Teraz jest poniedziałek, 6 lutego 2023, 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 03:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 2079
Wiek: 56
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Witam.
Jako, że na elektronice znam się tyle, że rozróżniam, kiedy coś działa a kiedy nie, nawet nie próbuję przeróbki.
Posiadam radio pistoletowe Fly Sky FS-GT3B, czyli chyba najbardziej standardowe radyjko. Niestety posiada tylko trzy kanały.
Potrzebuję dołożyć do niego trzy dodatkowe kanały. 2 kanały chciałbym aby działały w trybie włącz/wyłącz sterowane włącznikami dźwigienkowymi a jeden kanał włącz/wyłącz sterowany przyciskiem (coś jak klakson w samochodzie).
Oglądając filmiki na YouTube, wiem, że są magicy, którzy przerabiają te radyjka.
Czy znalazł by się na tym forum ktoś, kto podjąłby się przeróbki radia ?
Pierwsze dwa linki dotyczą trochę innego modelu radia. Pytanie, czy w radiu o które pytam również byłaby możliwa taka przeróbka ?





_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 08:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 815
Wiek: 41
Lokalizacja: Warszawa
Masz na myśli takie coś jak podawałem w tym linku? viewtopic.php?f=61&t=10185

Jest trochę zabawy w lutowanie. Ja niestety nie pomogę bo mam za dużo własnych niedokończonych projektów :/

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 11:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2151
Wiek: 55
Lokalizacja: Pleszew
Z tego co zrozumiałem w zapodanych filmikach - mowa w nich o stronie przeprogramowania radyjka. Mój angielski jest na poziomie wczesnoprzedszkolnym więc nie mam pewności czy dobrze znalazłem, ale wygląda mi na to że będzie potrzebna jeszcze TAKA pierdoła - to właśnie ona pozwala na fizyczne dołożenie wymarzonych przełączników. Jeśli ktoś umie po angielskiemu na tyle by to potwierdzić - cała przeróbka sprowadza się do wlutowania kilku przewodów w odpowiednie miejsce. W opisie jest mowa o Flysky GT3B lub GT3C, ale fotki pokazują jedynie GT3C - więc dodatkowo trzeba odszukać schemat Twojej wersji.
Jeśli moje powyższe domysły są słuszne - możemy spróbować, ale wolałbym by ktoś je potwierdził ;)



Ups.. - nie wiem jak to się stało, ale wogóle nie zauważyłem odpowiedzi Przemka, a w jego linku jest mowa o tym co pisałem powyżej :oops: :oops: :oops: :oops:

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 12:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5781
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Nie Sławku. To nie to. Zestaw, który pokazałeś robi coś zupełnie innego niż to co pokazał Jarek i w zupełnie inny sposób.

Wracając do tematu. Trochę drogo Cię Jarku to wyjdzie. Programator 18$ + przesyłka sporej paczki do Polski + przesyłka do UK
A sama zmiana jest dziecinnie prosta. Nie musisz mieć żadnej wiedzy. Ostatni filmik pokazuje dokładnie co trzeba zrobić. Z "elektroniki" to trzeba wlutować jeden przewód - taki od serwa i rozłączyć dwa połączenia na płytce programatora. I to tyle.
Resztę robisz programowo czyli instalujesz to co pokazane, klikasz tak jak pokazali i koniec. Nie trzeba rozumieć co to robi tylko zrobić dokładnie tak jak na obrazkach Dasz radę!

programator: https://www.ebay.com/itm/STM8S-DISCOVERY-STM8S-Discovery-Kit-STM8S105C6T6-STM8S105-STM8-Development-Board/262522255781?epid=1739582742&hash=item3d1f8bb9a5:g:0OEAAMXQO21RpExI
plik wsadu: https://github.com/semerad/gt3b/blob/master/Releases/gt3b-0.6.1.s19

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 18:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2594
Wiek: 44
Lokalizacja: Sompolno
Hej
Jako że zastanawiałem się (i nadal się zastanawiam) nad kupnem tego radia w wersji 8CH
Obejrzałem wszystkie wstawione przez Jarka filmy i mam następujące spostrzeżenia :
Pierwsze dwa filmy pokazują testy radia kupionego jako już przerobione czy np takie: https://www.banggood.com/Dasmikro-Custo ... rehouse=CN
Przeróbka tego radia polega na dołożeniu tego co Rumcajs pokazał i zmianie softu (choć jest ona bezsensowna bo i tak niewiele daje a radio bez jego zmiany będzie działało tak samo). O ile dobrze rozumiem polega to na dołożeniu płytki między płytę główną a moduł nadawczy która modyfikuje oryginalny sygnał PPM pozostawiając pierwsze dwa kanały nie naruszone z płyty głównej a pozostałe sześć dokłada "po chamsku" z przełączników i potencjometrów przy czym równie dobrze możemy mieć same potencjometry lub same przełączniki dla tego generatora PPM jest to bez znaczenia. Przy czym pojawia się problem takiej natury że gdybyśmy chcieli np zdublować kanał 2 na kanale 4 co teoretycznie było by możliwe przy zmianie oprogramowania. To ten dodatkowy generator PPM nam po prostu wytnie kanał 4 i wstawi tam sygnał z potencjometru lub przełącznika .Prawda?

Natomiast kolejne dwa filmy dotyczą zmiany softu w apce :D no dobrze w aparaturze ;) ( a może w sterach ;) ) I tam dostajemy do dyspozycji 6 kanałów przy czym nie mamy możliwości dołożenia dodatkowych przełączników czy peerek ;) Czyli dodatkowe 3 kanały możemy wykorzystać tylko na zasadzie domixowania ich do 3 pierwszych kanałów nad którymi mamy fizyczną kontrolę w postaci koła, przepustnicy i przycisku.

Czy ja to wszystko dobrze zrozumiałem ??????
(:)

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 21:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5781
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Przeróbka "fizyczna" dokłada przełączniki, które będą działać z nowymi kanałami, ładnie to widać np tu:


Przeróbka "informatyczna" wgrywająca nowy firmware, wykorzystuje różne przyciski, które już są na obudowie. Potem się tylko konfiguruje, który przycisk np dotychczasowe D/R ma być kanałem 4. Widać to trochę na tym filmie, ale nie tak ładnie jak na poprzednim.


Jakby za 2 stówy nie można było kupić drążkowej aparatury, która to wszystko ma... :mrgreen:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 2079
Wiek: 56
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Najlepiej będzie jak zakupię na banggood drugą już przerobioną, to tylko ponad 60 funtów i po problemie.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2594
Wiek: 44
Lokalizacja: Sompolno
Hubert można ale strasznie kiepsko się jeździ. Czyli przeróbka fizyczna działa tak jak opisałem?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Ostatnio edytowano piątek, 17 listopada 2017, 21:27 przez Addriano1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlecenie przeróbki aparatury
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 21:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 2079
Wiek: 56
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Najlepiej będzie jak zakupię na banggood drugą już przerobioną, to tylko ponad 60 funtów i po problemie.


Proszę o usuniecie dubla.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

104,484,908 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL