatora LPT
- wykorzystanie Arduino jako programatora

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 10:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 50
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Ellipsis napisał(a):
Problem z firmware jest o tyle dziwny że "najnowszy" ma już 5 lat. Z niewyjaśnionych przyczyn producenci ładują jednak starszą wersję, która ma problem z negocjacją prędkości SCK. Czasami udaje się to obejść używając zamiast epee jakiegoś innego oprogramowania do wrzucenia programu do aparatury, na przykład rodzimego mkAVRCalculator, czy po prostu avrdude.

Może więc warto spróbować pójść w tę stronę.

Co do wyboru programatora wśród sprzedawanych - ciężko powiedzieć, który jest dobry, bo tego po prostu nie widać a bazowanie na opisach najczęściej się nie sprawdza.

Jeśli masz komputer z portem LPT to można z paru elementów zbudować programator ISP jakich kiedyś używało się na co dzień.

Czyli masz takie opcje:
- próba za pomocą avrdude lub innego programu do wgrywania wsadów procesora
- podjechanie do kogoś kto ogarnia mandaryński
- zbudowanie programatora LPT
- wykorzystanie Arduino jako programatora


Dziękuję wszystkim za dobre rady, z opisu miało być pięknie łatwo i przyjemnie :lol: wyjszło jak zwykle :( cóż, pozostaje zakup nowego radyjka z odpowiednim oprogramowaniem i koniecznie stoperan na wstrzymanie :lol:
I jeszcze gumiany młotek do wybijania różnych pomysłów :mrgreen:

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 11:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Oj tam, oj tam. Dodam jeszcze jedną opcję koło ratunkowe.

Wsadź do koperty i wyślij, przeprogramuje Ci go i odeślę. Reszta na priv.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 19:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 lutego 2013, 21:05
Posty: 112
Wiek: 37
Lokalizacja: Pruszków
Ellipsis Dzięki wielkie za ten tutorial!! Soft wgrany. Obecnie wygląda takObrazek . Tylko mam pytanie, u mnie nic nie piszczało, pykało mimo, że tył był odłączony. Teraz pytanie, czy mimo wszystko, lepiej rozkręcać tył aparatury i odłączać? Nie chciałbym uwalić USB w nowym komputerze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 20:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Na etapie pierwszego wgrywania nie ma większego znaczenia czy obydwie połówki aparatury są połączone gdyż jesteś podłączony bezpośrednio do procesora. Jednak gdy mamy je połączone lepiej widać czy wszystko idzie OK bo mamy na przykład wyświetlacz.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2017, 15:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4689
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Ostatnimi czasy pojawiło się parę pytań odnośnie wgrywania ER9X; te powielajace się zebrałem w nowy mały opis.
Żeby wgrać odpowiednie oprogramowanie do aparatury trzeba najpierw wiedzieć jaki mamy w niej procesor po to, by dobrać odpowiedni plik do wgrania tzw wsad.
Sposobów na jego poznanie jest parę. Najłatwiej przeczytać napisy z samego procesora (tu Atmega64):
Obrazek
Żeby poprawić widoczność napisów na procesorze możecie przetrzeć go śliną :) Serio.
Bywa też, że Chińczyk napisał tam wszystko oprócz właśnie modelu i wtedy jeśli metoda organoleptyczna zawiodła można to sprawdzić za pomocą programatora USBASP i odpowiedniego programu.
Oczywiście takich programów jest sporo ale ja od wielu lat używam naszego rodzimego mkAVRCalculator co podkreślam gdyż fajnym programem jest.
http://www.atnel.pl/mkavrcalculator.html
Po podłączeniu klikamy ten duży żółty przycisk i czekamy na wynik:
Załącznik:
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg [ 114.57 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

A tak wygląda wynik:
Załącznik:
Schowek03.jpg
Schowek03.jpg [ 108.23 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

Czyli podłączona aparatura ma procesor Atmega128 (M128).

Generalnie możecie spodziewać się następujących procesorów:
M64 czyli mega64 czyli atmega64
M128 czyli mega128 czyli atmega128, itd, itp
M328p
M88
M1281
M2561

Jeśli już wiemy jaki mamy procesor należy to ustawić w eePe w 2 miejscach:
Załącznik:
Schowek11.jpg
Schowek11.jpg [ 113.82 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

Załącznik:
Schowek12.jpg
Schowek12.jpg [ 113.58 KiB | Przeglądane 3141 razy ]


I teraz dobrać odpowiedni wsad ze strony http://www.er9x.com/
Załącznik:
Schowek04.jpg
Schowek04.jpg [ 156.77 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

W moim przykładzie mam atmegę128. Patrząc na powyższą tabelkę są do niej tylko 2 wsady - a jeden opisany jako german. Jako że dziadek w Wehrmacht nie był to wybieram tę pierwszą.
Mega128 jest prostym przykładem gdyż jest mało wersji wsadu. Załóżmy więc, że mój procesor to M64.
Tu wybór jest większy bo mam już (oprócz niemca i francuza) do wyboru wersję z nazwą Frsky oraz wersję Frsky z "serial voice"
Załącznik:
Schowek10.jpg
Schowek10.jpg [ 121.09 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

Dodatkowo, co nie wynika w prosty sposób z tej tabelki - mogę wybrać również pierwszy plik nazwany er9x standard.
Jeśli w nazwie wsadu występuje słowo Frsky oznacza to, że ta wersja umie obsługiwać telemetrię Frsky i dodatkowo oznacza to, że będziemy musieli przerobić fizycznie radio!
Czyli jeśli macie moduł Frsky (nie ważne który) ale NIE CHCECIE widzieć telemetrii na ekranie radia nie wybieracie wersji Frsky a standard.

No i teraz odezwą się Ci, którzy mają procesor np M128 i powiedzą, że dla nich jest przecież tylko wersja z nazwą Frsky a oni nie chcą przerabiać radia a tylko używać Frsky jako toru rc. I co teraz?!

Te różnice wynikają z wielkości miejsca w pamięci procesorów. M64 jest mniejszy dlatego są różne wersje dla takich, którzy nie chcą widzieć telemetrii na ekranie i nie chcą przerabiać radia, a inna dla takich, którzy chcą przerabiać radio i chcą mieć telemetrię na ekranie.
M128 jest większym procesorem i ma więcej miejsca - dlatego jest tylko 1 plik, który umie obsłużyć radio przerobione lub radio nieprzerobione a zmienia się to już po instalacji w ustawieniach eePe:
Załącznik:
Schowek05.jpg
Schowek05.jpg [ 281.55 KiB | Przeglądane 3141 razy ]

Załącznik:
Schowek06.jpg
Schowek06.jpg [ 280.69 KiB | Przeglądane 3141 razy ]


Po zaznaczeniu ptaszka aparatura będzie próbowała skorzystać z radia w przerobiony sposób, więc jeśli nie zrobiliście tej przeróbki radio będzie działało źle. Jak również jeśli przerobiliście radio ale nie zaznaczycie ptaszka tutaj to nie będzie Wam działał przełącznik THR oraz AIL.

(prawdopodobnie c.d.n. o tym jak ciąć radio w środku)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

61,591,587 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL