Teraz jest niedziela, 8 grudnia 2019, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 21:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Witam
Zakupilem do taranisa modul nadawczy flysky z telemetria o takie cudo:https://www.banggood.com/Flysky-FS-RM003-Transmitter-Module-Compatible-AFHDS-2A-For-FS-TH9X-Transmitter-p-1194145.html
Po niewielkich korektach mlotkiem i przecinakiem udalo sie to wsadzic w gniazdo taranisa, taranis ma za dlugie piny i trzeba rozebrac modul nadawczy i podpilowac ograniczniki w obudowie zeby plytka sie odsadzila i obudowa siadla na swoje miejsce.

Modul uruchomilem po ppm , jednak chcial bym telemetrie z poziomem sygnalu radiowego i niestety nie fryga.
Zmiana softu w taranisie na ten z obsluga multimodule tez nie pomaga.

W monopolu braklo juz Positivum

Da sie to ogarnac ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2190
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Może nie pomogę ale nie mogę nie zapytać. Po co?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Jak chcesz telemetrię to napraw Taranisa usuwając to coś co wsadziłeś. Dziwny pomysł.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Addriano1 napisał(a):
...Po co?

Telemetria z poziomem sygnalu radiowego ??
Bo to przydatne jak zaczyna piszczec to znaczy ze trzeba wracac.
Czy po co flysky??
Przelatalem caly sezon na FS-i6 i dziala bez zarzutu odbiorniki potrafia nawet plywac a o nurkowaniu w Starym Dworze nie wspomne, no i ta cena w okolicach 37zl za 6ch i 65zl za 10ch.
Do prostego modelu pianki, skrzydelka itp w sam raz
Jak sie utopi to mala strata.


Ostatnio edytowano sobota, 21 października 2017, 22:28 przez Mastur, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Ellipsis napisał(a):
Jak chcesz telemetrię to napraw Taranisa usuwając to coś co wsadziłeś. Dziwny pomysł.

Telemetria w ACCST dziala, AFHDS 2a nie chce zatrybic


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2190
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Ok, no to po co Ci Taranis w takim razie?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Addriano1 napisał(a):
Ok, no to po co Ci Taranis w takim razie?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Bo mam 5 odbiornikow ACCST i do latania nad woda nie bede wkladal odbiornika za 150zl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 22:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2190
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Nie no ok. Trochę rozumiem tylko 30pln drożej można kupić FS-i6 mieć dwa radia i nie mieć problemu. Tym bardziej że już miałeś a może ciągle masz FS-i6. Więc nie bardzo rozumiem ale to tylko moje zdanie. Przepraszam za zaśmiecanie. I życzę sukcesu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 23:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5192
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Nie spotkałem się z taką modyfikacją, która umożliwiałaby pokazywanie telemetrii z FS-RM003 w radiu Taranis, a sprawdziłem wszystkie znane stronki o takiej tematyce.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 18:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Ellipsis napisał(a):
Nie spotkałem się z taką modyfikacją, która umożliwiałaby pokazywanie telemetrii z FS-RM003 w radiu Taranis, a sprawdziłem wszystkie znane stronki o takiej tematyce.


Ja znalazlem ale dotyczy FS-RM002 czyli modul bez telemetrii i sygnal idzie po PPM.
Na hobby king jest w sprzedazy turnigy 9x pracujaca w systemie AFHDS 2a ale nie moge znalesc do niej instrukcji https://hobbyking.com/en_us/turnigy-9x-9ch-transmitter-w-module-ia8-receiver-mode-1-afdhs-2a-system.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 18:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 października 2017, 18:23
Posty: 7
Wiek: 37
Lokalizacja: Gdańsk
Też mam fsi6 i kupke odbiorników do niego. Fajny lonk na poczatek. Tx mi zaczal wariowac pewnie poti sie popsul (kiedys sprawdze). Poza tym bardzo w tej apce slabo z mixami, a miałem ochotę się z nimi pobawić.

A mam takie coś do afhds2a:
https://m.banggood.com/IRangeX-IRX4-2_4 ... s=myorders

Znalazłem, kupiłem i na biurku działa łącznie z telemetrią. Używam właśnie z x7 w trybie serial. Pasuje bez żadnej dłubaniny. Działa wewn i zewn czujnik napięcia - innych nie mam. Testowałem na obu odbiornikach 6kan. Niestety na temat jakości linku nie mogę się wypowiedzieć bo nie wytestowałem z uwagi na pogode lub brak czasu.



Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: sobota, 28 października 2017, 20:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 97
Wiek: 35
Lokalizacja: Łódź
Rozwazalem zakup tego multimodulu, lecz zasieg na nim to ok 200-250m w zaleznosci od systemu.
Jak sie pogoda poprawi sprawdze zasieg na ziemi na tym co mam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Taranis Q X7 oraz modul AFHDS 2a
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2018, 21:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 października 2017, 18:23
Posty: 7
Wiek: 37
Lokalizacja: Gdańsk
@Mastur - udało ci się uruchomić telemetrie na twoim module?
Ja robiłem testy zasięgu na sucho i w odległości 600m było 5-15% błędów, dalej nie lazłem bo uznałem, że strata za duża. Przy 400m było jak w nadajniku FS, czyli ok 0-2% straty. Testowałem na wsi w relacji okno na 1pietrze - apka w rękach.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

69,916,837 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL